ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο.Τ.Ε., ΔΕΗ τα μεγαλεία σας βασίλεμα δεν έχουν

Όλοι μας γνωρίζουμε και τον ΟΤΕ με τα τηλέφωνά του και τη ΔΕΗ με το ηλεκτρικό της. Αυτοί οι δύο μεγάλοι οργανισμοί της πατρίδας μας, που τόσα καλά προσφέρουν, αλλά και που τόσα πολλά τους πληρώνουμε βάλθηκαν σώνει και καλά να καταστρέψουν το όμορφο ελληνικό περιβάλλον. Κι έτσι χωρίς να σκέπτονται και πολύ, φυτεύουν τις κολόνες τους όπου τους βολεύει με αποτέλεσμα οι κολόνες ν’ αποτελούν ολόκληρα “δάση” ασχήμιας και ανευθυνότητας. Αυτοί οι δύο κύριοι, ΟΤΕ και ΔΕΗ, αντί να προσέχουν το περιβάλλον και να προσπαθούν να κρύβουν κανένα καλώδιο, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Γεμίζουν τον τόπο από κολόνες, με αποτέλεσμα να ασχημίζει ο τόπος. Επί τέλους πότε θα μάθουμε να πειθαρχούμε στην πατρίδα μας; Ή μήπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ δεν έχουν χρήμα; Εμείς μένουμε άφωνοι από την τόση αδιαφορία των δύο αυτών μεγάλων οργανισμών και αναφωνούμε: “ΟΤΕ και ΔΕΗ τα μεγαλεία σας βασίλεμα δεν έχουν”.

ote

Τα καμώματα του Μάρτη, χιόνια την τελευταία μέρα

Έντονο το πρόβλημα με το νερό φέτος. Ο μήνας Μάρτης, έστω και την τελευταία μέρα , έκανε και φέτος τα καμώματα του, για να επαληθέψει όλα όσα γράφτηκαν γι’αυτόν και ιδιαίτερα στις παροιμίες. Μάρτης γδάρτης και παλουκοκαύτης, Μάρτης είναι, νάζια κάνει, Δεν λείπει ο Μάρτης από τη σαρακοστή, Πριτσ, Μάρτσ, ξεχείμασα κι εγώ κι τα Κατσικάκια μ’, κλπ.. Πράγματι, ενώ όλος ο φετινός Μάρτης πέρασε με καλοκαιρία και ξεγέλασε ως κι αυτά τα δέντρα ν’ ανθίσουν ακόμα και στην Καλλιπεύκη, την τελευταία μέρα, δηλαδή στις 31 ακριβώς, έπιασε ο καιρός και μάλιστα στην Καλλιπεύκη χιόνισε. Αυτή η απρόσμενη κακοκαιρία, μπορεί μεν να έφερε πίσω το χειμώνα, αφετέρου δε, ήταν βάλσαμο για τους γεωργούς, αφού έβρεξε κι έτσι μπορέσουν να σπείρουν ή να ποτίσουν. Παρ’ όλα αυτά όμως, αν δεν βρέξει αρκετά, το καλοκαίρι θα έχουμε έντονα προβλήματα με το νερό. Γι’ αυτό και ο Δήμος πρέπει από τώρα να πάρει τα μέτρα του. Όπου υπάρχουν διαρροές στο δίκτυο να επισκευαστούν και γενικά να μεριμνήσει για κάθε πρόβλημα που ήθελε προκύψει. Αλλά και οι κάτοικοι από τώρα θα πρέπει να σκεφτούν το καλοκαίρι. Ποτίσματα σε μπαχτσέδες κ.λ.π., σπατάλη νερού, θα είναι πράγματα πολυτελείας και μάλλον αιτία για καβγάδες.

Ευχαριστίες

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ειδικού Σχολείου Βέροιας ευχαριστούν θερμά τα αδέρφια Αστέριο, Μαρία, Πούλιο και Ελένη Παπαστεργίου για τη δωρεά 40.000 δραχμών στη μνήμη του πατέρα τους Θωμά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Καλλιπεύκης ευχαριστούν θερμά την Τασούλα Τσιλιμέμη για τη δωρεά των βιβλίων της.

Συγχαίρουμε:

-Την Γκαγκανάσιου Μαρία του Γεωργίου η οποία πέτυχε στη Στρατιωτική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσ/κης.
-Την Τριανταφύλλου Βασιλική Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκ/σης Βόλου.

Πως θα γίνετε εκατομμυριούχοι!

Παρακάτω θα σας δώσουμε συμβουλές. Συμβουλές πατρικές και αδερφικές γιατί σας αγαπάμε. Συνταγές για να κερδίζετε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο το χρόνο χωρίς έξοδα, χωρίς στενοχώρια και αγωνία. Πολλοί άνθρωποι τις εφάρμοσαν και δεν βγήκαν χαμένοι. Εκτός από το εκατομμύριο, κέρδισαν και άλλα πλούσια δώρα ανεκτίμητης αξίας. Αλλά είναι κρίμα να σας κρατάμε σε αγωνία. Σας καταλαβαίνουμε γι’ αυτό προχωρούμε στο ψητό όπως λέμε.
Παράδειγμα 1ο. Ένας εργένης φίλος μας κάπνιζε μέχρι πέρυσι δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα και έπαιζε την εβδομάδα σε τυχερά παιχνίδια 20.000 δρχ., έτσι λογαριάζοντας βρήκαμε:
1) 2 πακέτα την ημέρα επί 30 ημέρες το μήνα = 60 πακέτα επί 700 δρχ. το πακέτο = 42.000 το μήνα, 42.000χ12 μήνες = 504.000 δρχ.
2) 20.000 δρχ. την εβδομάδα επί 4 εβδομάδες το μήνα = (20.000χ4)=80.000 το μήνα, 80.000χ12 μήνες = 960.000 το χρόνο.
Έτσι έχουμε 504.000 + 960.000 = 1.464.000. Ένα εκατομμύριο τετρακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες κερδίζει από πέρυσι ο φίλος μας γιατί κατόρθωσε και έκοψε το τσιγάρο και τα τυχερά παιχνίδια.
Παράδειγμα 2ο Ένα ζευγάρι έβαλε στοίχημα να κόψει το τσιγάρο και τα τυχερά παιχνίδια. Μετά από ένα χρόνο έκαναν λογαριασμό για να δουν τι ξόδευαν κάθε χρόνο χωρίς να σκέφτονται. Ο άνδρας κάπνιζε δύο πακέτα και η σύζυγος ένα των 700 δρχ. Δηλαδή κάπνιζαν τρία πακέτα την ημέρα. Έτσι βρήκαν:
3χ30 ημ. = 90 πακέτα χ 700 = 63.000χ12=756.000. Αυτοί έπαιζαν το μήνα σε τυχερά παιχνίδια περίπου 12.000 δρχ. Έτσι έχουμε 12.000χ12=144.000 δρχ. το χρόνο. Συνολικά αυτό το ζευγάρι ξόδευε το χρόνο για τσιγάρα και τυχερά παιχνίδια 756.000+144.000=900.000 δρχ.
Παράδειγμα 3ο Κάποιος φίλος μας δούλευε μόνο αυτός στην οικογένεια και διαμαρτύρονταν ότι δεν του έφταναν τα χρήματα. Είχε όμως το πάθος του τσιγάρου και των τυχερών παιχνιδιών. Έπαιζε λίγα χρήματα, αλλά όταν κάποτε έβαλε κάτω τα πράγματα και λογάριασε βρήκε:
1 πακέτο το μήνα επί 700 δρχ. = 21.000 δρχ. 21.000χ12 = 252.000 δρχ. Έπαιζε όμως και 10.000 το μήνα σε τυχερά παιχνίδια 10.000χ12 = 120.000 δρχ. Δηλαδή παρόλο το σφίξιμο και την οικονομία που έκανε διαπίστωσε ότι ξόδευε άσκοπα 252.000+120.000 = 372.000 δρχ. το χρόνο. Τότε σκέφτηκε να τα κόψει και τα δύο και να κερδίσει το πετρέλαιο της χρονιάς και όχι μόνο.
Αγαπητοί μας φίλοι, αυτά τα παραδείγματα δεν είναι βγαλμένα από τη φαντασία μας, αλλά είναι παρμένα από την καθημερινή πραγματικότητα. Μ’ αυτό τον τρόπο, (δεν ξέρουμε αν σας άρεσε) σας προτείνουμε να κερδίζετε το χρόνο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο. Το εφαρμόσαμε και το βρήκαμε πολύ καλό και πρακτικό.
Αγαπητοί μας φίλοι δεν κάνουμε “πλάκα”. Μιλούμε σοβαρά. Εκτός του ότι κερδίζουμε χρήματα από το κόψιμο του τσιγάρου και των τυχερών παιχνιδιών, κερδίζουμε και πολλά άλλα πολύτιμα πράγματα. Και πρώτα πρώτα την υγεία μας. Την υγεία της οικογένειάς μας. Γιατί να “καπνίζουν” τα παιδιά μας; Και αν το πάρουμε και λίγο τσιγγούνικα το πράγμα κερδίζουμε και άλλα. Κερδίζουμε το βάψιμο του σπιτιού από την καπνίλα, κερδίζουμε τα ποτά του χιλιάρικου και όχι μόνο. Ξέρουμε ότι απογοητεύσαμε πολλούς από σας στο τέλος με άλλη όρεξη ξεκινήσατε το διάβασμα και με άλλη τελειώσατε. Όμως ας σκεφτούμε κάποτε σοβαρά. Πόσα χρήματα ξοδεύουμε για τα πάθη μας και μόνο; Γιατί να τα στερούμε από τα σπίτια μας; Γιατί να καίμε την υγεία μας; Γιατί να κάνουμε το χατίρι αυτών που μας κοροϊδεύουν και μας περνούν για χαχόλους; Επιτέλους ας πούμε όχι στα πάθη μας και σ’ όλους αυτούς που μας “δουλεύουν” χωρίς όρια και ηθικούς φραγμούς.

Η μύγα και η μέλισσα

Ρωτήσαμε μια ημέρα το Γέροντα για το εξής πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε:
Γέροντα μας λέτε συνέχεια να έχουμε καλό λογισμό. Θα σας πούμε όμως μία περίπτωση, για να δούμε τι μας συμβουλεύετε να απαντούμε. Έρχονται μερικοί και μας λένε:
– Ο τάδε ιερέας παίρνει πολλά λεφτά από τα μυστήρια, ο τάδε καπνίζει πολύ τσιγάρο και πηγαίνει στα καφενεία, ο άλλος λένε πως είναι ανήθικος και γενικά βγάζουν ένα δριμύ κατηγορητήριο εναντίον των κληρικών και μάλιστα παρουσιάζουν μαζί και αποδείξεις των όσων λένε. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους τι μπορούμε να λέμε;
Τότε ο Γέροντας άρχισε να μας λέει:
– Γνώρισα εκ πείρας ότι σ’ αυτή τη ζωή οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες. Τρίτη δεν υπάρχει, ή στη μία θα είναι ή στην άλλη. Η μία, λοιπόν, κατηγορία των ανθρώπων μοιάζει με τη μύγα. Η μύγα έχει την εξής ιδιότητα: να πηγαίνει πάντα και να κάθεται σε ότι βρώμικο υπάρχει. Για παράδειγμα, αν ένα περιβόλι είναι γεμάτο λουλούδια, που ευωδιάζουν και σε μια άκρη του περιβολιού κάποιο ζώο έχει κάνει μια ακαθαρσία, τότε μία μύγα, πετώντας μέσα σ’ αυτό το πανέμορφο περιβόλι, θα πετάξει πάνω από τα άνθη και σε κανένα δεν θα καθίσει. Μόνο όταν δει την ακαθαρσία, τότε αμέσως θα κατέβει και θα καθίσει πάνω σ’ αυτήν και θα αρχίσει να την ανασκαλεύει, αναπαυόμενη στη δυσωδία που προκαλείται από το ανακάτεμα αυτό. Και δεν θα ξεκολλά από εκεί.
Αν τώρα έπιανες μία μύγα και αυτή μπορούσε να μιλήσει και τη ρωτούσες να σου πει μήπως ξέρει αν πουθενά υπάρχουν τριαντάφυλλα, τότε εκείνη θα απαντούσε πως δε γνωρίζει καν τι είναι αυτά. “Εγώ, θα σου πει, ξέρω που υπάρχουν σκουπίδια, τουαλέτες, ακαθαρσίες ζώων, μαγειριά, βρωμιές”. Η μία λοιπόν μερίδα των ανθρώπων μοιάζει με τη μύγα. Είναι η κατηγορία των ανθρώπων που έχει μάθει πάντα να σκέφτεται και να ψάχνει να βρει, ότι κακό υπάρχει, αγνοώντας και μη θέλοντας ποτέ να σταθεί στο καλό.
Η άλλη κατηγορία των ανθρώπων μοιάζει με τη μέλισσα. Η ιδιότητα της μέλισσας είναι να βρίσκει και να κάθεται σε ότι καλό και γλυκό υπάρχει. Ας πούμε, για παράδειγμα, πως σε μια αίθουσα, που είναι γεμάτη ακαθαρσίες έχει κάποιος τοποθετήσει σε μια γωνιά ένα λουκούμι, αν φέρουμε εκεί μία μέλισσα, εκείνη θα πετάξει και δεν θα καθίσει πουθενά έως ότου βρει το λουκούμι. Και μόνον εκεί θα σταθεί.
Αν πιάσεις τώρα τη μέλισσα και τη ρωτήσεις που υπάρχουν σκουπίδια, αυτή θα σου πει ότι δεν γνωρίζει. Θα σου πει “εκεί υπάρχουν γαρδένιες, εκεί τριανταφυλλιές, εκεί θυμάρι, εκεί λουκούμια” και γενικά θα είναι γνώστης όλων των καλών και θα έχει παντελή άγνοια όλων των κακών. Αυτή είναι η δεύτερη ομάδα, των ανθρώπων εκείνων που έχουν καλούς λογισμούς και σκέπτονται και βλέπουν καλά.
Όταν σ’ ένα δρόμο βρεθούν να περπατούν δύο άνθρωποι, οι οποίοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες, τότε φτάνοντας στο σημείο εκείνο όπου ένας τρίτος έκανε την “ανάγκη” του, ο άνθρωπος της πρώτης κατηγορίας, θα πάρει ένα ξύλο και θ’ αρχίσει να σκαλίζει τις ακαθαρσίες.
Όταν όμως περάσει ο άλλος, της δεύτερης κατηγορίας, που μοιάζει με τη μέλισσα, προσπαθεί να βρει τρόπο να τις σκεπάζει με χώμα και με καμία πλάκα, για να μην αισθανθούν και οι άλλοι περαστικοί τη δυσωδία αυτή, που προέρχεται από τις βρωμιές. Και κατέληξε ο Γέροντας:
– Εγώ σε όσους έρχονται και μου κατηγορούν τους άλλους – και με δυσκολεύουν- τους λέω αυτό το παράδειγμα και τους υποδεικνύω να διαλέξουνε ποιά κατηγορία θέλουν να βρίσκονται και αναλόγως να ψάξουν να βρουν και τους ανάλογους ανθρώπους της κατηγορίας τους.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ