6ο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου
Στις 20 και 21 Ιουνίου στο χωριό μας πραγματοποιήθηκε το 6ο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου. Το φεστιβάλ είναι πια θεσμός αφού για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το 2003 μετά από πρόταση προς το ΔΣ του ΜΕΣΑΚ της Τασούλας Τσιλιμένη, Αναπληρώτριας Καθ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γέννημα της Καλλιπεύκης. Έκτοτε το φεστιβάλ πραγματοποιείται ανά διετία στο χωριό μας σε αγαστή και αδιάκοπη συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Σύλλογό μας. Έτσι και φέτος αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με τους φορείς και μετά από πολλές συναντήσεις προέκυψε ένα αποτέλεσμα που κρίθηκε από όλους επιτυχές.
Πλήθος επισκεπτών έφτασαν στο χωριό το διήμερο αυτό για να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ. Μέρες πριν ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Τάσος Κούσιος, σύσσωμο το νέο ΔΣ του ΜΕΣΑΚ, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Τεμπών, Θ. Τσιαπλές, σε επικοινωνία με την Τ.Τσιλιμένη δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του φεστιβάλ.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του σχολείου μας, ώστε να φιλοξενηθούν οι δράσεις της Παρασκευής. Το σχολείο γέμισε κόσμο επισκεπτών αλλά και από κατοίκους της Καλλιπεύκης, ενήλικες και παιδιά.
Ήταν μια πετυχημένη βραδιά με επιστημονικές ανακοινώσεις που έκλεισε με αφηγήσεις παραμυθιών σε ένα περιβάλλον που διαμορφώθηκε με κεριά και το ανάλογο σκηνικό. Όλοι θαύμασαν το χώρο και αναγνώρισαν ότι με την κατάλληλη μεθόδευση το «σπίτι της αφήγησης και του παραμυθιού» που εδώ και μια πενταετία προτείνει να δημιουργηθεί στο χωριό μας η Τ.Τσιλιμένη, μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη στήριξη του δήμου και των κατοίκων του χωριού. Η πρόταση αυτή μόνο θετικά έχει να προσφέρει πολιτιστικά αλλά κυρίως οικονομικά στον τόπο μας.
Το Σάββατο το πρωί οι δραστηριότητες του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν τόσο στο σχολείο, όσο και στην Πατωμένη. Στο σχολείο έγιναν τα εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης και στην Πατωμένη πρόγραμμα παιχνιδιών για παιδιά. Το απόγευμα πάλι στην Πατωμένη το κοινό απόλαυσε δραματοποιημένη αφήγηση, αφηγήσεις παραμυθιών και μουσική.
Το κλείσιμο του φεστιβάλ που έκανε η Τ.Τσιλιμένη ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό καθώς κρατώντας ένα αναμμένο κερί κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τοποθετήσουν κι εκείνοι αναμμένα κεριά που είχαν ετοιμάσει φοιτήτριες του πανεπιστημίου στο έδαφος, ώστε να σχηματίσουν το φωτεινό κουβάρι των παραμυθιών ως υπόσχεση για την πραγματοποίηση του 7ου με τη μουσική συνοδεία του Σκουμπόπουλου σχημάτισε κύκλο και χόρεψε γύρω από το κουβάρι.
Στο φεστιβάλ παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν εκτός από την Πρόεδρο οι: Θ. Τσιαπλές εκ μέρους του Δήμου (ο οποίος μετέφερε την υπόσχεση του Δημάρχου Κ. Κολλάτου για την ίδρυση του «Σπιτιού της αφήγησης και του παραμυθιού» στην Καλλιπεύκη), Δημήτρης Γκαζγκάνης, Πρόεδρος του ΜΕΣΑΚ, Γ. Πέτρου, Πρόεδρος του ΜΙΕΣΘΣΕ και εκπρόσωπος της Περιφέρειας.
Τις μέρες αυτές το Προσκοπικό Κέντρο «Ελευθερία» προσφέρθηκε για τη φιλοξενία αρκετών επισκεπτών και καλεσμένων του φεστιβάλ καθώς η δυναμικότητα του μοναδικού ξενώνα «Ασκουρίς» σε τέτοιες περιπτώσεις και με τόσους επισκέπτες δεν επαρκεί.
Το φεστιβάλ τελεί υπό την στήριξη του Δήμου Τεμπών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και μόνο θετικά έχει να προσφέρει στο χωριό μας, αφού κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του αξιοποιείται 100% ο ξενώνας, τα καφενεία γεμίζουν κόσμο και η πλατεία μουσική, χορό και επισκέπτες που είναι πρεσβευτές του χωριού μας στην υπόλοιπη χώρα.
Ο Δήμος θα πρέπει να επενδύσει στο θέμα αυτό και να δημιουργήσει τις υποδομές για τη στήριξη του φεστιβάλ και τη συνέχισή του.
Το πλήρες πρόγραμμα και η αφίσα έχουν ως εξής:
6 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ
Μες στον ανασασμό των φύλλων
Καλλιπεύκη
20 & 21 Ιουνίου 2014
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού (Μονάδα Λογοτεχνίας)
- Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.)
- Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών (Μ.Ε.Σ.Α.Κ.)
- Μορφωτικό Ίδρυμα Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
Απόγευμα
Καλλιπεύκη, Δημοτικό Σχολείο
Θεωρητικές Προσεγγίσεις
ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Συντονίζει ο Νικόλαος Γραίκος
18:00-18:20: Μύθος και αφήγηση στον σύγχρονο κόσμο, Στέφανος Ροζάνης,
Καθηγητής Φιλοσοφίας – συγγραφέας
18:20-18:40: Ο ρόλος του μύθου στην κοινωνική πραγματικότητα, Ζήσης Παπαδημητρίου, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
18:40-19:00: Η «στερεότυπη» γλώσσα στα παραμύθια και ρόλος της στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας: Το παράδειγμα των Κυκλαδίτικων παραμυθιών, Σμαράγδα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
19:00-19:20: Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση, Παναγιώτης Αγγελίδης, Καθ. Παν. Λευκωσίας
19:20-19:40 Συζήτηση
20.00: Στο μονοπάτι των μαγικών παραμυθιών: Τρία ελληνικά μαγικά παραμύθια (κι άλλο ένα) σε δυο φωνές. Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλη, Τραγούδι-φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί: Έλλη Αρβανίτη
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
ΠΡΩΙ
Α. Εργαστήρια
Καλλιπεύκη, Δημοτικό Σχολείο
11:00-14:00
Α. Εργαστήριο: Χορός και αφηγηματικότητα (Dance and narrativity), Μ. Τσουβαλά, Επίκουρος Καθ. Π.Θ.
Β. Εργαστήριο: Εισαγωγή στην τέχνη της Αφήγησης, Μαρία Κατσανούλη, αφηγήτρια
Γ. Εργαστήριο: Πρακτική προσέγγιση της αφήγησης παραμυθιών: Ο δεκάλογος του αφηγητή Λίλη Λαμπρέλη, αφηγήτρια
Β. Ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά
Χώρος αναψυχής «Πατωμένη»
11.30-13.30: «Παίζω παραμύθια», ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά. Παιχνίδια, αναγνώσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών. Υπεύθυνοι σχεδιασμού και εφαρμογής δράσεων:
Απόστολος Μαγουλιώτης, Αν. Καθηγητής Π.Τ.Π.Ε. / Π.Θ.
Κώστας Μάγος, Επίκουρος Καθηγητής Π.Τ.Π.Ε. / Π.Θ.
11.30: Αφήγηση παραμυθιού από φοιτήτρια του ΠΤΠΕ του Π.Θ.
12:00 Λευκάδιος Χερν. Παράδοξες ιστορίες από την χώρα των ονείρων. Δραματοποιημένη αφήγηση κειμένων από την Ιαπωνία. Υπεύθυνος: Δημήτρης Δακτυλάς, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος του θεατρικού εργαστηρίου ΔΟΕΠΑΠ ΔΗ ΠΕ ΘΕ Βόλου
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα εκτεθούν εργασίες φοιτητριών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΠΕ του Π.Θ. με θέμα «Σχεδιασμό εντύπων/βιβλίων για παιδιά». Υπεύθυνες έκθεσης υλικού: Ντανιέλα Στάμου, Γραμματέας ΠΜΣ και Τσιβούλη Θεοδώρα, μετ. φοιτήτρια Π.Θ.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Γ. «Μες στον ανασασμό των φύλλων»
(αφηγήσεις παραμυθιών)
Χώρος αναψυχής «Πατωμένη»
19:00: Έναρξη / Χαιρετισμοί
19:10 Μαθητική Χορωδία Εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ
19:20 Κόκκινη κλωστή δεμένη …
Αφηγήσεις παραμυθιών
Το Ψεματοχώρι, από τη Μαρία Κατσανούλη
Τα τρία κίτρα, από την Τατιάνα Φραγκούλια
Tο πετειναράκi, από τον Ταξιάρχη Μπεληγιάννη
Οι καλότυχες, από την Κατερίνα Κλεάρχου
Ο Λιόντος, αφήγηση παραμυθιού από την Κρυσταλλία Μακατού
Η Σούσα, από την Ανθή Θάνου σε μουσική συνοδεία Παναγιώτη Κούλελη
Στο κλαρίνο ο Νέστορας Σκουμπόπουλος, από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βέροιας
Το πρόγραμμα παρουσιάζουν: Νικολέττα Τσιτσανούδη, Επίκουρος Καθ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – δημοσιογράφος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, μέλος του Π.Ο.Φ.Α.
21:00 Λήξη των εργασιών του 6ου Φεστιβάλ Αφήγησης
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Π.Θ.
Μιχάλης Μερακλής, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ζήσης Παπαδημητρίου, Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ.
Δόμνα Κακανά, μέλος του Συμβουλίου του Π.Θ.
Ευάγγελος Αυδίκος, Καθηγητής Π.Θ.
Κωνσταντίνος Κολλάτος, Δήμαρχος Τεμπών
Άγγελος Πετρουλάκης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
Ροσσάνα Πώποτα, Δημοσιογράφος
Βίκυ Καποτά, Δημοσιογράφος
Σιούλας Γιάννης, Δημοσιογράφος
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος: Τασούλα Τσιλιμένη, Αναπλ. Καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε. / Π.Θ.
Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Γκαζγκάνης, Πρόεδρος του ΜΕΣΑΚ
Γραμματέας: Νικόλαος Γραίκος, μέλος Δ.Σ. Π.Ο.Φ.Α.
Οικονομική Διαχείριση: Νατάσα Καρακατσάνη, διοικητικός υπάλληλος του Π.Θ. – μέλος του Π.Ο.Φ.Α. και Κώστας Μάγος, Επίκουρος. Π.Τ.Π.Ε. / Π.Θ.
Μέλη: Άννα Χρονάκη, Πρόεδρος του Π.Τ.Π.Ε.,., Ίλια Χρηστίδου, Καθ. Π.Θ., Απόστολος Μαγουλιώτης, Αν. Καθηγητής Π.Τ.Π.Ε. / Π.Θ. Μαρίτα Παπαρούση, Αναπλ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. / Π.Θ., μέλος ΔΣ του ΠΟΦΑ, Κατερίνα Μιχαλοπούλου, Αν. Καθ. ΠΤΠΕ/Π.Θ., Μαρία Τσουβαλά, Επίκ. Π.Τ.Π.Ε. / Π.Θ. Αντώνης Σμυρναίος, Επίκ. Π.Τ.Δ.Ε. / Π.Θ. Νικολέττα Τσιτσανούδη, Επίκ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – δημοσιογράφος, Ευγενία Σηφάκη, Λέκτορας Π.Θ., Θωμάς Τσιαπλές, μέλος του ΠΟΦΑ, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, μέλος του ΠΟΦΑ, Πέτρου Γιώργος, Πρόεδρος ΜΙΣΘΣΕ- δημοσιογράφος, Ζόρτος Γεώργιος, Αρχηγός Προσκοπικού Κέντρου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Κώστας Βλαστάρης, υπ. Διδ. Π.Θ., Αναστασία Πατέρα, υπ. Δρ. Π.Θ. Αλεξάνδρα Παναγιωτοπούλου, εκπαιδευτικός, Ντανιέλα Στάμου, Γραμματέας Π.Μ.Σ. / Π.Τ.Π.Ε. / Π.Θ. Έλενα Στανιού, υπ. Δρ. Π.Θ., Μάρθα Μαυρίδου, Διδ. Π.Θ., Θεοδώρα Τσιβούλη, μετ. φοιτήτρια του Π.Θ, Ευαγγελία Κούτρα, εκπαιδευτικός/ κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Π.Θ., Ματίνα Μιχαντά μέλος ΔΣ ΜΕΣΑΚ., Σοφία Γιαζγκουλίδου, Παπαδόντα Καλλιόπη, φοιτήτρια Π.Θ., Παναγιωτοπούλου Αλεξάνδρα, εκπαιδευτικός, Ζησάκη Κατερίνα, εκπαιδευτικός/μετ.φοιτήτρια του Π.Θ., και οι φοιτήτριες του Π.Θ.. Κωνσταντίνα Ντελεδήμου και Μαρία Γιαννακοπούλου.
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: Προσκοπικό Κέντρο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
ΧΟΡΗΓΟΙ: Εκδόσεις: Διάπλαση, Ψυχογιός, Μεταίχμιο, Craphicart-Ηλίας Καρκαλέτσος
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Εφημερίδες: ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ- TV Radio: ΕΡΑ 2 (Βόλος), ΤRT, ASTRA, DION
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΔΙΑΜΟΝΗ: Καρυά: (14 χλμ. από Καλλιπεύκη): «Ξενώνας» (τηλ. 24930,91315). «Σακοράφας» (τηλ. 25930.91205). Παλαιός Παντελεήμονας: (17 χλμ από Καλλιπεύκη): «Πλειάδες» (τηλ. 6976.28851). «Πέτρινο» (τηλ. 23520.22001). «Νεφέλη» (τηλ. 6974701007). Νέοι Πόροι / Πλαταμώνας: «Εύδιον» (τηλ. 23520.21740). Και όλα τα ξενοδοχεία της παραλίας Ολύμπου σε απόσταση περίπου 25 – 30 χλμ.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: ΤΑΧΙ Λάρισας (τηλ. 2410.661122). ΚΤΕΛ Λάρισας (2410.537737). ΤΑΧΙ Γόννων (τηλ. 6937355019)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ντανιέλα Στάμου (24210.74861, pms.ptpe@uth.gr)
Π.Ο.Φ.Α: Νικόλαος Γραίκος (τηλ. 6977402088, e-mail: graikos@otenet.gr)
Γκαζγκάνης Δημήτριος, ΜΕΣΑΚ τηλ. 6974802413
www.ece.uth.gr (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
www.kallipefki.gr (Μ.Ε.Σ.Α.Κ.)
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ της Προέδρου στο 6ο φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου
Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητές Φίλες και φίλοι,
Σας καλωσορίζουμε στο 6ο φεστιβάλ αφήγησης Ολύμπου με χαρά και με μια ζεστή αγκαλιά , όπως κάνουν οι παλιοί φίλοι που συναντώνται μετά από καιρό. Γιατί αυτό το φεστιβάλ, εκτός των άλλων, κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη παρέα που αγαπά τη φύση, την αυθεντικότητα, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τη λαϊκή κουλτούρα, τα παραμύθια και τις ιστορίες που διασώζονται ως τις μέρες μας λόγω της αρχέγονης ανάγκης του ανθρώπου για εξιστόρηση. Κιβωτός της πορείας του ανθρώπου είναι οι ιστορίες που φωτίζουν το παρελθόν, εξηγούν το παρόν και δείχνουν το μέλλον. Ο καθένας από μας είναι ταξιδευτής των ιστοριών αυτών που ακούει από παιδί, των ιστοριών που άλλα λένε κι άλλα εννοούν, γιατί τα παραμύθια έχουν τη δική τους συμβολική γλώσσα και τον δικό τους τρόπο να μιλούν, να δείχνουν, να παρηγορούν, να ερμηνεύουν, να καυτηριάζουν, να καταγγέλλουν.
Η δύναμη που κρατάει ζωντανή ακόμη την αφήγηση, είναι το μέσον που μεταφέρει τις ιστορίες. Ο λόγος, ο προφορικός λόγος, αγαπητοί φίλοι και φίλες, η μετάδοση των συναισθημάτων και της μέθεξης μέσω του βλέμματος που ανταλλάσσει αφηγητής και ακροατές. Ο λόγος σε συνδυασμό με το χώρο, το τοπίο, το κλίμα του Κάτω Ολύμπου και της Καλλιπεύκης, είναι αυτά που κάνουν το φεστιβάλ μοναδικό και που το έχουν αναγάγει σε θεσμό πια στην περιοχή.
Η επιτυχία αυτού του θεσμού, οφείλεται κυρίως στην αγαστή συνεργασία μεταξύ φορέων που πίστεψαν και πιστεύουν στους στόχους του φεστιβάλ, όπως τέθηκαν στο 1ο το 2003 εδώ στην Πατωμένη. Η συνεργασία διευρύνεται και έτσι φέτος στους αρχικούς και σταθερούς συνεργάτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προστέθηκε και το Μορφωτικό ίδρυμα Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι
Όσοι παρακολουθείτε το φεστιβάλ γνωρίζετε ότι το πρόγραμμά του διαρθρώνεται σε 3 ενότητες: η πρώτη της Παρασκευής εστιάζει στην έρευνα και προάγει τον επιστημονικό διάλογο για την αφήγηση και την σχέση της με τη σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά και την αξιοποίησή της σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η ενότητα αυτή πραγματοποιήθηκε χτες στο χώρο του δημοτικού σχολείου, όπως διαμορφώθηκε για τις ανάγκες του φεστιβάλ. Αυτή η διαμόρφωση οφείλεται στο δήμο Τεμπών και ειδικά στο δήμαρχο Κωνσταντίνο Κολλάτο και στους συνεργάτες του, που τοποθετήθηκαν εξ αρχής με ενδιαφέρον στην προσπάθεια που κάνει το Πανεπιστήμιο να αναδείξει την περιοχή πολιτιστικά. Οι επαφές μας με τον δήμαρχο δείχνουν να ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την ίδρυση του Σπιτιού της Αφήγησης και του Παραμυθιού, εδώ στην Καλλιπεύκη, που θα είναι μια σημαντική επένδυση οικονομική και πολιτιστική για τον τόπο αλλά και γενικότερα.
Ξαναγυρίζοντας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, αναφέρομαι στη δεύτερη μέρα, το Σάββατο που από το πρωί, άρχισαν ταυτόχρονα οι άλλες δυο δράσεις: η μια με τα εργαστήρια στο χώρο του σχολείου και η άλλη με τις ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά, εδώ στην Πατωμένη. Το πανεπιστήμιο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δράσεις αυτές καθώς στοχεύει στην επαφή των παιδιών με την αφήγηση στο φυσικό της περιβάλλον και στη δημιουργία των συνθηκών, ώστε τα παιδιά να διασκεδάσουν και να ανακαλύψουν τη χαρά του παιχνιδιού, την απόλαυση που προσφέρουν οι ιστορίες και τα βιβλία. Η τρίτη και τελευταία ενότητα είναι αυτή εδώ, δηλαδή οι αφηγήσεις από επαγγελματίες παραμυθάδες που γυρίζουν τον κόσμο, αφουγκράζονται τις ιστορίες, τις επεξεργάζονται και μας τις χαρίζουν απλόχερα με αγάπη και γνώση.
Πίσω από τους φορείς βέβαια υπάρχουν φυσικά πρόσωπα, άτομα που ονειρεύονται, σχεδιάζουν, προσφέρουν από τον προσωπικό τους χρόνο αφιλοκερδώς, με όρεξη και πάθος για την επιτυχία του φεστιβάλ. Θεωρώ χρέος μου να εκφράσω τις προσωπικές μου βαθιές ευχαριστίες σε όλους όσους στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και είναι συνοδοιπόροι μου στο όνειρο. Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου από το πανεπιστήμιο τα άτομα που απαρτίζουν τη Γραμματεία του φεστιβάλ, τις φοιτήτριές μας προπτυχιακές και μεταπτυχιακές, που εν μέσω εξεταστικής περιόδου, ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας και συνεισφέρουν με πολλούς τρόπους, καθώς και όλους του άλλους συνεργαζόμενους φορείς όπως το Κατασκηνωτικό κέντρο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τον αρχηγό του κ. Ζορτό, τους χορηγούς εκδότες, τα Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ, τους σταθερούς παρουσιαστές, τη συνάδελφο και δημοσιογράφο Νικολέττα Τιτσανούδη, τον Παναγιώτη Παπαιωάννου, τον Νικόλαο Γραίκο που εκτός των άλλων φιλοτέχνησε την φετινή αφίσα και το φυλλάδιο του προγράμματος. Θερμές ευχαριστίες οφείλω και στα μέλη του νέου ΔΣ του Συλλόγου, που τις αποδίδω στο πρόσωπο του Προέδρου του Δημήτρη Γκαζγκάνη. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και φίλους που ήταν μαζί μας στο ξεκίνημα του θεσμού αυτού και παραμένουν ανεκτίμητοι εθελοντές, όπως ο Θωμάς Τσιαπλές. Το φεστιβάλ δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί χωρίς την θερμή ανταπόκριση των εκλεκτών καλεσμένων ακαδημαϊκών συναδέλφων αλλά και αφηγητών που ταξιδεύουν αφιλοκερδώς από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό. Υπάρχουν αφηγητές και αφηγήτριες που επισκέπτονται την Καλλιπεύκη από το 2003, όπως η Λ. Λαμπρέλη, από την εποχή δηλαδή που προσπαθούσαν να κάνουν γνωστό στη χώρα μας το ρεύμα της νεοαφήγησης, που ήδη είχε υποστηρικτές στο εξωτερικό. Η αφηγηματική κοινότητα των ατόμων που μετριούνταν στα δάκτυλα αρχές του 2000, μεγάλωσε καθώς οι πρώτοι αφηγητές έγιναν δάσκαλοι και μέσα από τα εργαστήρια της αφήγησης εκπαίδευσαν και μύησαν μαθητές, που με τη σειρά τους πήραν τη σκυτάλη της αφήγησης. Έτσι φέτος η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να προσφέρει βήμα έκφρασης σε αυτή τη νέα γενιά αφηγητών με όσα βιώνουν εδώ στην Καλλιπεύκη. Ελπίζω να γίνουν και αυτοί με τη σειρά τους οπαδοί του φεστιβάλ αφήγησης Ολύμπου και να μας έρχονται ανελλιπώς όπως τόσοι άλλοι αφηγητές. Στο σημείο αυτό φίλες και φίλοι θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους και όλες εσάς που είσαστε μαζί μας εδώ στην Καλλιπεύκη, στο χωριό των μύθων και των παραμυθιών, αυτό το διήμερο. Η παρουσία σας είναι δέσμευση για μας για τη συνέχεια του θεσμού, παρόλες τις δυσκολίες που ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα σε τέτοιες εποχές. Εύχομαι να γίνετε οι καλύτεροι πρεσβευτές του φεστιβάλ επιστρέφοντας στον τόπο και στο χώρο σας.
Σας ευχαριστώ και Καλή μας ακρόαση
Τασούλα Τσιλιμένη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας
Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου