ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

2-2-04 Άγιος Αθανάσιος – «Περδίκες» 

Στο ομώνυμο ξωκλήσι, που βρίσκεται στα βόρεια του χωριού (μερικές εκατοντάδες μέτρα) έγινε η λειτουργία, την Κυριακή 2 Μαΐου, του Αγίου Αθανασίου με τον πατέρα Κλεάνθη Βλαχοστέργιο, (από την ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Συκουρίου), που βγήκε στην Καλλιπεύκη για την ημέρα αυτή.
Στον περίγυρο της εκκλησίας ακολούθησαν οι «περδίκες» πρώτα και ύστερα λαϊκό γλέντι με ορχήστρα. Οι «Περδίκες» είναι χρωματιστά αυγά αλλά και κόκκινα ζωγραφισμένα στο χέρι με γραμμές και σχήματα, τα οποία ανά δυο οι πιστοί του Αγίου Αθανασίου αλλά και του εθίμου, κυλούν στα χόρτα ο ένας απέναντι από τον άλλο προσπαθώντας να τα «τσουγκρίσουν». Το έθιμο είναι πολύ παλιό και δεν χάθηκε ακόμη. Συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και προσδοκά μέσα από αυτή καλή σοδιά.
Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» στην προσπάθειά του να διατηρήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά ενίσχυσε φέτος το έθιμο μοιράζοντας «περδίκες» σε όσους παραβρέθηκαν και δεν είχαν προνοήσει και σε περαστικούς που δεν το ήξεραν και το έβλεπαν πρώτη φορά. Έφερε επίσης και την ορχήστρα για να ακολουθήσει μετά το λαϊκό γλέντι όπως γινότανε παλιά.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συγχαίρει την εκκλησιαστική επιτροπή για την άριστη εμφάνιση (καθαριότητα, βάψιμο) της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.

agios Athanasios
Λαϊκό γλέντι έξω από τον Άγιο Αθανάσιο

Agios Athanasios2
Διανομή: «περδίκες» μοιράστηκαν σε όλους, από το Σύλλόγο μας

  Agios perdikes2 Agios perdikes1
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Θ. Τσιάπλές με τον Ιερέα Κλεάνθη Βλαχοστέργιο, ο Μπάμπης Ντούρος με την οικογένειά του

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ