ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΟΝΝΩΝ

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΟΝΝΩΝ «ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΕΣ»

Η νέα, ελπιδοφόρα συλλογική πρωτοβουλία συνεταιριστικής μορφής, που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες με πρωταγωνιστές τις γυναίκες του δήμου μας, ενδεχομένως να είναι γνωστή ήδη, η ευρύτερη ωστόσο πληροφόρηση ιδιαίτερα δε όταν αυτή προέρχεται από την ίδια την «πηγή»> συνιστά πολλές φορές σχεδόν επιβεβλημένη ενέργεια.

Πριν από λίγο καιρό, μετά από ένα διάστημα συζητήσεων, αναζητήσεων και συνδιάσκεψης πολλών γυναικών του δήμου μας, «γεννήθηκε» μια συλλογική, επιχειρηματική μα και συγχρόνως πολιτιστική κίνηση γυναικών Γόννων. Αναζητώντας διέξοδο και λύση στο πρόβλημα της έλλειψης δημιουργικών δραστηριοτήτων, ιδίως των γυναικών της υπαίθρου, αλλά κυρίως επιδιώκοντας δυνατότητες απασχόλησης ικανές να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο οικογενειακό εισόδημα, οι γυναίκες του Δήμου πήραμε το ρίσκο και προβήκαμε στη σύσταση αγροτικού συνεταιρισμού.

Προς διευκρίνιση των καταστατικών σκοπών του συνεταιρισμού και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, επιβάλλεται να σημειωθεί ότι ο νομικός τύπος του συνεταιρισμού στην ουσία αποτελεί εταιρική μορφή, μορφή επιχείρησης,

Παράλληλα με την πολιτιστική ανάπτυξη και καλλιέργεια των μελών, μέσω του συνεταιρισμού (και όχι του συλλόγου – σωματείου), επιδιώκεται η σύσταση και λειτουργία επιχείρησης με την αμοιβαία βοήθεια και συνεισφορά των μελών. Το κείμενο του ν. 2810/2000 περί αγροτικών συνεταιρισμών αποδίδει έναν άρτιο νομικά ορισμό του αγροτικού συνεταιρισμού, στοιχεία του οποίου αποτελούν η αυτονομία της ένωσης προσώπων, η αμοιβαία βοήθεια των μελών, η συνιδιόκτητη και δημοκρατικά διοικούμενη επιχείρηση. Επελέγη, ωστόσο το πραγματικά δύσκολο εγχείρημα της ίδρυσης συνεταιρισμού, καθόσον αυτή η μορφή μπορούσε πραγματικά ν’ ανταποκριθεί στις οικονομικές ιδίως ανάγκες των ιδρυτικών μελών, που αποτέλεσαν και τα κίνητρα ανάληψης της εν λόγω δραστηριότητας.

ginekes1 ginekes2

Σκοπός του νεοσύστατου συνεταιρισμού είναι η παραγωγή, τυποποίηση και διάθεση – εμπορία αγροτικών, κυρίως, μα όχι μόνο, προϊόντων.   Γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, γλυκά ταψιού, πίτες με φύλλο χωριάτικο και παραδοσιακό, τραχανάδες, λάδι αρωματικό και ελιές, διάφορα άλλα παραδοσιακά εδέσματα και τοπικά προϊόντα παραγωγής του Συν/σμού είχαν πολλοί συμπολίτες μας τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να απολαύσουν με την ευκαιρία της διοργάνωσης των πρώτων εκθέσεων – εκδηλώσεων του συνεταιρισμού.

Η πρώτη έκθεση διοργανώθηκε τη χριστουγεννιάτικη περίοδο στις 27/2/2003, σ’ένα όμορφα διακοσμημένο εκθετήριο, που κατέπληξε κυριολεκτικά τους παρευρισκόμενους. Αντλώντας δύναμη και ελπίδα από τα ενθαρρυντικά σχόλια του κόσμου, ο συνεταιρισμός πραγματοποίησε αγιασμό-κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στις 1/2/2004 στις επαγγελματικές του πλέον εγκαταστάσεις, σ’ένα αμιγώς παραδοσιακά διαμορφωμένο και διακοσμημένο χώρο, όπου και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λάρισας, υποψήφιοι βουλευτές κ.ά. Το ευρύ άνοιγμα-γνωριμία του Συνεταιρισμού προς τον κόσμο, πέραν της τοπικής κοινωνίας, πραγματοποιήθηκε την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας σε συνδυασμό με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο με επιτυχία ο Δήμος.

Οι επισκέπτες έφυγαν πραγματικά ενθουσιασμένοι καθόσον είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πλήθος από τα προϊόντα του Συνεταιρισμού, τα οποία ειδικά για την ημέρα εκείνη εκτίθεντο σε περίπτερο, όπως λουκουμάδες, πίτες νηστίσιμες, γλυκά κουταλιού, ελιές κ.ά., ενώ αναμνήσεις στους ηλικιακά μεγαλύτερους «ξύπνησε» η διάθεση του παραδοσιακού εδέσματος «κατσαμάκι με πετιμέζι από ριτζέλια».

Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που εμπεριέχει ένα τέτοιο εγχείρημα μα συγχρόνως και με πίστη, δύναμη και αισιοδοξία, που απορρέει από την πεποίθηση ότι τα προϊόντα παραγωγής του Συν/σμού θα τύχουν της ανάλογης εκτίμησης και αξιολόγησης του ευρύ καταναλωτικού κοινού, δεδομένου ότι η παραγωγή τους γίνεται με τη χρήση αγνών, τοπικών πρώτων υλών, χωρίς συντηρητικά, με παραδοσιακό τρόπο και σπιτική φροντίδα, οι γυναίκες του Συν/σμού είμαστε αποφασισμένες να παλέψουμε για να ευοδωθεί η προσπάθειά μας. Το αγκάλιασμα της προσπάθειας από τον κόσμο της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα κίνητρο και κινητήρια δύναμη για τα μέλη. Σας καλούμε όλους να επισκεφθείτε το εκθετήριό μας που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του δ. δ. Γόννων, πλησίον του παλαιού δημοτικού σχολείου και της πλατείας

Πριν ολοκληρωθεί η σύντομη αναφορά στη νέα οικονομική-κοινωνική πραγματικότητα του Δήμου, διότι κατά τη γνώμη μας κατ’αυτό τον τρόπο πρέπει να θεωρηθεί η νέα συνεταιριστική πρωτοβουλία, πρέπει να επισημανθεί ότι στους κόλπους του συνεταιρισμού μπορούν να λάβουν μέρος όσες γυναίκες ενδιαφέρονται πραγματικά να βρουν απασχόληση, εθελοντική βέβαια στην αρχή, με τη προοπτική ωστόσο της επιτυχημένης λειτουργίας και κατά συνέπεια της αμειβόμενης εργασίας, όσες γυναίκες γνωρίζουν καλά τα μυστικά της παραδοσιακής κουζίνας και είναι αποφασισμένες να εργαστούν και να λειτουργήσουν σ’ένα ομαδικό, συλλογικό κλίμα και πνεύμα.

Επίσης, δυνατότητα συμμετοχής, κάτι που ίσως είναι αυτονόητο, ωστόσο η «διευκρίνιση μήτηρ πάσης παρεξηγήσεως» έχουν οι γυναίκες όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου, ήτοι τόσο της Ιτέας όσο και της Καλλιπεύκης. Οι γυναίκες της τελευταίας δε, θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα στελέχη του Συνεταιρισμού, αν λάβει κανείς υπόψη του τις εκπληκτικές πραγματικά δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης που προσφέρει η ευρύτερη περιοχή της Καλλιπεύκης.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ