ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

 

Χειμώνας 1976, δουλειές τέρμα, νεκρή περίοδος για το χωριό μας. Εκεί που καθόταν ο μπάρμπα Κώτσιος, λέει στην γυναίκα του:

«Παγούνου, αύριο θα πάω στη Λάρισα, να δω πως πάει το παιδί στο φροντιστήριο, διαβάζει να μάθει γράμματα μήπως και περάσει πουθενά και γίνει επιστήμονας ή όχι».

Βγαίνει στην πλατεία ο μπάρμπα Κώτσιος, βρίσκει ένα φορτηγό ανεβαίνει στην καρότσα και τραβάει για τη Λάρισα. Όταν έφτασε στη Λάρισα είχε νυχτώσει. Ρωτώντας έφτασε στο σπίτι που έμεινε ο γιος του. Για κακή του τύχη τα παιδιά είχαν νοικιάσει στον πέμπτο όροφο στο ρετιρέ (περιστερώνας). Μπαίνοντας μέσα στην είσοδο της πολυκατοικίας ο μπάρμπα Κώτσιος, βρήκε το φως αναμμένο, ασανσέρ γιόκ, δεν ήξερε τι ήταν αυτό και ξεκίνησε από τις σκάλες να ανέβει στον πέμπτο όροφο.

Μόλις έφτασε στον δεύτερο όροφο έπεσε ο αυτόματος διακόπτης έσβησε το φως, πίσω ο μπάρμπα Κώτσιος, σκέφτηκε πως θα έγινε κανένα βραχυκύκλωμα. Δεν ήξερε ότι τα φώτα σβήνουν μόνα τους και κατέβηκε στην είσοδο. Εκεί περίμενε αφού πέρασε λίγη ώρα, έρχεται κάποιος από την πολυκατοικία, πατάει το κουμπί ανάβει το φως, μπαίνει στο ασανσέρ και χάνεται. Την ίδια ώρα ο μπάρμπα Κώτσιος, ξεκινά να ανέβει πάλι, μόλις φτάνει στον δεύτερο όροφο, έσβησε πάλι το φως και άρχισε να βρίζει, «Τον κερατά μόνο να τον δω, μη τον μαγκώσω, θα δει τι θα πάθει που με κατάλαβε ότι δεν ξέρω να πάω επάνω και με κάνει πλάκα και σβήνει τα φώτα, μόνο να τον μαγκώσω». Μουρμούριζε και άρχισε πάλι να κατεβαίνει στην είσοδο σιγά – σιγά στα σκοτεινά. Αφού κατέβηκε κάτω πήγε στο ασανσέρ το ανοίγει κοιτάει κλίνει την πόρτα και σκέφτεται «Πώς να μπω σ’ αυτή την ντουλάπα, που θα με πάει; ’ρα που θα μπω εγώ αυτού μέσα να σκάσω». Και έτσι περίμενε καρτερικά μέχρι να ξημερώσει.

Ξαφνικά παρουσιάστηκαν δυο παιδιά και τα ρώτησε πως θα πάει στον πέμπτο όροφο, τα είπε πως δεν ήξερε να πάει, αυτά τον έβαλαν μέσα στην ντουλάπα όπως έλεγε (μόνο που δεν έπαθε καρδιακό επεισόδιο από τον φόβο) και τον πήγαν στο διαμέρισμα. Έτσι έληξε η περιπέτεια του μπάρμπα Κώτσιου, που ήθελε να κάνει νυκτερινή επίσκεψη στη Λάρισα. Γι αυτό να μην κάνουμε ξαφνικές επισκέψεις στα παιδιά να δούμε αν διαβάζουν, γιατί εμείς μπορεί να πάθουμε χειρότερα πράγματα, καλά είναι να ενημερώνουμε πρώτα να μας περιμένουν.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ