Από δίμηνο σε δίμηνο

Σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Τηλ.: 2331020867 & 6972446533 – kallipefki@site.gr   

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΕ ΔΥΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
Η «έκρηξη» των παραμυθιών
Τα παραμύθια δεν είναι πλέον παιδική υπόθεση. «Πουλάνε» εντυπωσιακά. Μάρτυρες δύο καλοκαιρινά φεστιβάλ
Τα παραπάνω είναι τίτλος, υπέρτιτλος και υπότιτλος από ΤΑ ΝΕΑ, 24/08/2005, ένθετο ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ – ΘΕΜΑΤΑ σε δισέλιδο άρθρο της ΧΑΡΗΣ ΠΟΝΤΙΔΑ, που αναφέρεται στη «Γιορτή Παραμυθιών Κέας» και στο «2ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου» και σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά που γράφτηκαν για τα «παραμύθια».

Για… φωτεινούς ταξιδιώτες, ήταν ο τίτλος άρθρου στο «ΕΘΝΟΣ» 24-25/12/05 με προορισμό την άνω Σκοτίνα και τον ξενώνα «Συντρινάνη» και με αναφορές στην Καλλιπεύκη και στον ξενώνα «Ασκουρίς», το οποίο φιλοξένησε και μια φωτογραφία του χωριού μας με χιόνια και στο βάθος η «Μεταμόρφωση».

024 skotina

Δήμος Γόννων: Τη δική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο  απέκτησε ο Δήμος μας (www.gonnoi-dimos.gr) με πολλές και διάφορες πληροφορίες για την περιοχή, τις δραστηριότητες και την πολιτιστική κίνηση, με λίγες πληροφορίες για την Καλλιπεύκη, χωρίς σύνδεση με το ΜΕΣΑΚ «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», γιατί;

 027 gonoi

Κοινότητα Καρυάς: Τη δική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο απέκτησε και η γειτονική μας κοινότητα Καρυάς (www.koinotita-karias.gr) με πολλές και διάφορες πληροφορίες για την περιοχή, τις δραστηριότητες, την πολιτιστική κίνηση, τον Όλυμπο κλπ και μάλιστα και στην αγγλική γλώσσα.

025 karia

Καλλιπεύκη: Πόσα χρόνια είναι σ’ αυτή την κατάσταση η πινακίδα στην είσοδο του χωριού; Μήπως παραμένει έτσι για να μην απογοητεύει περαστικούς και ταξιδιώτες δίνοντας μια πρώτη εντύπωση;

028 epigrafil

Ανάμεσα στην Πόλη και στο Γαλατά: Είναι ο μουσικός δίσκος (CD) του Συλλόγου Δασκιωτών Βέροιας (τηλ.: 2331021066) με τραγούδια της περιοχής των, που μοιάζουν με τα δικά μας και μάλιστα πολύ. Μια καλή προσπάθεια, που αν η πρόταση του προέδρου μας Θ. Τσιαπλέ, έχει απήχηση θα έχουμε και εμείς σύντομα δικό μας μουσικό δίσκο, με μουσικούς και τραγουδιστές πατριώτισσες και πατριώτες.

029 cd

«Το σπίτι του παραμυθά»: Στις 18 Ιουνίου 2005, ημέρα του 2ου Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου, ο δήμαρχός μας, δεσμεύτηκε και μάλιστα με ενθουσιασμό, ενώπιον όλων των παρόντων, στο χώρο της κατασκήνωσης των προσκόπων και ιδιαίτερα του προέδρου του παιδαγωγικού Τμήματος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αναγνωστοπούλου Βασίλη, πως σύντομα η πρόταση του πανεπιστημίου για το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΑ» στην Καλλιπεύκη θα γίνει πράξη. Από τότε πέρασαν έξι μήνες και τίποτε δεν ακούστηκε ακόμη. Απ’ όσο γνωρίζω, το θέμα δεν συζητήθηκε ακόμη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τι γίνεται κ. Δήμαρχε; Το χωριό μας θα χάσει και αυτή την ευκαιρία ή όχι; Θα παρακαλούσα για γραπτή απάντηση, η οποία, με ευθύνη του Δ.Σ. του ΜΕΣΑΚ «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», να δημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας «Η ΩΡΑΙΑ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ».

Βραστεροί «Γίγαντες»; Σας μεταφέρω αυτούσιο το διάλογο μεταξύ ηλικιωμένου πατριώτη μας και του πατέρα Βησσαρίωνα, που έγινε στην πλατεία του χωριού, πριν και κατά τη στιγμή, που πρόσφερε στον πατέρα Βησσαρίωνα, δυο «βρασιές» φασόλια γίγαντες, εκφράζοντας έτσι την ικανοποίησή του για την άφιξη του στο χωριό:

«Θα είσαι εδώ;»
«Ναι εδώ θα είμαι»
Φεύγει λοιπόν ο Μπάρμπα – Χρήστος και σε μερικά λεπτά ξαναγυρίζει με μια σακουλίτσα στο χέρι.
«Παπά μου, αυτά είναι για σένα. Είναι φασόλια γίγαντες. Άμα βράσουν, κράτησέ τα. Άμα δεν βράσουν, φέρ’ τα πίσω»…
Είχε και ο ίδιος φαίνεται τις αμφιβολίες του. Το χωριό μας, όπως ξέρετε, φημίζεται για τα φασόλια και όχι για τους «γίγαντες»…

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ