Από δίμηνο σε δίμηνο

Σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Τηλ.: 2331020867 & 2495096448 – kallipefki@site.gr

«Ω, τι ανείπωτη ανακούφιση να νιώθεις ασφαλής με κάποιον, χωρίς να χρειάζεται να ζυγίσεις τις σκέψεις σου ή να μετράς τα λόγια σου, αλλά να τα βγάζεις όλα έξω, όπως είναι, την ήρα και το στάρι μαζί. Σίγουρος πως ένα πιστό χέρι θα τα πάρει και θα τα κοσκινίσει, θα κρατήσει ό,τι αξίζει να μείνει, κι έπειτα, με μια καλοσυνάτη κίνη­ση, θ’ αποδιώξει τα υπόλοιπα».
Μαρία Μούλοκ Κρεκ (Στιγμές Στοχασμού, Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ)
Πόσο υπέροχα είναι τα παραπάνω λόγια πατριώτισσες και πατριώτες, όπου της γης κι αν βρίσκεστε, (σεις της ξενιτιάς τα αντιλαμβάνεστε περισσότερο τα νιώθετε περισσότερο ενδεχομένως και ως ανάγκη), πόσο πιο όμορφη θα ήταν η ζωή μας φίλες και φίλοι της στήλης και της Καλλιπεύκης, αν αυτά γίνονταν καθημερινά βιώματα; Τι λέτε αγαπητές και αγαπητοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι;

agelades

Έχετε δει πιο τυπική φωτογραφία οικογένειας μετά το μεσημεριανό γεύμα; Ο φακός τις «συνέλαβε» στο δρόμο προς Γόννους κάπου κοντά στη θέση «καρυές».

epigrafi artop

Η φωτογραφία είναι από το Νησί της λίμνης των Ιωαννίνων. Εδώ έχει θέση ως εικόνα (επιγραφή) που δένει αρμονικά με το περιβάλλον και ως πρόταση. Ενδεχομένως κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι θα πρέπει να το δείτε και ως δημοτική επιχείρηση στην Καλλιπεύκη, για εξυπηρέτηση όλων και κύρια των μονίμων ηλικιωμένων κατοίκων…

agelada mosx

Χαρακτηριστική εικόνα μητέρας και παιδιού. Η σχέση δεν είναι προνόμιο των ανθρώπων και μόνο αλλά όλων των όντων επί γης και κύρια των ανώτερων!

patata

Η σοδιά της πατάτας φέτος ήταν πολύ καλή. Οι πατάτες υπέροχες και μεγάλες. Οι μεγάλες βέβαια είναι εξαίρεση γι’ αυτό και μένουν για οικογενειακή κατανάλωση. Η συγκεκριμένη έφτασε τα 22 εκατοστά και δεν είναι η μεγαλύτερη που βρέθηκε φέτος. Οι τιμές, όμως, στην αγορά ήταν και είναι ακόμη ότι χειρότερο μπορεί να φανταστεί κανείς. Το ότι είναι ακόμα απούλητες, οι πατάτες, δεν είναι από ιδιοτροπίες των παραγωγών αλλά από τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος…

periptero

Περίπτερο στο Λιβάδι Ελασσόνας. Πέτρα και ξύλο για να «δένει με το περιβάλλον. Κάτι τέτοιο, κάπως έτσι θα πρέπει να είναι και της Καλλιπεύκης. Και δεν είναι απαραίτητο να το κατασκευάσει ο «περιπτερούχος». Ο Σύλλογός μας έχει τη διάθεση. Αν την έχει και ο Δήμος μας, πιστεύουμε πως είναι εύκολο να γίνει και να είναι και στολίδι στην πλατεία του χωριού μας.

siniparxi

Συνύπαρξη! Σκυλάκι και γατιά μαζί. Στο ίδιο πιάτο. Η παροιμία που λέει «σαν το σκύλο με τη γάτα» μάλλον δεν είναι απόλυτα σωστή. Όταν τα ζώα μεγαλώνουν μαζί, από την ώρα που θα γεννηθούν, από τη στιγμή που θα αντικρίσουν τον κόσμο, δεν έχουν λόγους να είναι «εχθροί», και δεν έχουν να μοιράσουν. Το «μοίρασμα» και οι «διαφορές» είναι «προνόμια» των ανθρώπων…

toixografies

Τοιχογραφία στην Αγία Παρασκευή. Η μάλλον ότι έχει απομείνει από αυτή. Βρίσκεται στην κόχη του ιερού και κάθε χρόνο είναι και «χειρότερη». Θα ασχοληθεί κάποιος, κάποτε μαζί της; Είναι έργο μοναδικό και δεν αποκλείεται να είναι και του 14ου (πιθανότατα) αιώνα.

dhmarxeio

«ΑΝΟΙΞΑΜΕ Ο ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΣ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ & ΜΠΑΤΣΟΥΣ» Αυτά γράφτηκαν από κάποιον (κάποιους) στο νέο κτίριο του δημαρχείου του Δήμου μας. Αν είχε βάλει και την υπογραφή του (τους) δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Η έκφραση της άποψης είναι και δικαίωμα. Η υπογραφή, όμως, συνεπάγεται και συνέπειες, με ελάχιστη αυτή του αντίλογου.κ. Δήμαρχε, αυτός (αυτοί) δεν θα έπρεπε να το γράψει (γράψουν). Εσείς μήπως θα έπρεπε να το σβήσετε;…

papoulias

Η προεδρολογία έχει από καιρό τελειώσει. Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές δεν υπάρχουν πια. Και η Ελλάδα έχει πλέον τον καινούριο πρόεδρο (αφού γίνουν βέβαια και οι εκλογές τον Μάρτη) Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλος από τον Κάρολο Παπούλια.

xionia

Ανοιχτός παρέμεινε ο δρόμος Καλλιπεύκης – Πλαταμώνα τις μέρες των Χριστουγέννων. Το χιόνι βέβαια δεν ήταν πολύ αλλά αν δεν γινόταν καθαρισμός δεν θα μπορούσαν να περάσουν και τα αυτοκίνητα. Το λόγο αυτό χιόνι ήταν και η αιτία για να επισκεφτούν το χωριό μας αρκετοί καλιπευκιώτες αλλά και φίλοι και περαστικοί τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

tsilimeni1 tsilimeni2

Η Τασούλα Τσιλιμένη «ξαναχτύπησε» και μάλιστα αυτή τη φορά δίπλά. Πρόκειται για τα δυο νέα βιβλία της για παιδιά.
Το λεξικό των συγγραφέων, (συνεργασία με την Αθηνά Ξάφη, εικονογράφηση Διατσέντα Παρίση) όπου αυτοπαρουσιάζονται, αν είναι εν ζωή 69 συγγραφείς, αν όχι τους παρουσιάζει η ίδια και είναι όλο το βιβλίο ένα παιγνίδι όπου συμμετέχουν οι αναγνώστες (τα παιδιά).
Μπιρμιλίμ, ο καλικάντζαρος, πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι, σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια. Καλή ανάγνωση φίλιες και φίλοι και των δυο.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ