Από δίμηνο σε δίμηνο

Σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Τηλ.: 2331020867 & 2495096448 – kallipefki@site.gr

Εφτά χρόνια συμπλήρωσε αυτή η στήλη. Εφτά χρόνια σχόλια και παρατηρήσεις. Εφτά χρόνια «φαγούρα». Δεν ξέρω πόσο και αν διαβάστηκε. Στόχος της ήταν να επισημάνει κάποια πράγματα, να εκφράσει κάποιες απόψεις, να βοηθήσει προς το καλύτερο (το καλύτερο ήταν πάντα προσωπική άποψη). Δεν ξέρω αν τα κατάφερε. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ενόχλησε. Είναι κάτι κι αυτό (;).

dim auto floros

Δεν μετακινήθηκε ολόκληρο το καλοκαίρι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο από τη θέση, το οποίο είναι πλέον ιδιαίτερα επικίνδυνο. Μας «έγραψε» και το αφεντικό του και η τοπική αυτοδιοίκηση.

dim auto

Άλλο ένα αυτοκίνητο, στα τόσα που έχουν αράξει, εδώ κι εκεί. Αυτό τουλάχιστον δεν ενοχλεί, είναι μακριά από το δρόμο και τακαρισμένο.

dim epigrafi

Η επιγραφή της φωτογραφίας, βρίσκεται πάνω και δεξιά από τη δυτική είσοδο της εκκλησίας των Δώδεκα Αποστόλων. Ο φίλος μας, ο Ζήσης Κατσιούλας, που ασχολήθηκε αρκετά, δεν μπόρεσε ακόμα να τη διαβάσει. Κάτι λέει πάντως για ανακαίνιση που έγινε τον Ιούνιο του 1805.

dim paidia

Παντού μαζί αυτά τα υπέροχα παιδιά! Εδώ ο φακός τα «έπιασε» στην Αγία Παρασκευή, 26-7-04 ημέρα της μνήμης της, στο προαύλιο και κάτω από τον πεύκο.

dim analipsi

Δυο αδερφές και δυο ξαδέρφες, στη δύση της ζωής τους και οι τέσσερις, κρατώντας η μια την άλλη, κατηφορίζουν προς το εκκλησάκι της Ανάληψης (ένα κερί, μια ευχή) ικανοποιώντας μια επιθυμία να προσευχηθούν και να δουν από κοντά το καινούριο ξωκλήσι (η μεσαία με τα μαύρα είναι η μητέρα μου).

dim kerea tim

Ηλιοσυλλέκτες (φωτοβολταϊκά στοιχεία) περισσότερα από 25 τετραγωνικά τοποθέτησε η ΤΙΜ για τις ανάγκες σε ενέργεια της κεραίας της, που βρίσκεται δίπλα σε αυτή της COSMOTE, η οποία δουλεύει με πετρέλαιο. Για την ενέργεια από τον ήλιο θα γράψουμε κάποια άλλη φορά.

dim oxia

Είναι η μεγαλύτερη οξιά του δάσους της Αγίας Τριάδας. Χρειάζονται περισσότερα από 8 άτομα για να την αγκαλιάσουν. Το ύψος της θα πρέπει να φτάνει τα 30 μέτρα. Το άσπρο σημάδι στη ρίζα της είναι άνθρωπος με ύψος 1,60 μ. Είναι μνημείο της φύσης και θα έπρεπε έτσι να χαρακτηρισθεί, όχι το συγκεκριμένο μόνο δέντρο, αλλά ολόκληρο το δάσος αυτής της περιοχής.

dim traxanas

Πάμπολλες ήταν οι νοικοκυρές που φρόντισαν και φέτος για τον τραχανά της σπιτιού με το γάλα του Ιουλίου, το οποίο λένε ότι είναι και αρκετά παχύ. Στην Νταμίλη, (παιδική χαρά), στα αλώνια, στα απανά αλώνια, στη Μπλόσινα και κύρια στην αυλή του σχολείου, η οποία για φέτος θα μπορούσε χαριτολογώντας να χαρακτηρισθεί και τραχανότοπος. Εκείνο, όμως, που παρατήρησα, με μεγάλη μου χαρά, ήταν η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια, μεταξύ των γυναικών, ιδιαίτερα στο τρίψιμο – κοσκίνισμα.

dim patoulias papas

Οι φήμες κυκλοφόρησαν για Τάσο Πατούλια, και τον θέλουν παπά, όταν ο ίδιος ήταν στην Κύπρο. Όταν επέστρεψε και ρωτήθηκε γι΄ αυτό δεν τις διέψευσε. Μακάρι να είναι αληθινές και κύρια να είναι δική του επιθυμία. Εδώ τον βλέπουμε μαζί με τον πατέρα Βησσαρίωνα, που εξυπηρέτησε και φέτος το καλοκαίρι τους κατοίκους του χωριού μας.

Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 1-9-04 και μάλιστα έκτακτο. Θέμα ημερήσιας διάταξης η δεύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, του συνδημότη μας Γιώργου Καράνη. ΚΑΤΑΛΗΞΗ – ΑΠΟΦΑΣΗ (πλειοψηφίας): Αίτημα για διακοπή των εργασιών, ακύρωση των αδειών, ασφαλιστικά μέτρα.
Είναι δυνατόν!!! Για ένα έργο που θεωρείται κοινωφελές με δεδομένη την έλλειψη ενέργειας που έχουμε στη χώρα μας…
Τι συμβαίνει και γιατί αυτή η κατάληξη; Μήπως κάποιος πρέπει να μας ενημερώσει;

Με αφορμή…
…Όλα ξεκίνησαν όταν οι Αμερικα­νοί βομβάρδισαν στο Βελιγράδι τη σερβική τηλεό­ραση. Ήταν η πρώτη φορά που το Πεντάγωνο χαρακτήριζε «νόμιμο» στόχο τα «εχθρικά» ΜΜΕ. Η ίδια πρακτική και στην Καμπούλ, όταν έρι­ξαν πύραυλο στα γραφεία του Αλ Τζαζίρα. Στη συνέχεια, στη Βαγδάτη, σκό­τωσαν «μη ενσωματωμένους» δημοσιο­γράφους με πυρά τανκς στο ξενοδοχείο «Παλεστάιν». Τώρα, φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι στο Ιράκ δολοφονούν όμηρο «εχθρικής χώρας», τον ιταλό ρε­πόρτερ και ειρηνιστή, Εντζο Μπαλτόνι.
Ο Οι δημοσιογράφοι και η ελευθεροτυ­πία μπαίνουν στο στόχαστρο των φανατικών και των δύο πλευρών. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Και η μόνη άμυ­να που έχουμε, είναι να μεταδίδουμε την αλήθεια.

ΔΕΗ: 10.000 ευρώ θέλει η ΔΕΗ για να συνδεθεί το σπίτι μου με το ρεύμα, που περνάει ακριβώς μπροστά του. Τόσο είναι το κόστος για την επιστροφή (του ρεύματος) από τον ξενώνα μέχρι τα απανά αλώνια. Δέκα τέσσερα χρόνια τώρα είμαστε χωρίς. Μπορούμε για όσα θα χρειαστεί ακόμα. Τώρα πλέον συνηθίσαμε. Και να σκεφτεί κανείς ότι το κόστος για ρεύμα από τον ήλιο και για χειμώνα καλοκαίρι είναι λιγότερο από 10.000 ευρώ, το οποίο δεν έχει ούτε πάγια ούτε τέλη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ