Από δίμηνο σε δίμηνο

Σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Τηλ.: 2331020867 & 2495096448
Email: kallipefki@comvos.net & epta@e-cybercity.net

 

» ΔΕΛΦΙΝΙ»

Με «εκδότη» το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού για παιδιά «Δελφίνι».
Το «Δελφίνι» είναι ένα παιδικό περιοδικό που προέκυψε από τη συνεργασία μιας ομάδας φοιτητών των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μέσα από την παρακολούθηση του μαθήματος «Παιδικός – Νεανικός Τύπος 19ου – 20ου αιώνα» που δίδαξε κατά το εαρινό εξάμηνο η λέκτορας Τασούλα Τσιλιμένη, προέκυψε ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός περιοδικού για παιδιά. Έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα, στην οποία δήλωσαν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, οι οποίοι αφιέρωσαν πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο για να ετοιμάσουν το «Δελφίνι».
Τη διεύθυνση και την επιμέλεια της ύλης έχει η Τασούλα Τσιλιμένη και την καλλιτεχνική επιμέλεια, ο λέκτορας Απόστολος Μαγουλιώτης.
Το τεύχος αυτό εστιάζει σε πρόσωπα και θέματα που αφορούν την περιοχή της Θεσσαλίας (συνέντευξη με τη συγγραφέα Κ. Αναγνώστου, φώκια μονάxους – μονάxους). Τα περιεχόμενα ποικίλουν. Έτσι στις σελίδες του φιλοξενούνται παραμύθια, ποιήματα, παιγνίδια, πληροφόρηση, βιβλιοπαρουσίαση, σταυρόλεξα κ.ά. Στόχος του περιοδικού είναι η ψυχαγωγία, η έκφραση και η επικοινωνία των αναγνωστών. Στη στήλη «ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ» φιλοξενούνται γράμματα και γνώμες αναγνωστών. Φιλοδοξία του περιοδικού, που διανέμεται δωρεάν στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, είναι η γνωριμία των αναγνωστών του με το ποιοτικό έντυπο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας καθώς και η πειραματική άσκηση και δημιουργία των φοιτητών και των φοιτητριών μας.
Οι ενδιαφερόμενοι για συνεργασίες και συνδρομές μπορούν να απευθύνονται στη διεύθυνση: Περιοδικό «Δελφίνι» Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γκλαβάνη και 28ης Οκτωβρίου, 382 22 ΒΟΛΟΣ. Τηλ.: 2421074.996, e- mail:tsilimeni@ece.uth.gr
(Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι πρόκειται για τη «δική μας» Τασούλα Τσιλιμένη)

     delfini  delfini1
1o & 2o Τεύχος

«ΚΑΛΥΒΑΚΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ»

Αυτό είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Τσαγγαλά, που χάρισε στο Σύλλογό μας το καλοκαίρι που πέρασε. Ο Βασίλης Τσαγγαλάς, είναι δάσκαλος, σύζυγος της δασκάλας Ζαφείρη Βασιλικής του Νικολάου Ζαφείρη (Γαζέτα), είναι δηλαδή γαμπρός σε καλλιπευκιώτισσα. Το ποίημά του για την Καλλιπεύκη που μας χάρισε, δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο.
Το βιβλίο είναι έκδοση του Δήμου Παλαμά, στον οποίο το προσέφερε ο Βασίλης, και διανέμεται από το δήμο δωρεάν στους απανταχού Καλυβιώτες.
Περιέχει στις 260 σελίδες του λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία και αναφέρεται στην παράδοση του χωριού Καλυβάκια. Καλογραμμένο και καλοτυπωμένο τεκμηριώνει τα όσα γράφει μέσα από τις 86 φωτογραφίες και τα 37 σκίτσα (αναφέρονται στα παιγνίδια). Περιέχει τα πάντα για τα καλυβάκια: Ιστορία, Εκκλησιαστική ζωή, Σχολείο και Σχολική ζωή, βρύσες, Οικογενειακή ζωή, Ενδυμασία, Ήθη και Έθιμα (γέννηση, κηδεία, Χριστουγέννων, Αποκριάς, Πάσχα, Μαρτίου), Ζωή των παιδιών, Παιδικά παιγνίδια, Αγροτική ζωή, Ποιμενική ζωή, Μήνες και Παροιμίες.

 tsagalas vivlio tsagalas f tsagalas
το εξώφυλλο του βιβλίου, μια από τις φωτογραφίες του (παιδί με λάστιχο) και ο ίδιος

ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

Όλοι θα έχετε προσέξει τι γίνεται κάθε μέρα (καλοκαίρι) και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (Φθινόπωρο, Χειμώνας) στον παλιό Παντελεήμονα.
Εκατοντάδες αυτοκίνητα, χιλιάδες οι επισκέπτες! Γιατί να συμβαίνει αυτό. Τι το ιδιαίτερο έχει ο παλιός Παντελεήμονας; Πολλά! ΥΠΟΔΟΜΗ, ΥΠΟΔΟΜΗ, ΥΠΟΔΟΜΗ. Και επιπλέον βρίσκεται και κοντά στην εθνική οδό. Αυτό το τελευταίο για άλλοθι δικό μας. Η Καλλιπεύκη βρίσκεται μακριά από το δρόμο! Διαθέτει όλα τα άλλα και η απόσταση των 17 χιλιομέτρων είναι εκείνο που κάνει τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες να μη την προτιμούν. Τον τελευταίο καιρό όλο και κάτι γίνεται. Και αυτό γιατί ανάμεσα στους πολλούς ταξιδιώτες (ιδιαίτερα του Σαββατοκύριακου) υπάρχουν και τολμηροί ή περίεργοι η δεν εξυπηρετούνται στον Παλιό Παντελεήμονα και συνεχίζουν να δουν που βγάζει ο δρόμος. ΑΝ, ΑΝ, ΑΝ…
Θερμά συγχαρητήρια στους κατοίκους του Παλιού Παντελεήμονα, που εργάζονται με όρεξη, με μεράκι και ταυτόχρονα σέβονται τους συνανθρώπους τους που τους κάνουν την τιμή να τους επισκεφτούν και να τους αμείψουν για τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν.

panteleimonas
Η φωτογραφία είναι από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002.

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ

Και δεύτερη κεραία κινητής τηλεφωνίας τοποθετήθηκε στην κορφή της Αγίας Ανάληψης, δίπλα στην υπάρχουσα. Η δεύτερη κεραία είναι της Telestet. Η πρώτη, όπως όλοι γνωρίζετε είναι της Cosmote και λείπει, δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα η της Vodafone.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι νέες εταιρείες που μπήκαν στο χώρο της κινητής (αλλά και της σταθερής) τηλεφωνίας δεν θα στήσουν και αυτές τις δικές τους κεραίες, αλλά θα συνεργαστούν με τις παλαιότερες εταιρείες και θα χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες κεραίες. Δεν είναι σωστό στην κορυφή της Αγίας Ανάληψης να δημιουργηθεί ένα δάσος από κεραίες.
Και ένα ερώτημα που γεννιέται βλέποντας τα «θηρία» να υψώνονται για πολλά μέτρα στον ουρανό. Τη νύχτα δεν πρέπει να φωτίζονται;

kerees

 ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ

Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο ένθετο του έθνους «ΚΙΒΩΤΟΣ» στις 16-11-02. Υπογράφεται από την κ. Κατερίνα Πλασαρά, η οποία βρέθηκε στο χωριό μας τον Ιούνιο, στην αξιολόγηση του Ελληνικού Ποιμενικού. Την κ. Πλασαρά συναντήσαμε και στην Αθήνα (επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και διατηρούμε από τότε επαφή. Το άρθρο της θα «ανεβεί» στο site του Συλλόγου μας, για όσους θα ήθελαν να το διαβάσουν. Αντιγράφουμε εδώ ένα μικρό απόσπασμα, που αναφέρεται στον Π. Παντελεήμονα: «…Ξέκαναν τα κοπάδια τους, άφησαν τα σκυλιά στους δρόμους, κλείδωσαν τα φτωχικά τους και όπου φύγει… Ο Π. Παντελεήμονας άρχισε να ερειπώνεται…κάποτε ένας περαστικός γερμανός είδε και θαύμασε… Αγόρασε ένα από τα ερείπια και φρόντισε να το αναστηλώσει… Σε λόγο τον μιμήθηκε κι άλλος… Αργότερα ανακάλυψαν το χωριό και οι Έλληνες. Όχι οι ντόπιοι, αλλά ευκατάστατοι Θεσσαλονικείς ακόμα και Αθηναίοι…»
Τα συμπεράσματα, αγαπητοί πατριώτες, δικά σας.

kivotos

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ