Από δίμηνο σε δίμηνο
Σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Τηλ.: 2331020867 – 6972446533 – Kallipefki@site.gr
Λεύκες (20 περίπου) φυτεύτηκαν στο ρέμα αριστερά από το σπίτι μου στα άνω αλώνια, όπως το βλέπουμε από το χωριό. Ποιος και γιατί δεν θέλησα να μάθω. Είμαι σίγουρος πάντως πως δεν είναι του δασαρχείου. Γιατί φίλες πατριώτισσες και φίλοι πατριώτες να κάνει ο καθένας ότι του κατέβει και όπως; Μέχρι πότε;
Η πλακόστρωση στην αυλή (1800 τ.μ) του ναού του Αγίου Γεωργίου στους Γόννους, ολοκληρώθηκε και ήταν μια προσφορά του Γιώργου Καράνη, όπως φαίνεται και στην μαρμάρινη επιγραφή που τοποθετήθηκε στα δεξιά της εισόδου της εκκλησίας. Θερμά συγχαρητήρια.
Στον Όλυμπο βρεθήκαμε μια παρέα οχτώ ατόμων στις 17 Αυγούστου 2006, με αρχηγό τον Δημήτρη Γκαραφλή. Ξεκινήσαμε πριν φέξει από το χωριό και στις 6.30 αφήσαμε τα αυτοκίνητα στο «Μπεχτέτσι», της Καρυάς. Από κει αρχίσαμε να ανεβαίνουμε και να ανεβαίνουμε, με δυσκολία είναι αλήθεια, (όλοι αρχάριοι ή πρωτάρηδες στην ανάβαση του Ολύμπου, πλην αρχηγού) και καταφέραμε το μεσημέρι να φτάσουμε στην Καρυώτικη Στέρνα (στέρνα τεχνητή για να συγκεντρώνει νερό από τη βροχή και τα λιωμένα χιόνια, έχει πλέον καταστραφεί) και στο εικονοστάσι που βρίσκεται κοντά της και αυτό κατεστραμμένο επίσης, εκεί που αρχίζει το «Μεγάλο Πλάι». Λίγη ξεκούραση και ύστερα στο δύσκολο δρόμο της επιστροφής. Πεντέμισι ώρες το ανέβασμα και τεσσεράμισι το κατέβασμα. Διάλειμμα και επιστροφή με τα αυτοκίνητα από το Μπεχτέτσι μέχρι την Καλλιπεύκη κλείσαμε συνολικά δέκα τέσσερις ώρες. Εντάξει! Δεν διεκδικούμε τον τίτλο του πρωταθλητή. Είμαστε, όμως, όλοι περήφανοι που καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εκεί. Του χρόνου ο στόχος μας θα είναι αρκετά «ψηλότερος». Είμαστε: (φωτογραφία), Αλέξανδρος Σ. Γκαραφλής (11 ετών ο μικρότερος), Απόστολος και Αντωνία Κάγκουρα, Ματίνα και Αιμιλία Δ. Γκαραφλή, Στέργιος και Δημήτρης Γκαραφλής (ο αρχηγός) και ο υπογράφων, με δυο φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερα στο σάκο πλην των άλλων και με ένα καιρό καλό και ζεστό αλλά δυστυχώς με θολή ατμόσφαιρα και ως εκ τούτου χωρίς φωτογραφίες από ψηλά!!!). Να ’μαστε καλά για του χρόνου.
Στην Καλλιπεύκη βρέθηκε μια βραδιά του Αυγούστου ο ηθοποιός Γιώργος Ορφανός, γνωστός στα παιδιά του χωριού από την τηλεόραση και χάρηκε ιδιαίτερα την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους ανταποδίδοντάς το μοιράζοντας αυτόγραφα και φωτογραφιζόμενος μαζί τους. Γιώργο να είσαι καλά. Σε περιμένουμε και πάλι στην Καλλιπεύκη και με παρέα.
Στη Βέροια και στην παρουσίαση του βιβλίου Κεφαλοχωρινά νέα του κ. Τ. Τασιόπουλου, συνάντησα τον κ. Ζήση Παπαδημητρίου (απ’ όπου και η φωτογραφία, 4-9-06), καθηγητή Νομικής του Α.Π.Θ. Τον «δικό» μας Ζήση, που είναι από τους Γόννους και σε όλους μας γνωστός από την παρουσίαση στην πλατεία του χωριού μας, πριν από αρκετά χρόνια, της ιστορία της Καλλιπεύκης. Ο κ. Παπαδημητρίου ήταν ο ένας από τους παρουσιαστές του βιβλίου. Το βιβλίο είναι η μεταφορά άρθρων, κειμένων, σχολίων και εικόνων των «Κεφαλοχωρινών Νέων», της επί δέκα χρόνια εφημερίδας της τότε κοινότητας Κεφαλοχωρίου. Η αναφορά αυτή μπαίνει εδώ ως ερέθισμα και προβληματισμό. Φανταστείτε τη δική μας εφημερίδα «Η ΩΡΑΙΑ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ» να γίνει βιβλίο και να μπορεί να βρίσκεται σε όλα τα καλλιπευκιώτικα σπίτια και να αποτελεί σημείο έρευνας για τα χρόνια που πέρασαν για όλους μας. Η ιστορία τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου είναι η καθημερινότητα μας. Και η δική μας εφημερίδα όπως και όλες αυτό κάνουν, γράφουν την ιστορία μας για τις επόμενες γενεές.
Παρουσία των δωρητών, της προσκοπικής ηγεσίας αλλά και πλήθους κόσμου έγιναν τα εγκαίνια (θυρανοίξια) του μικρού ναΐσκου (Άγιος Ιωάννης) της προσκοπικής κατασκήνωσης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Χοροστάτησε ο εκλεκτός φίλος της Καλλιπεύκης, πατέρας Βησσαρίωνας (και συνάδελφος με την άλλη του ιδιότητα του δασκάλου).
Kallipefki@site.gr Αυτό είναι το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο (το email), ας το γράφουμε σωστά, τουλάχιστον στην εφημερίδα μας!!!