«Αφηγήσεις στη σκιά του Ολύμπου» 

Κυκλο­φόρησε μέσα στο Μάιο, όπως είχαμε προγραμματίσει, το βιβλίο «Αφηγήσεις στη σκιά του Ολύμπου».

Πρόκειται για ένα όμορφο βιβλίο ενενήντα έξι σελίδων, με Video CD, όπου καταγράφονται τα πρακτικά του 1ου Φεστιβάλ Αφή­γησης Κάτω Ολύμπου, που με ξεχωριστή επιτυχία οργάνωσε τον Ιούνιο του 2003 ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχο­λικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Καλλιπεύκη.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη:

Το πρώτο, με υπότιτλο «θεωρητικές προσεγγί­σεις», περιλαμβάνει την εισαγωγή, το καλωσόρι­σμα, τους χαιρετισμούς των επισήμων και τέσσερις εισηγήσεις για την αφήγηση από ισάριθμους διακε­κριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους, όπως ο κ. Μιχ. Μερακλής – ομότιμος καθηγητής του Πανεπι­στημίου Αθηνών, ο κ. Βασ. Αναγνωστόπουλος – κα­θηγητής, ο κ. Ευάγγελος Αυδίκος – αναπληρωτής καθηγητής και η Καλλιπευκιώτισσα Τασούλα Τσιλιμένη – λέ­κτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το δεύτερο μέρος, με το χα­ρακτηριστικό τίτλο «Ψίθυροι στο δάσος», περιλαμβάνει ζω­ντανές αφηγήσεις από παρα­δοσιακούς παραμυθάδες και παραμυθούδες, όπως η Ραψιανιώτισσα Παρ. Χρυσού, οι Καλλιπευκιώτισσες Μαρία Θεοδοσί­ου και Τούλα Σιώκου και ο Καλλιπευκιώτης Τάσος Πατούλιας, ένα τραγούδι – αφήγημα από την Ελένη Αναγνώστου και τον Παναγιώτη Παπαϊωάννου, καθώς και αφηγήσεις από σύγχρονους – επαγγελματίες αφη­γητές – παραμυθάδες, όπως ο Δημ. Αβούρης, η Φίλια Δενδρινού και η Ιωάννα Αντωνιάδου.
Επίσης, στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται ακόμη ένα θεατρικό της Χριστίνας Γιολδάση, με θέμα «Εκδρομή στο αύριο», όπως το δραματοποίησαν οι μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ριζομύλου, σε διασκευή του δασκάλου τους Αποστόλου Α. Παπαϊωάννου, καθώς και «Περιστατικά και άλλες εξιστορήσεις», όπως τις παρουσίασε με το δικό του παραστατικό και χαρακτηριστικό τρόπο, συνοδεύο­ντάς τις με τους ήχους του μαντολίνου του, ο Λουδοβί­κος των Ανωγείων. Το βιβλίο εμπλουτίζεται με πολύ όμορφες ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις και τοπία της Καλλιπεύκης.
Στο βιβλίο περιέχεται και Video CD, που περιέχει σχεδόν όλα όσα συνέβησαν στις 21 Ιουνίου 2003 και μπορούν όσοι δεν εί­χαν την τύχη να βρεθούν στην Καλλιπεύκη στο Διεθνές Κατασκηνωτικό Κέντρο Προσκόπων «Η Ελευ­θερία», το πρωί, και στην ειδυλλιακή τοποθεσία «Πατωμένη» το απόγευμα, να πάρουν μια γεύση της καταπληκτικής εκείνης εκδήλωσης. Να δουν και να θαυμάσουν τα παιδιά από το εργαστήρι θεατρικής παιδείας και παιγνιδιού Λάρισας της Δήμητρας Τσουκαρέλα, να «ξεχύνονται» από το δάσος σαν «ζωντανά» παραμύθια, και να παρακολουθήσουν ζω­ντανά τη μαγεία του 1ου Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου.
Η έκδοση, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς της ευγενική χορηγία του συνδημότη μας, Γιώργου Καράνη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Έρχεται να προστεθεί στις άλλες δύο, «Η Καλλιπεύκη στους αιώνες» και «Καλλιπεύκη Ολύμπου, Ιστορία – Λαογραφία», που εξέδωσε ο Σύλλογός μας (το δεύτερο είναι στο τυπογραφείο). Η παρουσίαση προγραμματίστηκε να γίνει το Σάββατο 17 Ιουλίου στην Καλλιπεύκη.
afigisi1

afigisi2

Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε εφημερίδες και σχολιάστηκε θετικά από ίδιες καθώς και από πρόσωπα και φορείς:

  1. Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας
  2. Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ» Λάρισας
  3. Εφημερίδα «Νέος Τύπος» Βόλου
  4. Εφημερίδα «ΑΛΗΘΕΙΑ» Τυρνάβου – Αμπελώνα
  5. Εφημερίδες «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «ΛΑΟΣ», «ΚΑΙΡΟΙ», «ΚΕΝΤΡΙ», ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» Βέροιας
  6. Αρχηγός ΓΕΣ, Στρατηγός Νικόλαος Ντούβας
  7. Διοικητής ΣΔΑΕΕ (Β’ ΣΣ) Στρατηγός Ιωάννης Τουρναβίτης
  8. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
  9. Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» Βέροιας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ