ΔΙΑΦΟΡΑ – ΝΕΑ

ΕΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

Αγαπητοί πατριώτες, έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές ότι είναι ανάγκη ν΄ ανοίξουν οι δρόμοι του χωριού μας. Δυστυχώς, όμως, οι εκλύσεις μας δεν πιάνουν τόπο. Παρατηρείται το φαινόμενο όχι μόνο να μην ανοίγουμε τους δρόμους αφήνοντας λίγο μέρος του οικοπέδου μας, αλλά να τους κλείνουμε τοποθετώντας την περίφραξη έξω στον δρόμο. Έλεος!

 

Καθαρίστηκαν οι εκκλησίες του χωριού μας

Άσραφταν από τη καθαριότητα οι εκλησίες του χωριού μας και γι αυτό φρόντισαν και πάλι οι γυναίκες του χωριού μας. Συγχαρητήρια στις γυναίκες , στην εκκλησιαστική επιτροπή, αλλά και στον πατέρα Βησσαρίωνα.

 

ΦΟΡΕΣΤ ΠΑΡΤΥ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε το “ forest party”στη θέση «Καραβίδα». Νέες και νέοι από την Καλλιπεύκη, αλλά και από τα γύρω χωριά κατέκλυσαν τον χώρο και απόλαυσαν μουσική. Σύμφωνα με τους διοργανωτές το δασικό πάρτυ σημείωσε επιτυχία. Εμείς συγχαίρουμε τους νέους της Καλλιπεύκης γι αυτή την πρωτοβουλία και τους ευχόμαστε – με κάθε επιφύλαξη – να την συνεχίσουν.

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ_FOREST_PARTY_1 ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ_FOREST_PARTY

ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Μέρα νύχτα μαζί οι παρέες των νέων  του χωριού μας, μαζί στα γλέντια μαζί στα γέλια και τις χαρές της ξενοιασιάς. Παρέες δεμένες, φιλίες αξιοζήλευτες και όποιος από τα παιδιά γνωρίζεται μαζί τους θέλει και του χρόνου να είναι εκεί. Αλλά μήπως σκεφτήκατε πια είναι η συνταγή για την δημιουργία  τους: Είναι τα παιδιά των χορευτικών συγκροτημάτων που συμμετέχουν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι το έργο του Μορφωτικού Συλλόγου. Αν δεν υπήρχε ο ΜΕΣΑΚ ίσως τα παιδιά αυτά να αναζητούσαν αλλού τις διακοπές τους.

  ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ_ΠΑΡΕΕΣ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ_ΠΑΡΕΕΣ_1

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ
Γέμισε από παιδικές φωνές φέτος η πλατεία του χωριού μας και ιδιαίτερα μόλις σουρουπώσει με αποτέλεσμα οι γιαγιάδες και οι παππούδες να κάθονται στα καταστήματα και τα παιδιά να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους.

Πρόκειται για τα παιδιά που βγαίνουν το καλοκαίρι στο χωριό του παππού ή της γιαγιάς! Τα παιδιά αυτά είναι η συνέχεια του χωριού μας. Οι γονείς τους έφυγαν και ζουν στα αστικά κέντρα, όπου και εργάζονται, και μόνο για λίγες μέρες το καλοκαίρι μπορούν να βρεθούν στον τόπο που γεννήθηκαν και αγάπησαν. Γι’αυτό το λόγο στέλνουν τα παιδιά τους στους ηλικιωμένους γονείς τους που οι οποίο ή ζουν στο χωριό ή ανεβαίνουν κι αυτοί από την πόλη στο χωριό.

Αυτά τα παιδιά μετά από κάποια χρόνια έφηβοι αρχικά και στη συνέχεια ηλικιωμένοι θα ανεβαίνουν στο χωριό δίνοντας κι αυτοί με τη σειρά τους ζωή στον τόπο που μεγάλωσαν και πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια.

 

Σημεία των καιρών

Έκλεψαν την καμπάνα από τον Άγιο Νεκτάριο!

Η εποχή μας είναι πολύ δύσκολη, Το έγκλημα οργιάζει, οι άνθρωποι ζουν με αγωνία, τα ήθη χαλάρωσαν, τα πάντα ισοπεδώθηκαν και οι αξίες πάνω στις οποίες στήριζονταν οι κοινωνίες  περιφρονούνται και χλευάζονται καθημερινά. Τα ιερά και τα όσια περιγελούνται. Γίνονται τα Σόδομα και τα Γόμορα και η κοινωνία δεν αντιδρά τα δέχεται όλα αυτά. Αυτά είναι τα σημεία των καιρών, των έσχατων καιρών και όταν ο άνθρωπος φτάσει στον πάτο της διαφθοράς, ήδη έχει ξεχάσει και αυτόν τον Θεό.  Όταν ξεχάσεις τον Θεό , άνθρωπος χωρίς «φόβο» θεού είναι ικανός να κάνει τα πάντα, ακόμη και να βεβηλώσει κάθε ιερό και όσιο. Έτσι έγινε και στο χωριό μας, όπως και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας να κλέβουν ιερές εικόνες, καντήλες, να σπάζουν τάφους, να κλέβουν καμπάνες. Αυτό  έγινε και στο χωριό μας, άγνωστοι πήγαν στον Άγιο Νεκτάριο έκλεψαν την καμπάνα για να την πουλήσουν. Τα σχόλια περιττεύουν. Λυπόμαστε που το πανέμορφο αυτό εξωκλήσι έμεινε χωρίς την καμπάνα του.

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ_ΑΓΙΟΣ_ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

 

Στο παζάρι Ελασσόνας

Στις 2 Σεπτεμβρίου άνοιξε και φέτος το παζάρι Ελασσόνας. Την πρώτη ημέρα το ενδιαφέρων των επισκεπτών τράβηξε η ζωοπανήγυρη ( πραματοπάζαρο). Πέρασαν πολλοί για να δουν τα λιγοστά ζώα που ήταν για πούληση. Σχεδόν όλοι κοιτούσαν μόνο τα ζώα για να θυμηθούν τα παλιά, καλά χρόνια και κανένας δεν αγόραζε, Φυσικά αυτοί που πουλούσαν ζώα ήταν γύφτοι. Κανένας ιδιώτης δεν κατέβασε ζώα για να πουλήσει, Άραγε υπάρχουν ζώα; Δυστυχώς πολύ λίγα τα έφαγε και αυτά η «ρόδα».

Τα χρόνια έχουν αλλάξει πολύ, παρά πολύ και μόνο οι μερακλήδες αγοράζουν κανένα ζώο και αυτοί άλογα, Άν σήμερα στην καλλιπεύκη υπάρχει ένα γαϊδούρι, κανένα μουλάρι, λιγοστά άλογα φανταστείτε τι γίνεται και στην υπόλοιπη χώρα. Στο παζ’αρι και φέτος ήταν και ο μοναδικός σαμαράς της περιοχής ο κ Ναtσιούλας  από την Άζωρο της Ελασσόνας. Παραπονιόταν και αυτός για της αναδουλειές του. Γεμάτος πίκρα μας είπε: «Πώς να έχω δουλειά αφού κανένας δεν αγοράζει ζώα;»

Γενικά το παζάρι της Ελασσόνας ήταν πού μικρότερο από τις άλλες χρονιές, και φυσικά γιατί τα χωριά της περιοχής αδειάζουν από ανθρώους.

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ_ΠΑΖΑΡΙ_ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ_1 ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ_ΠΑΖΑΡΙ_ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ_2 ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ_ΠΑΖΑΡΙ_ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 

 

ΕΓΩ ΠΛΗΡΩΣΑ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΜΟΥ

Αγαπητοί συγχωριανοί, φίλοι και μέλη του Συλλόγου του ΜΕΣΑΚ «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», όλοι μας ξέρουμε τη σημασία της εφημερίδας μας τόσο για το Σύλλογό μας, όσο και για το χωριό μας.

Όλοι μας ξέρουμε ότι τα έσοδα του Συλλόγου προέρχονται από σας κυρίως με τη συνδρομή σας. Δυστυχώς, όμως υπάρχουν αρκετοί πατριώτες που – θέλουμε να πιστεύουμε από αμέλεια – έχουν να πληρώσουν τη συνδρομή της εφημερίδας για αρκετά χρόνια. Η κάθε έκδοση της εφημερίδας κοστίζει 1500 Ευρώ.

Επειδή δεν θέλουμε να στερήσουμε από κανένα Καλλιπευκιώτη ή φίλο του χωριού μας την εφημερίδα, ας αναρωτηθούν μόνοι τους:

Εγώ από πότε έχω να πληρώσω τη συνδρομή μου;

ΤΟ Δ.Σ.

 

Πυρκαγιά στον Αϊ-Γιάννη, ευτυχώς την προλάβαμε

Την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου και ώρα τρεις με τέσσερις το απόγευμα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο όμορφο πευκοδάσος που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την είσοδο της εκκλησίας του Αϊ-Γιάννη του Πρόδρομου. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Την Τετάρτη το απόγευμα 31 Αυγούστου, στην περιοχή της Καλλιπεύκης άρχισε να βρέχει, να αστράφτει και να βροντάει. Στην πλαγιά που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον Αϊ-Γιάννη, έπεσε κεραυνός πάνω σε ένα πεύκο, το οποίο και κατάκαψε. Όλη τη νύχτα και μέχρι το επόμενο μεσημέρι, η φωτιά από τον κεραυνό σιγοέκαιγε με αποτέλεσμα πάρουν φωτιά οι πευκοβελόνες. Και όταν φύσηξε ελαφρό αεράκι, η φωτιά δυνάμωσε. Ευτυχώς, εκείνη την ώρα που η φωτιά άρχισε να παίρνει διαστάσεις και να βγαίνουν καπνοί, ο καλός μας συγχωριανός Ιωάννης Παπαδόντας (Τσιρίκης) του Αστερίου, καθόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Αντιλήφτηκε τι γινόταν και ειδοποίησε αμέσως τους αρμόδιους στο δασονομείο της Καλλιπεύκης. Αμέσως έτρεξαν στο σημείο της φωτιάς μαζί με υλοτόμους και άλλους Καλλιπευκιώτες, ενώ ειδοποίησαν την πυροσβεστική που έφτασε το γρηγορότερο. Τελικά, από τη μικρή αυτή πυρκαγιά, κάηκε περίπου ένα στρέμμα πευκοδάσους και ο Αϊ-Γιάννης φύλαξε που δεν φύσηξε δυνατός άνεμος. Αν αυτό συνέβαινε, η φωτιά θα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις.

 

Και φέτος τα εξωκλήσια μάζεψαν πολλούς πιστούς. Δεν γιόρτασε η Αγία Τριάδα

Και φέτος γιόρτασαν τα εξωκλήσια μας και μάζεψαν αρκετούς πιστούς. Βέβαια η μεγαλύτερη κοσμοσυρροή παρουσιάστηκε τον Δεκαπενταύγουστο στη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι προσκυνητές ξεπέρασαν σε αριθμό κάθε προηγούμενη χρονιά. Πολύς κόσμος παραβρέθηκε στη γιορτή της Παναγίας όχι μόνο ανήμερα της μεγάλης γιορτής αλλά και κατά τον εσπερινό της προηγούμενης μέρας. Σε όλες τις λειτουργίες χοροστάτησε ο πατέρας Βησσαρίωνας μαζί με τον πατέρα Κων/νο Γεροστέριο. Ευχόμαστε οι άγιοι του χωριού μας να μας προστατεύουν και να μας αξιώσει ο Θεός και του χρόνου να γιορτάσουμε και πάλι. Τέλος να σημειώσουμε ότι το εξωκλήσι στην Αγία Τριάδα δεν λειτούργησε φέτος διότι ο καιρός ήταν βροχερός και ο δρόμος είχε πολλές λάσπες. Ο ιερέας   θεώρησε σωστό η λειτουργία να τελεστεί στους Αγίους Αποστόλους όπως και έγινε. Πάντως, για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν λειτούργησε το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδος τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στις 13 Ιουνίου 2011. Επίσης, για τρίτη συνεχή χρονιά, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, δεν λειτούργησε και το εκκλησίδιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πάνω στην Κόκα στο Λιβαδάκι. Είναι πράγματι πολύ μικρό για να εξυπηρετήσει την όλη διαδικασία.

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ_15_ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ_ΑΓΙΑ_ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ_ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ_ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ_1

 

 

ΤΟ ΠΑΝΥΓΥΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη  γιορτάσθηκε και φέτος η μνήμη των αγίων 12 Αποστόλων, των πολιούχων του χωριού μας. Στις 30 Ιουνίου τελέσθηκε η θεία λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λάρισας κ. Ιγνάτιος. Την θεία λειτουργία παρακολούθησε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολάτος Ο αντιδήμαρχος και πατριώτης μας Θωμάς Τσιαπλές , Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αναστάσιος Κούσιος, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

 

Άλλαξε ο τρόπος διασκέδασης

Δύο μέρες οι ορχήστρες  στα καταστήματα, χωρίς συμμετοχή του κόσμου και διάθεση για χορό. Το σημερινό πανηγύρι πολύ λίγο θυμίζει το παλιό  και λίγοι οι μερακλήδες  που χόρεψαν.

 

Συγχαίρουμε: Την Ελένη Μπουρονίκου του Αστερίου που πήρε επάξια το πτυχίο της Ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο Μπρακ του Τορόντο του Καναδά. Καλή σταδιοδρομία, αγαπημένη μας Ελένη.

ΠΙΣΩ