ΔΙΑΦΟΡΑ

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΘΙΜΑ
Τα πιο ήρεμα κάλαντα μπορούν να χαρακτηρισθούν τα φετινά Τα λιγοστά παιδιά που υπάρχουν στο χωριό και τα οποία «έπαιξαν» τα κάλαντα δεν έκαναν τρέλες όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αδειάζοντας τους κάδους των σκουπιδιών και βγάζοντας τις πόρτες των σπιτιών (από τους μεντεσέδες) των ηλικιωμένων.

«ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ» ΦΕΤΟΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ
Από όλα σχεδόν τα σπίτια πέρασε ο παπα-Γιάννης και φώτισε όλους τους Καλλιπευκιώτες του χωριού. Να μη ξεχνούμε εδώ και μερικούς μήνες έχουμε στο χωριό μας παπά (βλέπε προηγούμενο φύλο)

Πατριώτες μας σε άλλους δήμους
Σπουδαίες θέσεις κατέλαβαν οι νεοεκλεγέντες πατριώτες μας στα Δημοτικά Συμβούλια που έχουν εκλεγεί. Ένας αντιδήμαρχος και ένας πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Αποστόλης Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στον Αμπελώνα και ο Χρήστος Οικονόμου, αντιδήμαρχος πολεοδομίας στο Δήμο Λάρισας. Αντιδήμαρχος ανέλαβε στο Δήμο μας και ο Θωμάς Καραμπατής. Και ο γαμπρός του Γιάννη Μανολούλη, Βασίλης Σβίγγος, εξελέγη στις τελευταίες εκλογές και είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Παραλίας Πιερίας (Κατερίνης).
Είμαστε σίγουροι, ότι θα φέρουν σε πέρας καθήκοντα, τα οποία τους ανέθεσαν. Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Στέργιος Παπαστεργίου
Είναι ο τρίτος πατριώτης μας, που εξελέγη (σε άλλο δήμο) στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, δημοτικός σύμβουλος. Ο Στέργιος, (του Θωμά και της Αθηνάς) είναι καθηγητής ζει και εργάζεται στη Βέροια (όπου και εξελέγη) και είναι δραστήριο μέλος της βεριώτικης κοινωνίας με σημαντικές διακρίσεις στον συνδικαλιστικό και κοινωνικό χώρο.

papastergiou

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σ’ όλους, που τίμησαν με την παρουσία τους τον ετήσιο χορό μας στις 18 Ιανουαρίου στο κέντρο «ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ» στη Λάρισα. Ιδιαίτερα στους: Τάσο Κομνηνό, ο οποίος κάθε χρόνο έρχεται από την Στυλίδα, Κώστα Ζησιό από την Λεπτοκαριά, Χαράλαμπο Κρεμέτη από την Κατερίνη αλλά και στους πατριώτες μας μόνιμους κατοίκους του χωριού μας που έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

ΞΕΝΩΝΑΣ

Με πολλά προβλήματα λειτούργησε φέτος το χειμώνα ο ξενώνας. Χιόνια και λάσπες σε ένα δρόμο 1000 περίπου μέτρων και χωρίς φωτισμό, ταλαιπωρούσαν και αποκαρδιώνανε τους επισκέπτες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ –  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΝΝΩΝ
Πάρα πολύ δυνατά μπήκε το 2003 ο Πολιτιστικός Σύλλογος- Λαογραφικό Μουσείο Γόννων πραγματοποιώντας πλήθος εκδηλώσεων θέτοντας ως στόχο την αναβίωση και συνέχιση των εθίμων.
Έτσι λοιπόν ξαναθυμήθηκε τα κόλιντα και τα σούρβα, όπου δεκάδες νέοι και νέες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές ξεχύθηκαν στους δρόμους αποχαιρετώντας τον παλιό και καλωσορίζοντας τον νέο χρόνο.
Την ημέρα των Θεοφανίων ο Μορφωτικός Σύλλογος αναβίωσε το έθιμο των καβουκάδων, ενώ στην πλατεία του χωριού στήθηκε χορός όπου έπλεξαν το γαϊτανάκι.

gonnoi1 gonnoi2
Το τριήμερο της Αποκριάς, οι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες των Γόννων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκδηλώσεις, τις οποίες πραγματοποίησε ο Μορφωτικός Σύλλογος σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή. Την Κυριακή έγινε το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, και την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιήθηκε παρέλαση αρμάτων που σατίριζαν διάφορα κοινωνικά γεγονότα.
Τα συγχαρητήριά μας στον ακούραστο Βασίλη Καραβιδέ, και τον Σωτήρη Καραβασίλη, καθώς και σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν εντυπωσιακές και καλά οργανωμένες.

ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑ
Για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν άναψε φωτιά στο χωριό μας αλλά δεν  είχαμε ούτε καρναβάλια. Σαν να μη έμοιαζε με Αποκριά. Οι επισκέπτες ήταν πολλοί λίγοι και από ξένους περαστικούς αλλά και από Καλλιπευκιώτες που μένουν κάπου αλλού. Το χιόνι και μάλιστα αρκετό έπαιξε και αυτό το ρόλο του και δεν επέτρεψε στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις αυτής της περιόδου. Ελπίζουμε του χρόνου η κατάσταση να είναι καλύτερη.

«ΤΕΛΟΣ» Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ MΑΣ
Από ιδρύσεως του Ταχυδρομείου Γόννων και μέχρι σήμερα η διακίνηση της αλληλογραφίας, γινόταν αποκλειστικά και μόνο από τους υπαλλήλους των Ε.Λ.Τ.Α. Η έλλειψη προσωπικού στο ταχυδρομείο αλλά και η θέληση του Υπουργείου Μεταφορών να περιορίσει τα λειτουργικά του έξοδα αποφάσισε να αναθέσει την διακίνηση της αλληλογραφίας σε τοπικούς πράκτορες στα μικρά και απομακρυσμένα χωριά, σταματώντας ουσιαστικά τον ταχυδρόμο από το χωριό μας. Τοπικός πράκτορας ανέλαβε ο Χρήστος Οικονόμου.
Ο ταχυδρόμος, ο οποίος τόσα χρόνια έφερνε τα γράμματα από τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας, τους δικούς μας που ήταν μακριά, τις συντάξεις και τον περιμέναμε όλοι μας δεν υπάρχει ποια.
Εμείς δεν θα εξετάσουμε αν στοιχίζει λιγότερο ή περισσότερο. Θα σταθούμε, όμως, στο συναίσθημα που είχε ριζώσει στις καρδιές όλων μας και κύρια των ηλικιωμένων, του οποίου η απουσία τώρα είναι ιδιαίτερα έντονη.

Πρωτοχρονιάτικη Πίτα
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα, έκοψε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», το Σάββατο 4 Ιανουαρίου στην Καλλιπεύκη και στο οικογενειακό κέντρο του «ΟΛΥΜΠΟΣ». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί κάτοικοι του χωριού και αρκετοί από άλλες περιοχές, καθώς και ο νέος Δήμαρχος Γόννων, κ. Χρήστος Καραναστάσης. Η Καλλιπεύκη, ως γνωστόν είναι δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Γόννων.
Η εκδήλωση εξελίχτηκε σε φιλική βραδιά, στο κατάστημα του κ. Χρήστου Οικονόμου, με γλέντι για τους 120 παρευρισκόμενους και ήταν πραγματικά μια ευκαιρία για διασκέδαση στο χειμώνα, εποχή κατά την οποία η Καλλιπεύκη, είναι ιδιαίτερα ήσυχη.
Το «φλουρί», που συνοδεύονταν από τέσσερις προσκλήσεις για το μεγάλο χορό των Καλλιπευκιωτών, που γίνεται στις «ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ» στη Λάρισα, στις 18 Ιανουαρίου 2003, «έπεσε» στη μικρούλα Μαρία Πατούλια κόρη του Στέργιου, 4 χρόνων.
Η πρωτοχρονιάτικη πίτα, διαστάσεων 80 Χ 80 εκατοστά, ήταν προσφορά των αδελφών Πατούλια (όπως κάθε χρόνο – αρτοποιείο, Λάρισα).
Το δείπνο στο Δ. Σ. του Συλλόγου και φίλους του, παρέθεσε ο Φάνης Γκουντουβάς, για τους αρραβώνες που πραγματοποίησε με την εκλεκτή της καρδιάς του.

4-1-03 pro 4-1-03 anti

Ο Πρόεδρος κόβει την πίτα – Ο αντιδήμαρχος Θ. Καραμπατής και η παρέα του

ΠΙΣΩ