Δρόμος Πλαταμώνα – Καλλιπεύκης

Ναι μεν αλλά!!! – Εξ αιτίας των κατολισθήσεων στα Τέμπη

 

Ναι! Πολλά αυτοκίνητα πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν από το χωριό μας μετά το κλείσιμο της Εθνικής Οδού λόγω των κατολισθήσεων στα Τέμπη!!! Από τι; 17 Δεκεμβρίου!!! Μέχρι τέλους Φεβρουαρίου η αποκατάσταση δεν έγινε ακόμη!

Τα αίτια των κατολισθήσεων δεν έχουν ανακοινωθεί. Εικασίες μόνο. Άλλοι λένε οι καιρικές συνθήκες και η «ευαισθησία» που παρουσιάζει η περιοχή και άλλοι οι ανατινάξεις και οι εργασίες γενικότερα που γίνονται για την κατασκευή των δυο σηράγγων…  Πιθανότατα και τα δυο.

Από το 1989 διετύπωσε ο Σύλλογός μας την άποψη της βελτίωσης του δρόμου Πλαταμώνα – Καλλιπεύκης – Γόννων, όχι για να περνούν τα αυτοκίνητα από το χωριό μας, μα γιατί είναι η συντομότερη διαδρομή που ενώνει βόρεια και νότια Ελλάδα μετά τα Τέμπη… Και τα Τέμπη (και για άλλους λόγους) είναι μια ιδιαιτέρα ευαίσθητη περιοχή. Ο δρόμος έμεινε όπως ήταν, όπως χαράχτηκε για την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής.

…Και φτάσαμε στο χειμώνα του 2009-2010!

Κλειστή η Εθνική οδός. Παράκαμψη! Τα οχήματα κατευθύνονται στο δρόμο Αγιάς και Ελασσόνας προς βορά και Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας και Κοζάνης Σερβίων προς νότο. Δρόμοι που «θεωρητικά» έχουν προδιαγραφές να σηκώσουν το μεγάλο όγκο των οχημάτων. Το «θεωρητικά» γιατί ο δρόμος της Αγιάς δεν «άντεξε»!!! Πολλά προβλήτα! Είναι και σχετικά καινούριος και δεν είχε δοκιμασθεί. Ο δρόμος Ελασσόνας Κοζάνης δεν έχει προβλήματα (παλαιά εθνική οδός) εκτός από αυτό του πλάτους!

…Και έρχεται στο προσκήνιο και ο δρόμος Πλαταμώνα – Καλλιπεύκης – Γόννων – Μακρυχωρίου. Όχι κανείς δεν έστειλε οχήματα σ’ αυτόν το δρόμο. Αρκετοί (τουλάχιστον της περιοχής) τον γνωρίζουν και η πληροφορία μεταδόθηκε γρήγορα. Ανηφορικός – κατηφορικός ο δρόμος μα αρκετά σύντομος! Και άρχισαν τα ΙΧ, τα μικρά φορτηγά, τα μεγάλα φορτηγά, τα βαριά οχήματα να τον χρησιμοποιούν! Ο Δήμος μας φρόντισε να είναι πάντα καθαρός και βατός. Χιόνια δεν είχε ούτε στις μέρες των χιονοπτώσεων. Το μηχάνημα περνούσε σχεδόν κάθε μέρα και η αλατιέρα και δυο ίσως και τρεις φορές. Ευτυχώς δεν συνέβησαν ατυχήματα άξια λόγου. Παρά μόνο ένα κι αυτό το έπαθε ο δρόμος!!! Οι φωτογραφίες (21-2-2010) το δείχνουν όχι το μεγάλο όσο είναι στην πραγματικότητα. Κι ακολουθεί τώρα το ερώτημα: Όταν με το καλό αποκατασταθεί η κυκλοφορία στα Τέμπη κι όταν η κυκλοφορία στο δικό μας δρόμο επανέλθει στα συνηθισμένα επίπεδα ποιός και πότε θα γιατρέψει τις πληγές του;

Παρακαλούμε λοιπόν το Δήμο μας, τις Νομαρχίες Λάρισας και Πιερίας καθώς και τις Περιφέρειας Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, να φροντίσουν  σύντομα για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο δρόμος όταν αρχίσει να καταστρέφεται συνεχίζει και συνεχίζει μέχρι να καταστραφεί ολοσχερώς. Για να προληφθούν τα χειρότερα (και τα ακριβότερα) ας επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες τώρα!

001_DROMOS 002_DROMOS 003_DROMOS 004_DROMOS 005_DROMOS 006_DROMOS

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Ψιθυριστά, 2-8-2009

Διαδρομές

Βρίσκουν τις ξεχασμένες διαδρομές οι οδηγοί λόγω των συνεχών καθυστερήσεων στα Τέμπη και των εκνευρισμών. Μεγαλύτερες σε απόσταση μεν, άνετες και χωρίς εκνευρισμούς δε. Μερικοί πάνε από Γόννους και βγαίνουν στην κοιλάδα μέσω της γέφυρας της Ιτέας. Άλλοι, εγκαταλείπουν τον ΠΑΘΕ, ανεβαίνουν στην Καλλιπεύκη και κατεβαίνουν προς τον παλιό Παντελεήμονα και τον Πλαταμώνα. Χάνουν χρόνο ίσως, αλλά κερδίζουν σε διάθεση και ηρεμία. Υποχρεωτικός εσωτερικός τουρισμός.

Ε. Ρ.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ