Η Καλλιπεύκη του Ολύμπου Γλώσσα και παράδοση

Εξώφυλλο

Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του Ζήση Κατσιούλα*, που εκδόθηκε από το Σύλλογό μας και αναφέρεται στην Καλλιπεύκη, με την βοήθεια και χορηγία της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας, το 2008 (το πρώτο ήταν το «Η Καλλιπεύκη του Ολύμπου- Ιστορία Λαογραφία, 2004).

Στο 380 σελίδων βιβλίο ο συγγραφέας, βασιζόμενος στις δικές του μνήμες, ανατρέχοντας σε πηγές αλλά και σε αυθεντικές μαρτυρίες – καταγραφές (αναφέροντας και τα πρόσωπα, που του έδωσαν τις πληροφορίες) πραγματεύεται θέματα έχοντα σχέση με τη γλώσσα, την τοπική ντοπιολαλιά και την παράδοση, όπως δραστηριότητες, παροιμίες, καθημερινότητα, τοπωνύμια κλπ.

Αναλυτικότερα: Τοπικό γλωσσάρι, επώνυμα, βαπτιστικά και παρώνυμα, παραμυθιόμυθοι, παροιμίες, παραδοσιακές συνταγές, επεξεργασία μαλλιών, βαφή νημάτων, πλύση ρούχων και τοπωνύμια της Καλλιπεύκης. Και μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στους προέδρους της κοινότητας από το 1930 μέχρι το 2008, αναφέροντας και τους δημάρχους ύστερα από τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και τους προέδρους του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», από το 1979 (έτος ίδρυσης) μέχρι το 2008.

Στο τέλος ο συγγραφέας, προσπαθεί να ανιχνεύσει την προσωπική του καταγωγή φτάνοντας μέχρι το 1820, μέχρι τον προ-προ-προ παππού του.

Ζήσης Κατσιούλας: Δάσκαλος (συνταξιούχος σήμερα, 2015) που γεννήθηκε στην Καλλιπεύκη το 1956, για πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου μας, ζει στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης (όπου υπηρέτησε και τα περισσότερα χρόνια) και κατά διαστήματα στην Καλλιπεύκη.