ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Μετά από 122 χρόνια, κλείνει το Σχολείο;

Είναι απίστευτο και όμως αληθινό. Το Δημοτικό Σχολείο της Καλλιπεύκης θα κλείσει μετά από λειτουργία 122 χρόνων περίπου. Θα κλείσει το Δημοτικό μας Σχολείο γιατί ξεμείναμε από παιδιά. Το τρέχον σχολικό έτος φοιτούν μόνο 6 παιδιά. Φεύγουν δύο παιδιά για το γυμνάσιο και τα υπόλοιπα 4 θα τα πάρουν οι γονείς τους για να τα πάνε στη Λάρισα όπου υπάρχουν οργανωμένα σχολεία. Για το Σεπτέμβριο υπάρχει μόνο ένα παιδί για εγγραφή στην πρώτη τάξη. Είναι ο γιος του Στέργιου Μιχαήλ, ο Δημήτρης. Έτσι, το σχολείο θα κλείσει. Με μεγάλη μας θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση αυτή και ακόμη δεν μπορούμε ούτε να το πιστέψουμε ούτε να το χωνέψουμε. Δυστυχώς, η πατρίδα μας γέμισε από νεκροχώρια. Εκατοντάδες σχολεία έχουν κλείσει και η ελληνική ύπαιθρος ρήμαξε. Οι πολιτικοί μας κατόρθωσαν, με την «αποκέντρωση» που έκαναν, να συγκεντρώσουν όλο τον πληθυσμό σε λίγες πόλεις.   Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε αλλά ας θυμηθούμε τη γνωστή ρήση: «Όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή». Και εμείς το αντιστρέφουμε: «Όπου κλείνει ένα σχολείο, ανοίγουν πολλές φυλακές». Έτσι δεν είναι; Κλείνουν τα σχολεία στα χωριά μας, μαζεύετε ο κόσμος στις πολιτείες, ο ένας δεν γνωρίζει τον άλλον, μεγαλώνει το έγκλημα και συνέχεια το κράτος κτίζει φυλακές! Τέλος, για ενημέρωση των γονέων και όχι μόνον, έχουμε να σας ανακοινώσουμε το εξής. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον προϊστάμενο του 1ου Γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης της Λάρισας, κο Γκανάκο Νικόλαο, μας είπε ότι το σχολείο θα κλείσει έστω και αν υπάρχουν 4 παιδιά. Τα παιδιά που θα εγγραφούν το νέο σχολικό έτος, και εφόσον θα είναι μέχρι 4, θα μεταφέρονται στους Γόννους με ταξί το οποίο θα μισθώσει η υπηρεσία. 

 

Με αφορμή τα τροχαία

Τα τροχαία ατυχήματα, δυστυχώς, βυθίζουν καθημερινά πολλές ελληνικές οικογένειες στο βαρύ πένθος. Και εκτός αυτού, η πατρίδα μας χάνει τον καλύτερο πληθυσμό, τα νιάτα, που είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο κτίζεται το μέλλον αυτής της ταλαίπωρης, από κάθε άποψη, πατρίδας μας. Και δεν φτάνουν τα πολλά δάκρυα, δε φτάνει που χάνεται το μέλλον αυτού του τόπου, εκατοντάδες νέοι αχρηστεύονται και μένουν για όλη τους τη ζωή ανάπηροι πάνω στο καρότσι και στο κρεβάτι. Έτσι, συνεχίζεται το δράμα των οικογενειών και το κράτος πληρώνει αυτούς τους ανθρώπους που θα έπρεπε να δουλεύουν και να το στηρίζουν οικονομικά και όχι μόνο. Βέβαια, όλη αυτή η τραγική κατάσταση δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Έχει βαθιές ρίζες και πολλές αιτίες οι οποίες ξεκινούν από την οικογένεια, από τους πολιτικούς και τη σιχαμερή τηλεόραση. Από τότε που μπήκε στα σπίτια μας η τηλεόραση και ιδιαίτερα τα 20 τελευταία χρόνια, θεοί και δαίμονες αγωνίζονται μέρα και νύχτα για να εκμαυλίσουν τις συνειδήσεις μας και ιδιαίτερα της νεολαίας μας. Και τι προβάλλουν νυχθημερόν τα κουτιά του σατανά; 1) Ισοπέδωση των αξιών, οικογενειακών, κοινωνικών, θρησκευτικών κλπ. 2) Προβολή όλων των ανώμαλων τύπων και λεσβιών που κυκλοφορούν παγκοσμίως. 3) Προβάλλουν τον επιτυχημένο απατεώνα, που χωρίς δουλειά και τιμιότητα καταφέρνει τα πάντα. 4) Μας μαθαίνει πώς να μην δουλεύουμε καθόλου, να κερδίζουμε πολλά χρήματα χωρίς κόπο και να ζούμε σαν «βασιλιάδες». 5) Η διαφήμιση των τυχερών παιχνιδιών (μέσα και το χρηματιστήριο), των πολυτελών απολαύσεων και του αλκοόλ, καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Η γύμνια, η ανωμαλία, και οι όμορφες «καλλονές», συνοδευόμενα από χρήμα, προβάλλονται ασύστολα.

Αγαπητοί αναγνώστες, πολλά έχουμε ακόμη να αραδιάσουμε, αλλά είναι αδύνατον να τα αναλύσουμε εδώ. Αρκούμαστε σ’ αυτά τα λίγα. Όμως ποιες είναι οι επιπτώσεις πάνω μας και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά που τα απορροφούν σαν σφουγγάρι; Φυσικά είναι πάμπολλες και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά. Ό,τι σπείραμε, αυτά και θερίζουμε. Και τι θερίζουμε; Ναρκωτικά, εγκλήματα, «επανάσταση», ψυχολογικά προβλήματα, μεθύσια, οικογενειακά δράματα, τεμπελιά, οκνηρία, απατεωνιά, ατιμία, γενικό ξεπεσμό, ατυχήματα… και τελικά θάνατο, ψυχικό και σωματικό.

Ας δούμε όμως, μόνο ένα παράδειγμα πιο αναλυτικά. Γιατί σκοτώνονται τα παιδιά μας; Είπαμε ότι η πρόστυχη* τηλεόραση διατυμπανίζει συνέχεια τη γύμνια, το ποτό, τις ωραίες γυναίκες, τις ακόλαστες απολαύσεις, την χωρίς έλεγχο διασκέδαση και ένα σωρό άλλα. Οι νέοι μας, νομίζοντας πως σε όλα αυτά θα βρουν τον παράδεισο, ακολουθούν κατά γράμμα τις αμαρτωλές συνταγές. Έχοντες και μη έχοντες, μυαλωμένοι και άμυαλοι, κανονικοί και ανώμαλοι, γυρίζουν όλη τη νύχτα, πίνουν και ξαναπίνουν, καβαλούν το αυτοκίνητο και μετά όποιον πάρει ο χάρος, και μετά ο θρήνος, η δυστυχία, η κόλαση…

Φίλοι αναγνώστες, προ μερικών ετών, για να δούμε και την ευθύνη των πολιτικών, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξεως κος Παπαθεμελής, πήγε ο άνθρωπος να βάλει κάποια τάξη στα πράγματα της νύχτας. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν να μαζέψει τα μπογαλάκια του και να φύγει. Και δικαιολόγησαν την αποπομπή του λέγοντας ότι ο περιορισμός του ξενυχτιού «βλάπτει» τον τουρισμό μας. Μετά από αυτό, εμείς τι να πούμε; Όλοι οι πολιτικοί φέρουν τεράστια ευθύνη και πρέπει να λάβουν αυστηρότατα μέτρα ταχέως γιατί η σαπίλα όχι μόνο έφτασε μέχρι το μεδούλι αλλά θα αφανίσει τη χώρα μας στην κυριολεξία. Ας πάψουν πλέον να μας μιλούν μόνο για οικονομικά. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα και ιερότερα πράγματα που πρέπει να προσέξουν. Έλεος πια, έλεος… Θα κοιτάξουμε να μη βλαφτεί ο κακώς νοούμενος τουρισμός ή πώς να σώσουμε τα παιδιά μας; Εδώ και τώρα, να περιοριστεί το ωράριο της νύχτας και οι νέοι να μάθουν να βγαίνουν νωρίς. Τι σόι μόδες είναι αυτές; Η νύχτα ευνοεί μόνο την παρανομία και την ακολασία. Εδώ και τώρα να κατάσχονται διπλώματα και αυτοκίνητα όταν οι παραβάσεις οφείλονται στο ποτό και σε άλλες σοβαρές παραβάσεις του κ.ο.κ. και να πάψει πλέον η τροχαία να παίζει το ρόλο του εισπράκτορα των δήμων. Ή μήπως όλα αυτά τα στραβά και ανάποδα, που δεν συμβαίνουν σε άλλη χώρα του κόσμου, είναι ενορχηστρωμένα και κατευθυνόμενα από την εξουσία* προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τη νεολαία η οποία ψάχνεται και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανεργίας κλπ.; Σε ποιο άλλο κράτος του κόσμου υπάρχει τόση ασυδοσία στο ποτό, στο ξενύχτι, στην ατιμωρησία; Πιστεύουμε πουθενά.

Αλλά και εμείς οι γονείς πρέπει να σπείρουμε στα παιδιά μας, από μικρή ηλικία, τον καλό σπόρο και επιτέλους να αντισταθούμε. Πώς όμως, θα αντιδράσουμε και τι θα δώσουμε στα παιδιά μας; Να τα μάθουμε να σέβονται τους θεσμούς, έστω και αν είναι σάπιοι. Να σέβονται τον συνάνθρωπό τους (γονείς, φίλους, συγγενείς, κ.λ.π.). Να μην κατακρίνουν, να αποφεύγουν το αλκοόλ από μικρή ηλικία, να έχουν υπομονή και εγκράτεια σε πολλά θέματα. Μην τα μαθαίνετε στα πολλά χρήματα αλλά στην τιμιότητα και στην εργασία. Να εκτιμούν αυτά που έχουν και να διαλέγουν για φίλους τίμια και ηθικά παιδιά. Μην τα αποκόβετε από την πίστη και την εκκλησία γιατί εκεί βρίσκεται το πραγματικό καταφύγιο και πουθενά αλλού, ιδιαίτερα στις ημέρες μας. Μην τα κάνετε πλεονέκτες, αλλά δώστε τα περισσότερη πνευματική τροφή. Τα πολλά υλικά αγαθά φέρνουν, με μαθηματική ακρίβεια, την πρόσκαιρη ικανοποίηση και τη γρήγορη κόπωση και απογοήτευση. Τέλος, όλοι μας ας καταλάβουμε ότι τα πολλά υλικά αγαθά δεν πρόκειται να μας ξεκουράσουν και να μας πάρουν το άγχος. Θα μας φύγει το άγχος και θα ξεκουραστούμε, όταν αρκούμαστε στα λίγα και ζητούμε αυτά που θέλει η ψυχή μας.

 

-Αποκαλούμε την τηλεόραση σιχαμερή, πόρνη κλπ. Το εργαλείο αυτό δεν φταίει σε τίποτε αλλά οι άνθρωποι (όχι όλοι) που είναι πίσω από αυτό είναι πόρνοι, σιχαμεροί, ανώμαλοι και πληρωμένοι. Αυτοί οι ίδιοι θα μπορούσαν να κάνουν την τηλεόραση πολύ χρήσιμη.

 

-Εξουσία δεν είναι μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση. Η πραγματική εξουσία κρύβεται πίσω από τους πολιτικούς. Και η εξουσία θέλει νέους χωρίς θέληση. Νέους αποχαυνωμένους και χωρίς κρίση. Και πώς πετυχαίνει να χειραγωγεί τους νέους ώστε να μην ξεσηκώνονται για να ζητούν; Πώς τους αποχαυνώνει και τους κάνει ανίκανα και άβουλα όντα. Μα φυσικά με την πλύση του εγκεφάλου που γίνεται δια μέσου των βρώμικων περιοδικών και της τηλεόρασης. Και ποια «προϊόντα» διαφημίζονται κατά κόρο μέσα από αυτά; Μα φυσικά το ποδόσφαιρο, το γυμνό, η πολυτέλεια, τα διάφορα ναρκωτικά, τα απαίσια και εκφυλιστικά σίριαλ, τα πολλά και άχρηστα υλικά αγαθά και ένα σωρό άλλες αηδίες.

 

 

Οι μουσικοί της Καλλιπεύκης κάτι «χρωστούν» στο χωριό τους.

Όλοι οι Καλλιπευκιώτες έχουμε ένα χρέος προς την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Να δουλέψουμε γι’ αυτή και να αφήσουμε πίσω μας καλά έργα για να μας θυμούνται οι γενιές που θα έρθουν και να μη μας αναθεματίζουν. Ο καθένας, φυσικά, με τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτει. Στον τομέα, όμως, της πλούσιας δημοτικής μας παράδοσης πρέπει να προσφέρουν όλοι οι Καλλιπευκιώτες μουσικοί. Και εννοούμε βέβαια τους μπαρμπα-Γιάννη Καλούση, τον Τσιούγκο Παύλο, τον Θανάση Καλούση και τον Γιώργο Γκουγκουλιά. Και στους τέσσερις έχουμε να πούμε, με πολλή αγάπη, ότι τα χρόνια περνούν και όλα κάποτε έχουν ένα τέλος. Γι’ αυτό, και προτού τα παρατήσουν και αυτοί, πρέπει να κάνουν κάτι πολύ σημαντικό για το χωριό τους. Να καθίσουν κάτω και να καταγράψουν σε δίσκο C D ή σε κασέτες όλα τα δημοτικά τραγούδια του χωριού μας. Χρόνο έχουν, χρειάζεται και το μεράκι. Η δουλειά αυτή μπορεί να γίνει μόνο από τους ίδιους και, αν θέλουν, πράγμα που θα ήταν και το καλύτερο, μαζί με χορωδία από τέσσερις με έξι Καλλιπευκιώτες που τραγουδούν και γνωρίζουν τη λαϊκή μας παράδοση. Φίλοι μουσικοί, οι Καλλιπευκιώτες σας τίμησαν όλους και σας αναγνώρισαν. Κι εμείς γλεντήσαμε μαζί σας κι εσείς βγάλατε το μεροκάματό σας. Τώρα, όμως, νομίζουμε πως ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για να μας θυμούνται οι επόμενες γενιές και ιδιαίτερα εσάς. Ήρθε η ώρα να ξοφλήστε το χρέος σας προς την Καλλιπεύκη. Κάτι «χρωστάτε» στο χωριό σας και χωριό μας. Έτσι δεν είναι; Πάντως ο Σύλλογος θα είναι κοντά σας σε κάθε περίπτωση, αρκεί να το αποφασίσετε, και μάλιστα γρήγορα.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ