Επιστολές που λάβαμε 

Με μεγάλη χαρά δημοσιεύουμε επιστολές μελών του Συλλόγου μας και αναγνωστών της εφημερίδας μας, οι οποίοι εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με αυτές. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε που δίνουν την ευκαιρία για επιπλέον ενημέρωση, συζήτηση και προβληματισμό.
Με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του Δ.Σ.

Από τον Δημήτριο Γκουντουβά:

Χρέος ευγνωμοσύνης φόρος τιμής στους προγόνους:
Βρέθηκα εδώ και λίγα χρόνια, κάποιο Σεπτέμβρη, στα Τέμπη.
Παραδίπλα απ’ την Αγία Παρασκευή γινόταν μια γιορτή για να τιμήσουν τους μπουρλοτιέρηδες αγωνιστές του 40 – 44. Μπροστά στο μνημείο και την μαρμάρινη πλάκα και γραμμένα τα ονόματα των πεσόντων αγωνιστών εκείνης της περιόδου.
Στην επιμνημόσυνη δέηση, ακούστηκε στο κάλεσμα τον αγωνιστών και το όνομα Γιάννης Γκουντουβάς, όλο το κορμί μου διαπέρασε μια ανατριχίλα, μια συγκίνηση, ένα δάκρυ έτρεξε στα μάτια μου. Μέχρι τότε δεν ήξερα πολλά για τον καπετάν Ψαλίδα. Οι συγκυρίες ίσως και το νεαρό της ηλικίας δεν το επέτρεψαν. Σιγά – σιγά όμως έμαθα πολλά.
«Πολεμώ για καλύτερες μέρες ,για ελευθερία και πρόοδο.
Τα όπλα κερδίζονται στη μάχη»… και διάφορες διηγήσεις που έδειχναν πόσο αψηφούσε τον θάνατο για την πατρίδα, με έκαναν να σκεφτώ να ανοίξω την εγκυκλοπαίδεια και να δω τη σημαίνει η λέξη ήρωας κ.λ.π.

Διαβάζω:
Ήρωας = ατρόμητος, θαρραλέος
Ήρωας = δράστης ενός σημαντικού γεγονότος, γενναίος, τολμηρός
Ηρωισμός = Ηρωισμός πράξη αυτοθυσίας, για κάποιο ευγενικό σκοπό, υπέρμετρη τόλμη.

Δεν είναι όλα αυτά που είχε ο θείος μου; Όταν στέκεται όρθιος μπροστά σε διμοιρία Ιταλών κάπου στο Αργυροπούλι και τους αποδεκατίζει;
Όταν συμμετέχει στην μεγάλη ανατίναξη του τρένου στα Τέμπη, όπου οι Γερμανοί είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ακόμη και από αυτή του Γοργοποτάμου, και όταν αντάρτες ήθελαν να ρίξουν όλμους στο κέντρο του χωριού από το Άγιο Αθανάσιο στους Γερμανούς, μπήκε μπροστά και δεν επέτρεψε να ριχθεί ούτε σφαίρα για να μην σκοτωθεί κανένας Καλλιπευκιώτης;
Βεβαίως δεν είναι ο μόνος, υπάρχουν σ όλη την Ελλάδα πολλοί αφανείς ήρωες. Ακόμη και άλλοι συμπατριώτες μας είναι γραμμένοι στην ίδια πλάκα του μνημείου και πόσοι άλλοι.
Σε τέτοιους ανθρώπους χρωστάμε πολλά, για να μην πω όλα. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τις πράξεις και τα έργα των ανθρώπων του παρελθόντος, να μαθαίνουμε την ιστορία μας να διδασκόμαστε από αυτήν.
Να τιμούμε, να θυμόμαστε αυτούς που μας κάνουν υπερήφανους, αυτούς που προσέφεραν την ζωή τους για ιερό σκοπό.

Με βαθιά ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια
Δημήτριος Γκουντουβάς

Δημήτρη,
σ’ ευχαριστούμε για την επιστολή. Μας θυμίζεις τη δική μας πρόσφατη ιστορία (ιστορία της περιοχής μας), στα γεγονότα της οποίας υπήρξαν πολλοί αγωνιστές και κάποιοι από αυτού ευτυχώς ζουν ακόμη. Σε ευχαριστούμε ακόμα, που με την αναφορά σου στον Καπετάν Ψαλίδα, κάνεις και μας να νιώσουμε περήφανοι!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ