ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΑ

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, Ολόθερμες ευχές για τη νέα χρονιά,

Με έκπληξη πληροφορήθηκα από το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας του Συλλόγου, για την κάθετη απόρριψη, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, της πρότασης που είχε καταθέσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την υπογραφή του Πρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνου Μπαγιάτη, για τη διαμόρφωση του χώρου του σχολείου, ώστε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες κ.α., καθώς και για τη δημιουργία ενός χώρου με την ονομασία «Το σπίτι του παραμυθά». Η συγκεκριμένη πρόταση, έχει παρελθόν. Είχε κατατεθεί προς εξέταση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο,  με υπογραφή τότε του Καθηγητή Β.Δ. Αναγνωστόπουλου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά ποτέ δεν…συζητήθηκε!

Αγαπητοί φίλοι,

Γνωρίζετε ότι η πρόταση αυτή, προσωπικής μου σύλληψης, για να φτάσει να γίνει αποδεκτή και να υπογραφεί  τόσο από τον Δ/ντή του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού, το οποίο έχει πλήθος δραστηριοτήτων πολιτιστικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων, όσο και από τον Πρύτανη, είναι αποτέλεσμα χρόνου και πολλών ζυμώσεων, καθώς δημιουργεί  εκ μέρους του Πανεπιστημίου  τις προϋποθέσεις  παρουσίας και ερευνητικής δράσης  στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου  και ιδιαίτερα στην Καλλιπεύκη. Ήδη το Πανεπιστήμιο έχει εμπιστευθεί το Δήμο και τον Μορφωτικό  Σύλλογο Απανταχού Καλλιπευκιωτών και με προσωπική επιμονή, συνεχίζει να διοργανώνει το φεστιβάλ Αφήγησης στην Καλλιπεύκη.

Η σημασία της λειτουργίας ενός σχολείου σε ένα χωριό δεν αμφισβητείται από μένα προσωπικά, μολονότι έχει παγκοσμίως υιοθετηθεί για αντίστοιχες περιπτώσεις, άλλη τακτική, η οποία σας είναι γνωστή ως μετακίνηση των ολίγων μαθητών, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο μια παιδαγωγικής αντίληψης υπέρ του μαθητή.

Με την παρούσα επιστολή θέλω απλά να εκφράσω δημόσια έναν προβληματισμό για το βαθμό αντίληψης της σημασίας αυτής της πρότασης συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου και Δήμου και όσων θα προκύψουν περαιτέρω. Αναρωτιέμαι ακόμη εάν έχει γίνει και σε ποιόν βαθμό, αντιληπτή η ουσιαστικής σημασίας για τον τόπο διοργάνωση του φεστιβάλ Αφήγησης στην περιοχή.

Η υπόθεση της αφήγησης και του παραμυθιού, δεν είναι … για παιδιά(μολονότι αφορά το πολιτιστικό, πολιτισμικό και οικονομικό μέλλον των παιδιών μας). Καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο το ενδιαφέρον για την αφήγηση, για πολλαπλούς λόγους τους οποίους δεν θα αναφέρω εδώ σεβόμενη τον περιορισμένο  χώρο των δημοσιεύσεων(είμαι όμως πρόθυμη να τους καταθέσω με επιχειρήματα επιστημονικά και υλικό video κ.λπ στο Δημοτικό Συμβούλιο). Αναφέρω μόνο ότι Chini, χωριό κάποια χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες και το Colodi, μικρό χωριό της Τοσκάνης, τα οποία στηρίζουν την οικονομία τους και ευημερούν χάρη των…παραμυθιών. Στο μεν πρώτο πραγματοποιείται κάθε χρόνο φεστιβάλ αφήγησης, το δε δεύτερο έχει μετατραπεί σε ένα Μεσαιωνικό χωριό-παραμυθούπολη με αφορμή τον ήρωα του γνωστού παραμυθιού Πινόκιο.

Θα αναφέρω ακόμη ότι όταν εμείς ξεκινήσαμε το 1ο Φεστιβάλ Αφήγησης(2003) στη χώρα μας δεν υπήρχε αντίστοιχη δράση και αμέσως μετά άρχισε σε ετήσια βάση και με οικονομική στήριξη αποκλειστικά των Δήμων να διοργανώνονται με ταχείς ρυθμούς σε άλλες περιοχές γιορτές παραμυθιού κ.α. υψηλού κόστους(Κέα, Βιτίνα…).

Συνοψίζοντας τις σκέψεις μου, επισημαίνω ότι η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία παραδόθηκε προσωπικά από εμένα στον Δήμαρχο Γόννων κ.  Τόλιο, τον Ιούνιο του 2007, λίγες ημέρες πριν το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης, αξίζει να επαναξεταστεί σε νέα βάση, μακριά από μικροπολιτικές και υπέρ  της ευημερίας του τόπου. Υπάρχουν πάντα πολλοί τρόποι να υλοποιήσει κανείς προτάσεις και ιδέες που προσφέρονται από έναν φορέα όπως το Πανεπιστήμιο, χωρίς να χάνει την ουσία. Δόξα το Θεώ η Καλλιπεύκη διαθέτει χώρο για το στήσιμο ενός συνεδριακού κέντρου και ενός  παραμυθόσπιτου, αφού η ίδια είναι τόπος των μύθων και των θεών. Καλή η επανασύσταση της λίμνης ως πρόταση ευημερίας του τόπου, αλλά θα γίνει καλύτερη εάν φανταστούμε στα νερά της να καθρεφτίζεται η «Καλλιπεύκη, το χωριό των παραμυθιών».

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Τασούλα Δημητρίου Τσιλιμένη

Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου

Βόλος 29/12/2007

 

 

Απάντηση Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ»

Έκπληκτη δηλώνει η πατριώτισσά μας, Τασούλα Τσιλιμένη, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ψυχή του φεστιβάλ αφήγησης, για την κάθετη απόρριψη εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, της πρότασης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να διαμορφωθεί ο χώρος του σχολείου, ώστε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, καθώς και για την δημιουργία ενός χώρου με την ονομασία «Το σπίτι του Παραμυθά».

Πρέπει να σε ενημερώσουμε Τασούλα, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μένουμε έκπληκτοι. Πριν αρκετά χρόνια υπήρχε πρόταση του κ. Παναγιώτη Παπαιωάννου, γραμματέα τότε του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΑΝΗ» να δημιουργηθεί στο σχολείο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τότε όπως και τώρα η πρόταση απορρίφθηκε. Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ιδρύθηκε στο Δήμο Αγιάς.

Το 1998 πάρθηκε απόφαση προς τιμή της τότε Κοινότητος με πρόεδρο το κ. Βαγγέλη Γκαζκάνη και παραχωρήθηκε στο σύλλογο η δυτική αίθουσα, μετά από αίτηση του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. για να ιδρυθεί μουσείο, όπου και συγκεντρώθηκαν αρκετά πράγματα, τα οποία κάποια μέρα βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς καμία ειδοποίηση του Δ.Σ. του Συλλόγου, από τον τότε σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Πολλά από αυτά είτε καταστράφηκαν, είτε χάθηκαν και έτσι σταμάτησε η συλλογή αντικειμένων και η ίδρυση μουσείου. Αυτή και να ήταν έκπληξη!

Ο λόγος πάντοτε ήταν η λειτουργία του σχολείου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σχολείο είναι μονοθέσιο εδώ και χρόνια και  λειτουργεί με τέσσερα – πέντε παιδάκια, όπου χρειάζονται τρεις αίθουσες, μια για το μάθημα, μια για το διάλειμμα και μια για γυμναστική.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ