ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Από τον Γιάννη Τσικρικά

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. και μέλη του Δ.Σ.,

Όπως γνωρίζετε υπήρξα μέλος του συλλόγου για μερικά χρόνια και έχω συνεργαστεί με πολλά από τα σημερινά μέλη του Δ.Σ.

Παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια ότι ο Μ.Ε.Σ.Α.Κ. λειτουργεί όχι ως σύλλογος, αλλά ως ένα καθοδηγούμενο όργανο.Συγκεκριμένα έμεινα έκπληκτος με το τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας του συλλόγου και θα σας εξηγήσω παρακάτω το λόγο.

Όταν έθεσα τον εαυτό μου υποψήφιο για το Δ.Σ.του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. είχα καταθέσει τη θέσει μου και τις απόψεις μου για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο σύλλογός μας, αλλά πάντα βάσει του καταστατικού του.

Πρωταρχική μου θέση ήταν ότι ποτέ δεν πρέπει το Δ.Σ. του συλλόγου να ασχοληθεί με την πολιτική . Τα πρώτα χρόνια που ήμουν στο Δ.Σ. λειτουργήσαμε άψογα χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Πρόεδρος ήταν ο κύριος Πατούλιας Τάσος που προς τιμή του κράτησε το σύλλογο σε υψηλό επίπεδο. Υπήρξε έργο αλλά και προβλήματα, τα οποία τα ξεπερνούσαμε συλλογικά.

Το καλοκαίρι του 2002 ύπεβαλα την παραίτησή μου, καθώς σε συνεδρίαση του Δ.Σ. διαφώνησα ριζικά και αιτιολογημένα με σημαντική επιλογή της πλειοψηφίας των μελών του. Πολλοί Καλλιπευκιώτες γνωρίζουν το λόγο της παραίτησής μου, αλλά για εκείνους που δεν  τον γνωρίζουν απλά θα αναφέρω ότι άλλα λέγαμε και άλλα κάναμε. Για να μην μακρηγορήσω, όταν  ζητούσα το λόγο από τον Πρόεδρο κύριο Θωμά Τσιαπλέ  αυτός απλά ζητούσε συγγνώμη.

Στην πορεία δεν σταμάτησα να ενδιαφέρομαι για τον Μ.Ε.Σ.Α.Κ. και παρακολουθούσα την πορεία του από κοντά.Ασφαλώς έγινε και έργο, αλλά ξαφνικά αυξήθηκαν οι προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων μελών τις οποίες θα αναφέρω παρακάτω.

1)Σε κάποια ψηφοφορία εδώ και χρόνια ενώ λειτουργούσαν όλα ομαλά, κάποιο από τα μέλη που εξελέγησαν χωρίς να τηρηθεί το καταστατικό όρισε αυτοβούλως πρόεδρο.

2)Μέλος του Δ.Σ.κατά τη διάρκεια της θητείας του χρησιμοποιούσε πάντα την εφημερίδα του συλλόγου για τις προσωπικές του διαφωνίες που είχε τότε με την Δημοτική αρχή.

3)Άλλο μέλος του Δ.Σ. ενεργό ακόμη σήμερα σε μια ψηφοφορία έθεσε ως όρο για να μπεί υποψήφιος πρέπει  να έχει και κάποιο όφελος «εγώ τζάμπα δεν δουλεύω «,είπε.

4)Το αποκορήφωμα ήρθε με το δημοσίευμα της τελευταίας εφημερίδας»Η ΩΡΑΙΑ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ» τα μέλη του Δ.Σ.του συλλόγου μας, τα οποία εδώ και μια τετραετία διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον Δήμαρχο δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τα προβλήματα του χωριού μας, μόνο λίγες παρατηρήσεις για την καθαριότητα, ενώ αποδόθηκαν πολλά εύσημα προς τον τότε Δήμαρχο.Δικαιολογημένα βέβαια, καθώς στις προηγούμενες εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 για την τοπική αυτοδιοίκηση, 3 μέλη του Δ.Σ.ήταν υποψήφια με τον πρώην Δήμαρχο. Δεν πειράζει βέβαια εφόσον έχουμε Δημοκρατία και αγαπάνε το χωριό, αλλά ας το αποδείξουν με έργα. Όμως, στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας, γέμισαν οι σελίδες με παράπονα προς την καινούρια Δημοτική αρχή, λες και λείπαν χρόνια από το χωριό μας. Δεν τα έβλεπαν εδώ και μια τετραετία και αν ναί τί έκαναν; Τί έγραφαν στην εφημερίδα του συλλόγου;Σήμερα κρίνουν τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος που δεν έχει κλείσει ούτε ένα χρόνο. Μήπως δεν έχουν υπομονή; Είναι δυνατόν να γίνουν όλα αυτά που δεν έγιναν εδώ και μια τετραετία να γίνουν μέσα σε ένα χρόνο; Για παράδειγμα είναι πρόβλημα το κιόσκι, το άνοιγμα του δρόμου μπροστά  από το δημοτικό σχολείο, και το ότι δεν γίνονται πολλά συμβούλια;Λάθος, γίνονται αλλά χωρίς πρακτικογράφο.Μήπως οι λακούβες έγιναν φέτος.

Θέλω να υπογραμμίσω πως δεν έχω κάτι προσωπικό με το Δ.Σ.,απλώς ανέφερα παραπάνω τί έχει συβεί εδώ και χρόνια στο συλλογό μας. Ο σύλλογός μας δεν είναι τσιφλίκι κανενός και πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις των Καλλιπευκιωτών.

Τέλος έχω διαπιστώσει όσες φορές το Δ.Σ. του συλλόγου ασχολήθηκε με τα πολιτικά δεν βγήκε σε καλό για το χωριό μας.

Εγώ αγαπώ το χωριό μου και παλεύω για αυτό. Εσείς το αγαπάτε; Αν ναι, ας ενωθούμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων για το καλό του τόπου μας.

Παρακαλώ να δημοσιευτεί στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας.

Με εκτίμηση

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΚΡΙΚΑΣ

 

Αγαπητέ Γιάννη,

Όπως γνωρίζεις, οι περισσότεροι από εμάς που είμαστε στο Δ.Σ. του Συλλόγου, έχουμε παραπάνω από 10 χρόνια. Σ’ αυτά τα χρόνια με μεγάλες προσπάθειες κατορθώσαμε να εκδώσουμε: δύο βιβλία με την ιστορία της Καλλιπεύκης, να διοργανώσουμε τρία Φεστιβάλ Αφήγησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να εκδώσουμε τα πρακτικά τους, να  πραγματοποιήσουμε τρεις  συναντήσεις χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα στην «Πατωμένη».

Σ’ αυτά τα χρόνια, οι Καλλιπευκιώτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρατάσεις θεάτρων, παραστάσεις Καραγκιόζη ξυλοπόδαρους, να καμαρώσουν τα παιδιά τους τα εγγονάκια τους τα οποία συμμετείχαν στα χορευτικά συγκροτήματα (φέτος στο αντάμωμα εμφανίσθηκαν 44 μικρά και μεγαλύτερα παιδάκια) αλλά και να γλεντήσουν και να διασκεδάσουν

Η εφημερίδα, τα βιβλία,τα ημερολόγια, έφθασαν στα πέρατα της γης σε όλους τους ξενιτεμένους μας.

Φίλε, Γιάννη,

όλοι μας γνωρίζουμε ότι υπήρξατε μέλος του Δ.Σ. και συνεργαστήκαμε τα πρώτα τέσσερα χρόνια, Επίσης όλοι μας γνωρίζουμε ότι το 2002 παραιτήθηκες όχι γιατί άλλα λέγαμε και άλλα κάναμε, ή ότι όταν ζητούσες τον λόγο από τον πρόεδρο, Θωμά Τσιαπλέ αυτός  ζητούσε συγνώμη, αλλά γιατί διαφώνησες με απόφαση του Δ.Σ. για την μη αναβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου μετά από το θλιβερό γεγονός του άδικου χαμού πατριώτη μας.

Ακόμη πρέπει να ξέρεις ότι ο πρόεδρος όταν κάνει λάθη, ξέρει να τα αναγνωρίζει και αν χρειάζεται να ζητάει ακόμη και συγνώμη.

Είναι, όμως, εύκολο να ρίχνεις μομφή σε μέλη του Δ.Σ. ότι ο ένας είπε έτσι, ο άλλος έκανε αυτό, μετά από επτά χρόνια. Και γιατί δεν τα δημοσίευες τότε.

Δεν μπορούμε όμως να καταλάβουμε γιατί ενοχληθήκατε τόσο πολύ από το τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας. Δεν ενοχληθήκατε που μίκρυνε η αυλή του σχολείου μας κατά 12 μέτρα, χωρίς καμιά απόφαση των αρμοδίων οργάνων και ενοχληθήκατε για το δημοσίευμα. Λάθος Γιάννη, η αυλή του σχολείου δεν μίκρυνε για να ανοίξει ο δρόμος όπως μας γράφεις αλλά γιατί έσπασε ο μπαζωμένος βόθρος εδώ και 30 χρόνια και έβγαιναν τα λύματα (για να ξέρεις και εσύ αν γεμίσει ο βόθρος να κάνεις το ίδιο). Αυτή ήταν η επίσημη απάντηση, Γιάννη, στο δημοτικό συμβούλιο. Η εφημερίδα του Συλλόγου επισημαίνει τυχόν λάθη, παραλείψεις, ενημερώνει, πληροφορεί όλους τους Καλλιπευκιώτες για ότι συμβαίνει στο χωριό μας.

Πολύ καλά κάνεις και αναφέρεις ότι διατηρούσαμε φιλικές σχέσεις με τον προηγούμενο δήμαρχο και ότι οι τρεις ήμασταν υποψήφιοι και εξελέγημεν (μάλλον θα ξέχασες ότι ήταν και η γυναίκα του Τάσου του Πατούλια). Γνωρίζεις όμως, ότι έχουμε άριστες σχέσεις και με το σημερινό δήμαρχο και δεν νομίζουμε να είναι κακό που ήμασταν υποψήφιοι.

Φίλε, Γιάννη, ο Σύλλογος δεν είναι τσιφλίκι κανενός, ούτε ήρθε κανείς να είναι υποψήφιος και τον διώξαμε .Ίσα – ίσα παρακαλούμε να έρθουν νέα άτομα να φύγουμε εμείς να ξεκουραστούμε.

Θα κάνουμε μια αναδρομή για να θυμηθούμε λίγο: Το 2003 δεν υπήρχαν υποψήφιοι και αναγκάστηκε το Δ.Σ. εκείνο να παραμείνει για μια ακόμη χρονιά όπως ορίζει το καταστατικό.

Το 2004 και πάλι δεν υπήρχαν υποψηφιότητες και κινδύνευσε να διαλυθεί ο σύλλογος. Παραμείναμε εθελοντικά τότε τρία μέλη (ο πρόεδρος Θωμάς Τσιαπλές, ο Τάσος Πατούλιας ο Ζήσης ο Κατσιούλας) και έτσι συνεχίστηκε η λειτουργία του.

Φθάσαμε στο 2005 να κατορθώσαμε να  εκλεγεί το σημερινό Δ.Σ. για μια διετία. Η διετία πέρασε ήρθε ο καιρός των εκλογών και πάλι όπως είδες  στην γενική συνέλευση υποψηφιότητες δεν υπήρχαν και αναγκαστήκαμε να συνεχίσουμε για μια ακόμη χρονιά και μάλιστα με προτροπή δική σου.

Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι παραμένουμε τόσα χρόνια στο σύλλογο. Παραμένουμε μόνο και μόνο από αγάπη για το χωριό μας, μόνο και μόνο να μην διαλυθεί ο σύλλογος, παραμένουμε από αγάπη και σεβασμό προς όλους τους καλλιπευκιώτες και ειδικότερα αυτούς που μένουν στο εξωτερικό και έχουν ανάγκη ενημέρωσης.

Όπως κατάλαβες και εμείς αγαπάμε το χωριό, όπως και εσύ. Ας σταματήσει η μιζέρια, η γρίνια. Ας σταματήσουμε να διαβάζουμε την εφημερίδα και να ψάχνουμε να βρούμε λάθη παραλείψεις υπερβολές. Έχουμε γράψει και άλλες φορές δεν είμαστε δημοσιογράφοι, ούτε σπουδάσαμε δημοσιογραφία, εθελοντές είμαστε.

 

Το Δ.Σ.

 

 

Από την κ. Τασούλα Τσιλιμένη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Επιστολή με ημερομηνία 12-8-07, λάβαμε και από το την πατριώτισσα, Τασούλα Τσιλιμένη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Επίκουρη Καθηγήτρια, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου και Γραμματέα του Π.Ο.Φ.Α.. στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε σχόλιο της στήλης «από δίμηνο σε δίμηνο», όπου -κακώς βέβαια- γράφει πως για το τρίτο Φεστιβάλ Αφήγησης κυκλοφόρησαν δυο αφίσες. Έχει απόλυτο δίκιο η κ. Τσιλιμένη. Για το τρίτο Φεστιβάλ δεν κυκλοφορήσαν δυο αφίσες. Κυκλοφόρησε μόνο μία αυτή που σας είναι ήδη γνωστή. Αυτή που αναφέρεται στο σχόλιο

«…μία και ΜΟΝΑΔΙΚΗ σε Α4 δεν ήταν αφίσα, αλλά σε πλέιξυ γκλας ενημερωτικό φυλλάδιο προβολής του 3ου Φεστιβάλ Αφήγησης, το οποίο υπήρχε στο τραπεζάκι του Π.Ο.Φ.Α. σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε προς ενημέρωση των μελών του αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου που πλησίαζε στο τραπέζι του.

Αυτό λοιπόν το πλέιξυ γκλας, βρέθηκε και στην Καλλιπεύκη, στο τραπέζι του Π.Ο.Φ.Α. από το οποίο μοιράζονταν οι φάκελοι στους συμμετέχοντες στο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε από την κ. Λαμπρέλη, στο Δημ. Σχολείο, την Παρασκευή,  ημέρα έναρξης του 3ου Φεστιβάλ. ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού δεν κυκλοφόρησε κάτι σχετικό!…»

 

Ζητούμε συγνώμη, Τασούλα, για την αστοχία και σ’ ευχαριστούμε για μια φορά ακόμα για την οργάνωση στο χωριό μας του Φεστιβάλ Αφήγησης.

 Το Δ.Σ.

 

Από τον Γιώργο Γκουγκουλιά

Γεια σας από την μακρινή Αλεξανδρούπολη.

Βρέθηκα για διακοπές φέτος στην πατρίδα μας και θέλησα να το εκμεταλλευτώ να συμμετάσχω κι εγώ σ’ αυτό που θεωρούσα ως το μεγαλύτερο μέσο ανάδειξης του χωριού μας. Αυτό που φεύγοντας το είχα αφήσει ακμαίο και ζωντανό Τον ΜΕΣΑΚ. ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ. Κατάντησε ο σύλλογος μέσο κομματικής αντιπαράθεσης. Λες κι από αυτόν εξαρτάται το μέλλον της Ρηγίλλης και της Χ. Τρικούπη. ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ. Δύο ώρες συνέλευση δύο ώρες κομματική αντιπαράθεση. Για το μέλλον κουβέντα. Πανηγύρια είναι εύκολο να γίνονται. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ όμως δεν είναι οι χοροεσπερίδες. Είναι το δάσος μας. Η ζωή του χωριού μας. Παρατημένη η Πατωμένη. Το δάσος τριγύρω; Μες τη βρωμιά. Το δε σπιτάκι εκεί Ερείπιο. ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ; ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ (γιατί αυτό ήταν, κάποτε, ο σύλλογος) να γίνει απλά ΜΕΣΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. Ξυπνήστε πριν είναι αργά. Ο σύλλογος και το χωριό σβήνουν. Μην αφήνετε τις κομματικές τοποθετήσεις του καθενός να πληγώνουν προσπάθειες 10 ετών. Ας βοηθήσουμε όλοι να ξαναγίνει ο ΜΕΣΑΚ αυτό που πρέπει να είναι ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ των ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΙΩΤΩΝ. Όσοι «κουράστηκαν» ας φύγουν υπάρχουν και άλλοι και προπαντός καινούργιες ιδέες (όχι μόνο λόγια και μετά κατέβασμα «στρατών», παιδιά μας πήραν χαμπάρι). Αν του χρόνου ξαναγίνουν εκλογές και συμμετέχουν μόνο 20 άτομα η μόνη λύση θα είναι η διάλυση. Έτσι κι αλλιώς για να χτίσεις κάτι, κάτι πρέπει να γκρεμιστεί. (ΛΥΠΑΜΑΙ μόνο που δεν έβαλα υποψηφιότητα έτσι ίσως ανάγκαζα αυτούς που έτρεξαν τελευταία στιγμή να ψηφίσουν, μην χάσουν το σύλλογο όπως ακούστηκε στα καφενεία, να πληρώσουν τουλάχιστον την συνδρομή. Γιατί έφυγαν και ούτε αυτό δεν έκαναν. (Αφιερωμένο στις «εκλογές» για την ανάδειξη Δ.Σ. στις 19/8).

Γκουγκουλιάς Γιώργος

Αλεξανδρούπολη

 

Να είσαι καλά, Γιώργο, να περνάς καλά στην μακρινή Αλεξανδρούπολή.

Δεν θα διαφωνήσουμε μαζί σου ούτε και θα συμφωνήσουμε. Τράπεζα αίματος, Διημερίδα, Συναντήσεις χορευτικών συγκροτημάτων, Θέατρο για παιδιά και Θέατρο για μεγάλους, Εκδόσεις βιβλίων και Παρουσία στον Παγκόσμιο Ιστό είναι πανηγύρια;

Το καλοκαίρι δεν είναι μακριά, θα έρθει όπως και τόσα άλλα… Θα χαρούμε να είσαι εκεί!!!

 

Το Δ.Σ.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ