Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ 

Απογοήτευση, πίκρα, ερωτηματικά.
Έντεκα άνθρωποι μόνο σε μια τακτική γενική συνέλευση, όταν οι εθελοντές – εθελόντριες αιμοδότες του είναι πάντα περισσότεροι από 40;
Έντεκα άνθρωποι μόνο σε μια τακτική γενική συνέλευση, όταν σε οποιαδήποτε εκδήλωσή του, στην Καλλιπεύκη, στη Λάρισα ή στην Κατερίνη γίνεται κυριολεκτικά χαμός;
Έντεκα άνθρωποι μόνο σε μια τακτική γενική συνέλευση, όταν στα καφενεία την ώρα της συνέλευσης τα τσίπουρα βρίσκονται στο «φόρτε» τους;
Έντεκα άνθρωποι μόνο σε μια τακτική γενική συνέλευση, όταν το έργο αυτού του Συλλόγου το θαυμάζουν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία (και όχι μόνο);
Έντεκα άνθρωποι μόνο σε μια τακτική γενική συνέλευση, όταν οι εθελοντές σε κάποιες δραστηριότητες – εκδηλώσεις είναι πολύ περισσότεροι;
Έντεκα άνθρωποι μόνο σε μια τακτική γενική συνέλευση, όταν αυτοί που είχαν την ηθική υποχρέωση να παραβρίσκονται είναι τουλάχιστον τριάντα;
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Ποίος μπορεί να δώσει απαντήσεις;
Γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι που να θέλουν να βρίσκονται στην ηγεσία του;
Τι φταίει τελικά; Γιατί όλα αυτά;
Κάθε απάντηση δεκτή!

Το Δ.Σ.

ΣΕ ΑΠΡΑΞΙΑ Ο Μ.Ε.Σ.Α.Κ
Οι εκλογές δεν έβγαλαν συμβούλιο

Αγαπητοί Καλλιπευκιώτες, μέλη και φίλοι του Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού της γης, είμαστε πάλι μαζί και σας ενημερώνουμε πάνω σε θέματα που αφορούν τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Καλλιπευκιωτών. Θέλουμε από εσάς να διαβάσετε με μεγάλη προσοχή τα παρακάτω.
Όπως δημοσιεύτηκε και είναι σε όλους γνωστό, στις 22 του περασμένου Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Συλλόγου η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Μ.Ε.Σ.Α.Κ., προκειμένου να γίνει ο απολογισμός του ανερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και η εκλογή του νέου. Δυστυχώς, όμως, παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις και παραινέσεις, μόνο 11 μέλη παραβρέθηκαν (11 μαζί με τα 7 μέλη του Δ.Σ.) ενώ στη πλατεία δεν είχε καρέκλα για να καθίσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνουν εκλογές λόγω έλλειψης απαρτίας και στη συνέχεια παραιτήθηκαν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι και στις περσινές εκλογές, ενώ υπήρξε απαρτία, δεν βρέθηκαν υποψήφιοι, με αποτέλεσμα το παλιό Διοικητικό να παραμείνει εθελοντικά για έναν ακόμη χρόνο. Και ο χρόνος αυτός πέρασε συνεχίζοντας κανονικά τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Συλλόγου και έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.
Μετά, λοιπόν, την παραίτηση όλων των μελών του Δ. Σ. έγινε συζήτηση από τους παρόντες 11 για το τι πρέπει να γίνει και να παρθεί η ανάλογη απόφαση. Επικράτησαν δύο απόψεις. Η μια έλεγε ότι ο Σύλλογος θα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία του και τα κλειδιά να παραδοθούν στο Δήμαρχο, που βρισκόταν στη συνέλευση. Η άλλη, να μην παραδοθούν τα κλειδιά και να συνεχίσει ο Σύλλογος να λειτουργεί με όποιους από το συμβούλιο θα ήθελαν να συνεχίσουν. Τελικά, επικράτησε η δεύτερη άποψη. Έτσι, λοιπόν, παραιτήθηκαν εντελώς οι Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Φάνης Γκουντουβάς, Πούλιος Παπαστεργίου και Ιωάννης Μασούρας, ενώ συνέχισαν εθελοντικά ο Τσιαπλές Θωμάς, ο Πατούλιας Αναστάσιος και ο Κατσιούλας Ζήσης. Οι παρόντες υπέγραψαν τα Πρακτικά και έληξε η συνεδρίαση σε αυτό το σημείο.

Αγαπητοί συμπατριώτες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φίλοι και μέλη του Συλλόγου, έτσι έχει η κατάσταση στο Μορφωτικό Σύλλογο. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα και το οικοδόμημα που κτίσαμε όλοι μας με κόπο και αγάπη, κινδυνεύει να χαθεί από μας τους ίδιους. Οι τρεις εθελοντές, επειδή όπως όλοι σας, αγαπούν και πονούν τον Μ.Ε.Σ.Α.Κ., αποφάσισαν να συνεχίσουν γιατί θέλουν να δώσουν ακόμη μια ευκαιρία σε όλους τους Καλλιπευκιώτες ώστε να σκεφτούν και όταν γίνουν οι επόμενες εκλογές να υπάρξει νέο Δ.Σ. Θα είναι κρίμα μεγάλο για όλους μας και ιδιαίτερα για το χωριό να καταργήσουμε το Σύλλογο. Όλοι μας να σκεφτούμε το τεράστιο έργο που επιτέλεσε μέσα στα 26 χρόνια της ζωής του. Και υπάρχουν πολλοί από εμάς που υποστηρίζουν ότι τώρα που γίναμε Δήμος, θα χαθεί η φωνή του χωριού μας και μόνο ο Σύλλογος έμεινε για να φωνάζει. Να, όμως, που πολλές φορές άλλα λέμε και άλλα πράττουμε.

Αγαπητοί πατριώτες, το παραιτηθέν Δ.Σ. είχε στα χέρια του τον Μ.Ε.Σ.Α.Κ. εφτά ολόκληρα χρόνια και το έργο που επιτέλεσε είναι τεράστιο. Κάπου ήρθε και η κόπωση, αυξήθηκαν οι οικογενειακές υποχρεώσεις, ίσως στέρεψαν και οι ιδέες. Γι’ αυτό ας το σκεφτούμε όλοι μας και όταν έρθει η ώρα, ας πράξουμε το καθήκον μας. Για ένα χρόνο ο Σύλλογος θα είναι σε απραξία. Από εμάς εξαρτάται το μέλλον ΜΑΣ.
Η συγκρότηση της τριμελούς διοικούσας επιτροπής.

Οι τρεις εθελοντές που αποφάσισαν να συνεχίσουν, συγκρότησαν την προσωρινή Τριμελή Διοικούσα Επιτροπή η οποία έχει ως εξής: Θωμάς Τσιαπλές, πρόεδρος, Τάσος Πατούλιας ταμίας και Ζήσης Κατσιούλας γραμματέας.
Το σκεπτικό και οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής

Φίλοι και μέλη του Συλλόγου, η προσωρινή Τριμελής Διοικούσα Επιτροπή αναλαμβάνοντας τις τύχες του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. για ένα χρόνο ακόμη, θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας και να σας ενημερώσει για αυτά που πρόκειται να κάνει για το χρονικό διάστημα μέχρι της επόμενες εκλογές.
Κατ’ αρχήν θέλει να σας παρουσιάσει το σκεπτικό της. Γιατί δέχτηκε να αναλάβει την ευθύνη για ένα ακόμη χρόνο. Το σκεπτικό της είναι πολύ απλό αλλά και υπεύθυνο. Δεχτήκαμε να συνεχίσουμε για τρεις, το ίδιο σοβαρούς λόγους.

Ο πρώτος είναι οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Σύλλογο τρεις εκδόσεις. Τα πρακτικά της διημερίδας του 2000 που κυκλοφόρησαν το 2001 με τον τίτλο «Η Καλλιπεύκη στους αιώνες», η δεύτερη έκδοση με την «1 Αφήγηση Κάτω Ολύμπου» που συνοδεύετε και από CD και κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι και τέλος, η τελευταία έκδοση «Η Καλλιπεύκη του Ολύμπου – Ιστορία Λαογραφία» που κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα. Τα τρία αυτά σπουδαία βιβλία που καταγράψουν την ιστορία της Καλλιπεύκης και τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από κανένα Καλλιπευκιώτικο σπίτι, κάποιος έπρεπε να τα προωθήσει. Όταν αναλαμβάνουμε ευθύνες πρέπει κιόλας να τις φέρουμε εις πέρας.
Ο δεύτερος και περισσότερο σημαντικός λόγος είναι οι ξενιτεμένοι μας. Δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να αφήσουμε τα ξενιτεμένα μας αδέρφια χωρίς εφημερίδα και να διακοπεί η επικοινωνία μας έτσι απότομα τη στιγμή που όλοι περιμένουν από εμάς και στέλνουν τη συνδρομή τους. Ναι ξενιτεμένοι μας πατριώτες. Εσάς πρώτα σκεφτήκαμε και μετά αποφασίσαμε.
Και ο τρίτος λόγος είναι η τελευταία ευκαιρία. Δηλαδή να δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία σε όλους μας. Να σκεφτούμε καλά τι θα γίνουμε χωρίς τον ιστορικό Μ.Ε.Σ.Α.Κ. και έτσι να αποφασίσουμε το ερχόμενο καλοκαίρι με υπευθυνότητα και ηρεμία.

Αγαπητοί συμπατριώτες, αυτό είναι το σκεπτικό μας για την ανάληψη του Συλλόγου για ένα ακόμη χρόνο. Παρακάτω σας ανακοινώνουμε τις αποφάσεις που πήραμε για να είστε ενήμεροι.

 1. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το επόμενο καλοκαίρι. Ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί αργότερα.
  2. Κατά το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές, δεν θα γίνει καμία πολιτιστική εκδήλωση ούτε το χειμωνιάτικο και καλοκαιρινό αντάμωμα των Καλλιπευκιωτών. Ανοιχτό παραμένει το θέμα με τη «2η Αφήγηση Κάτω Ολύμπου» γιατί ο Σύλλογος έχει δεσμευτεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να γίνεται αυτή η θαυμάσια εκδήλωση κάθε δύο χρόνια.
  3.      Θα συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας και αυτό όπως προείπαμε, για χάρη των ξενιτεμένων μας .
  4.      Θα προγραμματιστεί η ετήσια καλοκαιρινή αιμοδοσία γιατί το θέμα αυτό μας αφορά όλους μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε αίμα.
  5.      Θα συνεχιστεί η προώθηση των τριών εκδόσεων – βιβλίων
  Αυτές είναι οι αποφάσεις που πήραμε και θα τηρηθούν αυστηρά από την πλευρά μας. Από εσάς φίλοι συμπατριώτες, ζητούμε την κατανόησή σας και τον προβληματισμό σας για την παρούσα κατάσταση. Επίσης θα περιμένουμε να μας στείλετε τις απόψεις σας και τις προτάσεις σας για το τι πρόκειται να πράξουμε.

Μερικές ακόμη σκέψεις και προβληματισμοί

Είναι αλήθεια αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες ότι στην εποχή μας υπάρχει μια γενική απαξίωση για την πολιτική και γενικά για τα κοινά. Ο Σύλλογος ανήκει και αυτός στα κοινά. Είναι αλήθεια επίσης ότι υπάρχει κάποιος κορεσμός με τα κοινά και ότι οι περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν διαλυθεί είτε γιατί δεν υπάρχουν εθελοντές είτε γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Εμείς είμαστε από τις εξαιρέσεις γιατί μπορούμε ακόμη και διατηρούμε τον Μ.Ε.Σ.Α.Κ. και το κυριότερο, εκδίδουμε ακόμη την εφημερίδα. Πολλά είναι τα μυστικά για τις επιτυχίες μας και τις πρωτιές μας. Ένα, όμως, από τα πολλά μυστικά είναι το ότι μπορούμε και στεκόμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι. Ο Σύλλογος μας ποτέ δεν αντιμετώπισε οικονομικό πρόβλημα και ούτε σήμερα αντιμετωπίζει. Και αυτό χάρη στην αγάπη που έχουμε όλοι για τον τόπο μας. Σήμερα μόνο ένα μας λείπει. Η όρεξη να ασχοληθούμε με τα κοινά. Πάντως, όποιοι σκεφτούν να ασχοληθούν με τη διοίκηση του Συλλόγου, να γνωρίζουν ότι από εμάς θα βρουν μεγάλη υποστήριξη και ότι το ταμείο θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Εκτός από τις συνδρομές των μελών, στο ταμείο μπαίνουν και όλα τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων. Εμπρός, λοιπόν, ας μην απελπιζόμαστε και στις ερχόμενες εκλογές να σκεφτούμε πάλι το μέλλον του τόπου μας.

Η Τριμελής Διοικούσα Επιτροπή

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ