Η θυσία της μάνας και ο θάνατος του παλικαριού

Η ιστορία έχει κατα­γράψει πολλές περιπτώσεις που οι Μά­νες θυσιάστηκαν και έχυσαν το αίμα τους για τα παιδιά τους. Και σήμερα α­κόμη δε λείπουν οι Μάνες που δίνουν το παν για τα παιδιά τους. Αυτές οι Μάνες είναι άξιες κάθε επαίνου και προβάλλουν ως λαμπρά πα­ραδείγματα για όλους μας.

Ειδικά σήμερα, που η ζωή εί­ναι τόσο σκληρή και πολλές Μα­νούλες κάνουν τα πάντα για να σώσουν τα παιδιά τους από τα ναρκωτικά και από άλλες σύγχρονες ασθένειες. Μια τέτοια Μάνα, της θυσίας και της προ­σφοράς, θέλουμε κι εμείς να ε­παινέσουμε και να παρουσιά­σουμε σ’ αυτό το φύλλο.

Πρόκειται για την Καλλιπευκιώτισσα Δήμητρα Τσικατάρα, που είναι παντρεμένη με τον Νεοκλή Ζαραλή από το Κιλκίς και μένουν στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης. Η Δήμητρα απέ­κτησε τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Τον περασμένο χειμώνα αρρώστησε ο μεγάλος της γιος ο Θοδωρής. Είχε πρό­βλημα με τα νεφρά του. Και έ­πρεπε οπωσδήποτε να βρεθεί έ­νας δότης νεφρού. Και αυτός ο δότης βρέθηκε. Ήταν η ίδια η Μάνα, η Δήμητρα.

Και έτσι αρχίζει ο Γολγοθάς της οικογένειας και ειδικά τού Θοδωρή και της μάνας του. Κα­θημερινά, μάνα και γιος, μπαι­νόβγαιναν στο νοσοκομείο για την προετοιμασία. Και ήρθε η ώ­ρα για την εγχείρηση. Η μάνα έ­δωσε το ένα νεφρό της και ο γιος το δέχτηκε στο σώμα του. Για τρεις μήνες περίπου, όλα πήγαιναν καλά. Δυστυχώς ό­μως, κάποιο πρόβλημα παρου­σιάστηκε και ήρθε το μοιραίο στις 3 Ιουλίου 2009.

Επειδή όλοι οι μεγάλοι Καλλιπευκιώτες γνωρίζουμε πώς μεγάλωσε η Δήμητρα και τι πέ­ρασε στη ζωή της, θέλουμε πρώτα να τη συλλυπηθούμε και αυτή και την οικογένεια της και μετά να της δώσουμε τα από καρδιάς «μπράβο» μας, γιατί στάθηκε ως πραγματική μάνα. Μάνα αγωνίστρια, μάνα της θυσίας και της προσφοράς. Μάνα παράδειγμα για όλους μας.

Δήμητρα, μην το βάζετε κάτω κι εσύ και ο Νεοκλής. Χάσατε το Θοδωρή που είχε τόσα όνειρα για τη ζωή, αλλά ο αγώνας συ­νεχίζεται. Έχετε άλλα δυο παιδιά που κι αυτά σας θέλουν κο­ντά τους. Δώστε τον καλό αγώ­να της ζωής μέχρι τέλους.

Ο Θοδωρής, 29 χρόνων παλι­κάρι, ξεψύχησε και έφυγε από αυτό το μάταιο κόσμο. Όλη η οι­κογένεια αλλά και όλη η συνοι­κία έκλαψαν το παλικάρι. Το ί­διο και οι Καλλιπευκιώτες που άκουσαν το θλιβερό μαντάτο. Ο Θεός να το αναπαύσει και στην οικογένεια του να δίνει δύναμη και παρηγοριά.

Τέλος να αναφέρουμε ότι ο Θοδωρής ήταν πτυχιούχος μη­χανολόγος, είχε δίπλωμα ψυκτι­κού και μουσικού. Συμμετείχε σε μουσικές εκδηλώσεις και έπλα­θε πολλά όνειρα για τη ζωή. Ήταν πολύ καλό και εργατικό παιδί.

 

ZARALHS

ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΟΣΟ ΦΟΒΑΜΑΙ

Πως ο ήλιος θα κρυφτεί

ο ουρανός θα πληγωθεί.

Φοβάμαι,

πολύ φοβάμαι

πως η γη θα γκρεμιστεί

και παντού θα σκορπιστεί.

Φοβάμαι.

Είναι άραγε γραφτό

τη συντέλεια να δω.

Κι όμως ξέρω δεν μπορώ

παλικάρι να σταθώ.

Και ποτέ μη φοβηθώ.

Κι όμως φοβάμαι αλήθεια

φοβάμαι πως θα ανοίξει ο γκρεμός

και θα πέσει ο λαός.

Φοβάμαι πολύ φοβάμαι

πως δεν έχω ελπίδα πια

να τη σβήσω τη φωτιά

φοβάμαι πολύ φοβάμαι.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΑΡΑΛΗΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ