ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 Γεννήσεις:

 1. – Η Σταματία Ιωάννου Καραγιάννη, σύζυγος του Στέργιου Μπουρονίκου (Νταβέλη), γέννησε το 2ο παιδί κορίτσι.
 2. – Ο Μασούρας Χρίστος του Αποστόλου και η σύζυγός του Ντίνα, απέκτησαν το τρίτο και τέταρτο παιδί, κορίτσι και αγόρι (μέσα σε ένα χρόνο, δεν είναι δίδυμα) Λάρισα.
 3. – Ο Δημήτριος Τσιάτσιος του Στέφανου και η σύζυγός του Δήμητρα, απέκτησαν το 1ο παιδί, κορίτσι (Λάρισα).
 4. – Ο Γιάννης Κυλινδρής του Νικολάου   και η σύζυγός του Πόπη, απέκτησαν το 1ο παιδί, κορίτσι (Λάρισα).
 5. – Ο Γκουγκουλιάς Χρυσοβαλάντης του Ζήση και η σύζυγός του Μαρία, απέκτησαν το 1ο παιδί, κορίτσι.

 

Αρραβώνες:

– Η Συντριβάνη Παρασκευή του Θεμιστοκλή με τον Ντούρα Αθανάσιο από τα Φάρσαλα (Κομοτηνή).

 

Γάμοι:

 1. – Ο Καραμπατής Βασίλειος του Ζήση με την Μαριάνα Καραγιάννη από το Βόλο (καταγωγή από Άρτα).
 2. – Ο Ρημαγμός Διονύσιος του Αστερίου και της Μαρίας Μπούτσικα με τη Μίγκα Ελένη από τη Λάρισα (Αθήνα).
 3. – Ο Οικονόμου Νικόλαος του Αποστόλου και της Ευγενίας (μαμή), με τη Λαγγούρα Θεοδώρα από τον Δίλοφο Λάρισας.

 

Θάνατοι:

 1. – Η Μαρία Παπαγιαννούλη, χήρα του Δημητρίου, ετών 86 (Κατερίνη).
 2. – Ο Καραμπατής Αγοραστός του Ζήση, ετών 91.
 3. – Ο Σιώκος Κων/νος του Ιωάννου και της Μαζιώς, ετών 77.
 4. – Ο Μούργκας Αθανάσιος του Χρίστου, ετών 35 (Τύρναβος).
 5. – Η Τσούκα Πόπη του Κων/νου, σύζυγος του Στέργιου Γκουρμπαλή, ετών 59 (Λάρισα).
 6. – Η Τσακάλη Αθηνά του Δημητρίου, σύζυγος του Ιωάννου Οικονόμου (Πατέγκα), ετών 70.
 7. – Ο Σκέτος Νικόλαος, ετών 92 (γαμπρός από Ραψάνη-Λάρισα).
 8. – Ο Παπαδόντας Ευάγγελος του Γεωργίου, ετών 53 (Λάρισα).
 9. – Ο Καλούσης Πέτρος του Κωνσταντίνου, ετών 29 (Άργος Πελοποννήσου-τροχαίο)
 10. – Ο Ντόντος (Ρακομπόλης) Νικόλαος του Ελευθερίου, ετών 94 (Αμπελώνας).
 11. – Η Κυλινδρή Τριανταφυλλιά, χήρα του Κων/νου, ετών 96 (Αμπελώνας).
 12. – Ο Μουσουλής (Κατσίκας) Αντώνιος του Ιωάννου, ετών 84 (Φαλάνη).
 13. – Ο Ντόντος (Κουράνης) Αστέριος του Κων/νου, ετών 97 περίπου, (Κατερίνη).
 14. – Ο Τακούλας Ζήσης του Ιωάννου, ετών 87 (Ομορφοχώρι-Έχαλη).
 15. – Ο Γκουγκουλιάς Χρυσοβαλάντης του Ζήση και της Αγάπης, ετών 29.

 

Για όλους τους παραπάνω Καλλιπευκιώτες που έφυγαν από κοντά μας, λυπούμαστε βαθιά και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους συγγενείς τους, ιδιαίτερα αυτών που έφυγαν τόσο νέοι. Ελαφρύ να είναι το χώμα που τους σκέπασε και ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους. (Μέσα στην παρένθεση γράφεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας και ο τόπος ταφής. Όπου δεν γράφουμε τίποτε, η ταφή έγινε στην Καλλιπεύκη. Εξάλλου, πολύ λίγοι είναι αυτοί που ζουν μακριά από το χωριό και θάβονται στην Καλλιπεύκη).

Παρατήρηση: Επειδή πολλοί Καλλιπευκιώτες μας παραπονιούνται πως δεν μπορούν να θυμηθούν και να καταλάβουν διάφορα ονόματα που δημοσιεύονται στην εφημερίδα, επειδή τα πράγματα άλλαξαν και επειδή ζουν μακριά από το χωριό, γι’ αυτό μερικές φορές, μέσα στην παρένθεση, αναφέρουμε και τα παρατσούκλια. Γι’ αυτό και θα παρακαλέσουμε, όσοι βλέπουν δημοσιευμένα τα παρατσούκλια τους, να μην παρεξηγούνται. Αυτό το κάνουμε για να κατανοούν οι συμπατριώτες μας για ποιο ακριβώς πρόσωπο πρόκειται.

 

 

Ο Θανάσης Μούργκας, έφυγε από τη ζωή πολύ νέος

Ο αγαπητός συγχωριανός μας Θανάσης Μούργκας έφυγε από τη ζωή πολύ νέος. Ο πρόωρος μισεμός του για το χωρίς επιστροφή ταξίδι του, βύθισε στο πένθος την οικογένειά του και γέμισε με θλίψη όλους εμάς. Ο Θανάσης έφυγε μόλις 35 ετών και είναι το τελευταίο παιδί από τα τέσσερα αγόρια του Χρίστου και της Παρασκευής Μούργκα. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε στην Καλλιπεύκη και εργαζόταν από τα μικρά του χρόνια στην υλοτομία μαζί με τα αδέρφια του, καθώς και σε άλλες εργασίες. Ήταν πολύ κοινωνικό παιδί και από μικρός αγάπησε το Μορφωτικό Σύλλογο και συμμετείχε στα χορευτικά, στο Δ/κό Συμβούλιο καθώς και σε άλλες δραστηριότητες. Ήταν μεγάλος χορευταράς όπως και όλοι οι Μουργκαίοι. Όταν πήγε στρατιώτης άρχισαν να του παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα υγείας. Άντεξε το παλικάρι 15 ολόκληρα χρόνια και, τον περασμένο Φλεβάρη, έφυγε για πάντα από κοντά μας. Η ταφή του έγινε στον Τύρναβο όπου έμενε τελευταία μαζί με την μητέρα του γιατί εκεί είναι παντρεμένος και ο μεγάλος του αδερφός ο Γιάννης. Στο τελευταίο αντίο παραβρέθηκαν πολλοί Καλλιπευκιώτες. Αιώνια η μνήμη σου αγαπητέ μας Θανάση και ελαφρύ να είναι το τυρναβίτικο χώμα που σε σκεπάζει. Στη πονεμένη σου μάνα καθώς και στα 3 αδέρφια σου, ευχόμαστε τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Αιωνία σου η μνήμη.

mourgas

Τα τροχαία βύθισαν στο πένθος την Καλλιπεύκη.

Πενθεί για τον Πέτρο και το Βαλάντη

Οι τελευταίοι θάνατοι νέων παιδιών από τροχαία ατυχήματα έχουν βυθίσει στο πένθος και πάλι το χωριό μας. Στις 25 Μαρτίου σκοτώθηκε με τη μηχανή που οδηγούσε ο γιος του Κώστα Καλούση, ο Πέτρος, μόλις 29 ετών. Ο Κώστας ζει με την οικογένειά του στο Άργος της Πελοποννήσου και έχει άλλα δύο παιδιά, μία κόρη και ένα γιο. Το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, τράκαρε με το μηχανάκι του στη Λάρισα (επί της Γεωργιάδου-κάτω από τον Άγιο Αχίλλειο) ο Χρυσοβαλάντης Γκουγκουλιάς, γιος του Ζήση Γκουγκουλιά (του Τέγα), και τραυματίστηκε πολύ βαριά στο κεφάλι. Νοσηλεύτηκε για 20 περίπου μέρες στην εντατική του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσ/νίκης.

gougoulias

 

Τελικά το 29χρονο παλικάρι υπέκυψε τη Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου. Η κηδεία του έγινε στην Καλλιπεύκη τη Μ. Παρασκευή στις 5 η ώρα το απόγευμα μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα και συμμετείχαν εκατοντάδες χωριανών και γνωστών του Βαλάντη και της οικογενείας του. Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλθηκε στους Αγίους Αποστόλους. Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς σκοτώθηκε ο Πέτρος Καλούσης, αλλά ο Βαλάντης έφυγε πολύ άδικα γιατί δεν έτρεχε ούτε ο δρόμος και τα φανάρια το επέτρεπαν. Ο Πέτρος ήταν ανύπανδρο παλικάρι, αλλά ο Βαλάντης, που είχε μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες στη Λάρισα, άφησε πίσω τη γυναίκα του Μαρία και το κοριτσάκι τους που είχε γεννηθεί πριν λίγες μέρες και δεν πρόλαβε να το χαρεί. Όσο για τους τραγικούς γονείς τι να πούμε; Με τι λόγια να τους παρηγορήσουμε; Γεννήθηκαν μέσα στη φτώχεια και πέρασαν δυσκολίες στη ζωή τους. Ο Κώστας, που σήμερα είναι γυμνασιάρχης στο Άργος και τώρα βγαίνει στη σύνταξη, γεννήθηκε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Εκείνα τα χρόνια έχασε και τους δυο γονείς του και μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο. Με χίλιες δυο δυσκολίες κατόρθωσε να σπουδάσει και σήμερα θρηνούν το χαμό του παιδιού τους. Ο Ζήσης ξενητεύτηκε στη Γερμανία από 18 χρονών παιδί, παντρεύτηκε και έκανε με τη γυναίκα του την Αγάπη τρία αγόρια. Τα νειάτα τους τα ξόδεψαν στην ξενιτιά και λίγες μέρες πριν συμβεί το ατύχημα είχαν επιστρέψει στην πατρίδα για μόνιμη εγκατάσταση. Δεν πρόλαβαν, όμως, να χαρούν ούτε τα παιδιά τους που ήδη ζούσαν στη Λάρισα ούτε το εγγονάκι τους. Εμείς δεν έχουμε πλέον να πούμε κάτι. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια και στις δυο οικογένειες. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχούλες των αγαπημένων τους παιδιών και ελαφρύ να είναι το χώμα που τα σκέπασε.

 

 

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. Παπαδόντας Βαγγέλης.

Δύο μέρες πριν από την ονομαστική του γιορτή πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Μορφωτικού μας Συλλόγου ο Παπαδόντας Βαγγέλης σε ηλικία 53 ετών. Ο αξέχαστος φίλος και συγχωριανός γεννήθηκε στην Καλλιπεύκη το 1952 και ήταν γιος του Γεωργίου και της Μαρίας Παπαδόντα. Τελείωσε αριστούχος τις γυμνασιακές του σπουδές στους Γόννους και πέτυχε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στη Φιλοσοφική Σχολή όπου σπούδασε φιλόλογος καθηγητής. Υπυρέτησε σε διάφορα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και ήταν παντρεμένος με την Όλγα Σαπουνά από τη Λάρισα με την οποία απέκτησαν δύο κόρες. Την περίοδο 1981-82 ήταν ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου και με αυτό τον τρόπο έβαλε και αυτός το λιθαράκι του στο οικοδόμημα που λέγεται Μ.Ε.Σ.Α.Κ. και τον βοήθησε στα πρώτα δύσκολα βήματά του. Αξέχαστα θα μας μείνουν τα ωραία χρονογραφήματά του που δημοσίευε τότε στην Ωραία Καλλιπεύκη. Ο αγαπητός Βαγγέλης τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του και μπήκε στο νοσοκομείο για να κάνει εγκχείρηση. Δυστυχώς όμως, κάτι δεν πήγε καλά και ο Βαγγέλης άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο χειρουργικό κρεβάτι. Στην οικογένειά του, στα αδέρφια του και στους συγγενείς του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια και ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Στην κηδεία που έγινε στη Λάρισα, παραβρέθηκε πολύς κόσμος. Πολλοί Καλλιπευκιώτες και συνάδελφοί του.

 

Έφυγε πλήρης ημερών, παιδιών και εγγονιών

ο Αγοραστός Καραμπατής

Τον περασμένο Φλεβάρη αποδήμησε εις Κύριον ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία Καλλιπευκιώτες. Ο Καραμπατής Αγοραστός, γεννημένος το 1914, πέθανε σε ηλικία 91 ετών και έφυγε πλήρης ημερών, παιδιών, εγγονιών και δισέγγονων (πριν 22 μήνες είχε χάσει τη γυναίκα του Χρύσω). Άφησε πίσω του 2 αγόρια, 4 κορίτσια, 2 νύφες, 4 γαμπρούς, 17 εγγόνια και 8 δισέγγονα. Σύνολο 37 άτομα. Ο Θεός τον αξίωσε να ζήσει πολλά και καλά χρόνια και να αφήσει πίσω του 37 ανθρώπους χωρίς να δοκιμάσει αρρώστιες και πίκρες. Είχε καλή υγεία και μέχρι τα 89 βοσκούσε το κοπάδι με τα πρόβατά του. Ολόκληρα 85 χρόνια περίπου ήταν τσέλιγκας.

agorastos

 

Στα τελευταία του έδωσε στα παιδιά του τρεις εντολές. Την ώρα που θα έφευγε για το στερνό ταξίδι, να ρίξουν τουφεκιές, να χτυπήσουν τα κυπροκούδουνα και τα μεγάλα καμπάνια και τέλος να φέρουν και τα όργανα. Τα παιδιά του ικανοποίησαν τις δυο πρώτες επιθυμίες του όχι, όμως και την τρίτη γιατί δεν το θεώρησαν σωστό. Στον μακαριστό μπαρμπ’-Αγοραστό ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύει, στα παιδιά του να ζήσουν και να τον θυμούνται, και σε όλους εμάς, να δώσει ο Θεός να έχουμε τέτοιο ευτυχισμένο και ευλογημένο τέλος.

 

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν χωρίς τον παπα-Στέργιο

Στις 11 Μαΐου συμπληρώθηκαν τρία ακριβώς χρόνια από το θάνατο του μακαριστού παπα-Στέργιου Τσικρικά. Πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια που λείπει από ανάμεσά μας ο αλησμόνητος ιερέας του χωριού μας. Σ’ αυτά τα τρία χρόνια πέρασαν από την Καλλιπεύκη πολλοί και διάφοροι ιερείς και ποτέ ο Σεβασμιότατος δεν μας άφησε αλειτούργητους, χειμώνα, καλοκαίρι. Πέρασαν ιερείς ολιγογράμματοι, γραμματισμένοι, καλλίφωνοι, νέοι και καλοί γνώστες των ιερών γραμμάτων. Ο καθένας με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του. Ο καθένας με το δικό του χαρακτήρα και τις δικές του συνήθειες. Και όλους τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί το χωριό μας είναι απομονωμένο και μη αρεστό, ούτε από τους κατοίκους του. Πολλά καλά είχαν οι ιερείς που πέρασαν, αλλά ο παπα-Στέργιος ήταν μοναδικός. Τι κι αν ήταν αγράμματος, τι κι αν δεν είχε ωραία φωνή, τι κι αν δεν γνώριζε πολύ καλά το αντικείμενό του! Πάνω απ’ όλα ήταν ΠΑΠΑΣ. Φοβόταν το Θεό, αγαπούσε και σεβόταν την εκκλησία και το λαό του, πονούσε τον τόπο του. Πάντα πρόσχαρος, μασλατάς, αγαθός στην ψυχή, ταπεινός, απλός και προσιτός σε Καλλιπευκιώτες και ξένους. Σ’ όλους τους ιερείς που πέρασαν αυτά τα χρόνια ξεχωρίσαμε πολλά καλά στοιχεία, αλλά στον παπα-Στέργιο αναγνωρίζαμε τους εαυτούς μας και με μια ματιά καταλάβαινε ο ένας τον άλλον. Γι’ αυτό, αν και πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια χωρίς τον ιερέα μας, οι Καλλιπευκιώτες τον θυμούνται πολύ έντονα και είναι ακόμη μουδιασμένοι, δεν βγάζουν από την ψυχή τους αυτό που θέλουν. Δεν ανοίγονται, γιατί ώσπου να γνωρίσουν τον έναν ιερέα, έρχεται ο νέος. Είναι ακόμη μουδιασμένοι και θλιμμένοι στην ψυχή τους οι Καλλιπευκιώτες. Και αυτό το δείχνουν και το εκφράζουν με αναστεναγμό, όταν βλέπουν τα καμώματα μερικών ιερέων, με τις φράσεις: «Άχ! πού   είσαι παπα-Στέργιο, σαν τον παπα-Στέργιο δεν θα ξαναβρούμε, ξεχάστε… τον παπα-Στέργιο». Σε κάθε λειτουργία επικρατεί νεκρική σιγή και η έλειψη της ψυχικής χαράς είναι ολοφάνερη. Αναπαύσου αγαπημένε μας παπα-Στέργιο εκεί στην αγκαλιά της Αγίας Παρασκευής, στον ίσκιο της γλυκιάς κερασιάς κι εμείς πάντα θα ερχόμαστε να σε ανάβουμε το καντήλι σου και να σου λέμε τα παράπονά μας… Θα ξεχαστούμε, όταν και εμείς κλείσουμε για πάντα τα μάτια μας.

papastergios

 

Παρατήρηση: Σήμερα, και από τα περασμένα Χριστούγεννα, διακονεί το χωριό μας ο 35χρονος αρχιμανδρίτης πατήρ Πεδιαδιτάκης Θεοφύλακτος. Κατέχει επίσημα τη θέση της ενορίας μας και θα ευχόμασταν, όσο χρόνο διακονήσει την Καλλιπεύκη, να πετύχει στο έργο του και πάνω απ’ όλα να έρθει πιο κοντά στον Καλλιπευκιώτη και να τον αγαπήσει. Το χρειάζεται, με λόγια και πράξεις.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ