Λαογραφικό Μουσείο Γόννων
Ο πλούτος και η ποικιλία των εκθεμάτων είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το Λαογραφικό Μουσείο Γόννων! Αποτελέσματα του Συλλόγου και του ακούραστου Προέδρου Β. Καραβιδέ.
Ένα μουσείο προσφέρει στην κοινωνία όταν μπορεί και λειτουργεί, όταν είναι ανοιχτό σε ώρες και μέρες που υπάρχουν επισκέψεις. Όταν έχει «σειρά» στα εκθέματα του, όταν αναδεικνύει τα εκθέματά του. Όταν είναι εύκολα προσβάσιμο – προσπελάσιμο. Όταν βρίσκεται σε θέση που το «πιάνει» το μάτι.
Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, φίλε Βασίλη Καραβιδέ, κ. Δήμαρχε, με την εξέλιξη που έχουμε σήμερα στους ΟΤΑ, μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης», ήρθε στο μυαλό μου η παρακάτω σκέψη – πρόταση, την οποία και σας κοινοποιώ μέσα από τη «Ωραία Καλλιπεύκη» και σας παρακαλώ να την μελετήσετε και να την αξιολογήσετε και αν δείτε πως έχει βάση περιεχόμενο και συμφέρει στον τόπο μας να προχωρήσετε στην υλοποίησή της.
Λαογραφικό Μουσείο Γόννων: Παραμένει ως έχει αλλά μόνο σαν σπίτι, σαν κατοικία και μόνο με όσα χρειάζονται! Μόνο αυτά δηλαδή, που οι άνθρωποι της περασμένης εποχής, χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους. Ένα σπίτι μιας άλλης εποχής, που θα σου δίνει την εντύπωση, πως οι άνθρωπόι του έφυγαν για λίγο από αυτό κι όπου να ’ναι θα γυρίσουν.
Εκθέματα: Είναι πάρα πολλά! Δεν αναδεικνύονται εκεί που βρίσκονται! Δεν «προκαλούν» τον επισκέπτη! Μεταφέρονται λοιπόν όλα, στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου κι εκτίθενται εκεί με τη σειρά και το σεβασμό που τους ταιριάζει! Και γίνεται το πρώην Δημαρχείο Λαογραφικό Μουσείο (ενδεχομένως θα μπορούσε να ονομαστεί και Μουσείο Ελιάς), δίνοντας ταυτότητα στους Γόννους. Οι υπηρεσίες του νέου Δήμου, που στεγάζονται εκεί μπορούν να μεταφερθούν, χωρίς αυτό να επηρεάζει κανένα, να εξυπηρετούν δηλαδή τους δημότες στον ίδιο χρόνο, στο παλιό Γυμνάσιο! Η απόσταση από το ένα κτίριο ως το άλλο δεν είναι παρά μερικές δεκάδες μέτρα.