ΜΟΥΣΙΚΟΙ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΣΤΟΡΗ

Μουσικοί και μουσικές οικογένειες της Καλλιπεύκης
Οικογένεια Καστόρη

Αγαπητοί φίλοι στο προηγούμενο φύλλο είχαμε κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στη μουσική οικογένεια των Καλουσαίων και ιδιαίτερα στο   τραγουδιστή Γιάννη Καλούση. Τούτη τη φορά θ’ ασχοληθούμε με μία άλλη μουσική οικογένεια της Καλλιπεύκης. πρόκειται για την οικογένεια Καστόρη.

kastoris

kastoris1

Μεγάλος και παλιός μουσικός ήταν ο παππούς, Καστόρης Σπύρος. Αυτός έπαιζε κλαρίνο σε γάμους και πανηγύρια πριν το 1940.
Ο Σπύρος Καστόρης (παρατσούκλι Πλεύρας), άφησε διάδοχους τα παιδιά του Γεώργιο, Αντώνιο και Νικόλαο. Ο Γιώργος έπαιζε βιολί, ο Αντώνης λαούτο και ο Νικόλαος κλαρίνο. Αυτοί έπαιζαν μετά το 1950.
Το 1960 περίπου κάνουν την εμφάνιση στη μουσική αυτή οικογένεια, οι δυο γιοι του Γιώργου Καστόρη Αριστείδης και Κώστας. Και οι δυο παίζουν λαούτο.
Όλοι αυτοί, κάλυψαν μουσικά σχεδόν όλο τον εικοστό αιώνα. Έπαιζαν σε γάμους και πανηγύρια όχι μόνο στην Καλλιπεύκη αλλά και στα γειτονικά χωριά, ακόμα και στα χωριά της Ελασσόνας.
Όλοι τους έπαιζαν ερασιτεχνικά, ενώ κύρια ασχολία είχαν ή άλλες εργασίες. Ο Γεώργιος ήταν γεωργός, ο Νικόλαος εργάτης στη Λάρισα, ο Αντώνιος κουρέας και εργάτης, ο Κώστας εργάτης και ο Αριστείδης επίσης εργάτης.
Όλοι οι Καστοραίοι έπαιζαν μαζί τους ή συνεργάζονταν με άλλους Καλλιπευκιώτες, επίσης ερασιτέχνες, όπως το Γιάννη Γκουντουβά, τον Κώστα Σιώκο, Παύλο Τσιούγκο, Απόστολο Κάγκουρα κ.λ.π. Αυτοί που έπαιζαν λαούτο και βιολί τραγουδούσαν κιόλας.
Όπως είπαμε η οικογένεια Καστόρη (Πλεύρα) κάλυψε μουσικά σχεδόν όλο τον εικοστό αιώνα. Εκτός από τον παππού Σπύρο Καστόρη που έπαιξε όργανο πριν το 1940, οι υπόλοιποι έδρασαν κυρίως τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘60, ακολούθησαν και αυτοί το δρόμο της εσωτερικής ή εξωτερικής μετανάστευσης και η μουσική τους δράση σταμάτησε ή περιορίστηκε σημαντικά.
Κυνηγώντας το μεροκάματο για να θρέψουν τις οικογένειές τους, δεν μπόρεσαν ν’ ασχοληθούν συστηματικά με τη μουσική, γι’ αυτό και δεν έφτασαν σε υψηλά μουσικά επίπεδα. Αυτό που συνέβη με τους Καστοραίους, συνέβη με όλους σχεδόν τους μουσικούς της Καλλιπεύκης, όπως θα γνωρίσουμε σε επόμενο φύλλο. Όσοι πάντως ασχολήθηκαν συστηματικά ξεχώρισαν.
Όλοι οι μουσικοί της Καλλιπεύκης όπως και η οικογένεια Καστόρη, ήταν αυτοδίδακτοι και οι περισσότεροι ήξεραν να παίζουν περισσότερα από ένα όργανα. Από την οικογένεια Καστόρη, ο Κωνσταντίνος, ασχολήθηκε λιγότερο απ’ τους άλλους Εκείνος που και σήμερα εξακολουθεί να παίζει και να τραγουδάει μετά τη συνταξιοδότησή του, είναι ο Αριστείδης Καστόρης. Δεν παίζει σε ορχήστρα οργανωμένη, αλλά προτιμάει να κάνει τον πλανόδιο μουσικό με άλλους φίλους του.
Τελειώνοντας, να ευχαριστήσουμε τη μουσική οικογένεια Καστόρη γιατί κάποτε ήταν πηγή διασκέδασης για το απομονωμένο χωριό μας. Και μετά κάτι ακόμη. η οικογένεια Καστόρη ή Πλεύρα ξεχώριζε και ξεχωρίζει, πέρα από τα μουσικά και για τους λεπτούς της τρόπους. Είναι άνθρωποι ήσυχοι, τίμιοι και αγαπητοί σ’ όλο τον κόσμο.

Επιμέλεια – παρουσίαση Κατσιούλας Ζήσης – 1/3/2001

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ