Νέα Διάφορα 

Η καθαριότητα
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έντονο είναι το πρόβλημα της καθαριότητας στο χωριό μας. Ιδιαίτερα το πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο του χωριού και στους χώρους αναψυχής του δάσους (Πατωμένη, Αγία Τριάδα κ.λπ.) γιατί αυτά τα μέρη συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες ντόπιους και ξένους. Το πρόβλημα της καθαριότητας προβλημάτισε και πολλούς συμπατριώτες μας που ήρθαν με άδεια από το εξωτερικό. Και μαθημένοι εκεί σε άλλον τρόπο ζωής, πολύ λυπήθηκαν με αυτή την κατάσταση. Ιδιαίτερα ευαίσθητος φάνηκε ο Γιάννης Μαντάς ο οποίος όπου πήγαινε έκανε και καθαριότητα. Στη φωτογραφία τον βλέπουμε να μαζεύει τα σκουπίδια στην Αγία Τριάδα. Αν όλοι μας είχαμε λίγη από την ευαισθησία του Γιάννη, πόσο ομορφότερος θα ήταν ο τόπος μας!

006 Mantas

Το εικονοστάσι της Αγίας Τριάδας
Κι εκεί που σε πιάνει απελπισία και λες πως το χωριό ερήμωσε, και λες ποιος θα ενδιαφερθεί για τα τόσα εξωκλήσια και εικονοστάσια που ρημάζουν στις κορυφές της Καλλιπεύκης, εκεί ο καλός Θεός βρίσκει τους ανθρώπους του για να προστατέψει την «κληρονομιά του». Κι έτσι, ενώ πριν από δυο χρόνια μας είχε πιάσει όλους η απελπισία με την κατάσταση που υπήρχε στους ναούς μας, τα εξωκλήσια και τα εικονοστάσια, σήμερα όλα τακτοποιήθηκαν χάρη στο φιλότιμο και την αγάπη πολλών Καλλιπευκιωτών για τον τόπο τους. Κι εκεί που το παλαιότατο, κρυμμένο μέσα στο παλιό μονοπάτι, ετοιμόρροπο εικονοστάσι της Αγίας Τριάδας ήταν έτοιμο για κατάρρευση, εκεί παρουσιάστηκε και ο «σωτήρας» του. Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο Αστέριο Μιχαήλ, που καθώς περνούσε κάθε μέρα από εκεί για να πάει στο κοπάδι του και το έβλεπε σε κακή κατάσταση, το θρησκευτικό του συναίσθημα δεν άντεξε και τον οδήγησε στο «καθήκον». Από μόνος του άναρωτήθηκε: «Ποιον περιμένει άραγε για να το προστατέψει;» Έδειξε τον εαυτό του και με δικά του έξοδα το έσωσε από την κατάρρευση. Μαζί έσωσε και ένα κομμάτι από την ιστορία του τόπου μας. Τα λόγια είναι Περιττά . Μπράβο Στέργιο!

022 eikonostasi

Τα οικογενειακά βάρη…
Ο καλός φίλος και συμπατριώτης μας Αντώνης Μουσουλής, γνωστός για το χιούμορ και τις «τρέλες» του, μπήκε στο ζυγό της οικογενειακής ζωής πριν από λίγα χρόνια. Αλλά όταν ήταν ελεύθερος, τα έβαζε με τους νιόπαντρους φίλους του που εξαφανίζονταν από την πιάτσα. Τώρα που μπήκε και αυτός στο ζυγό και σηκώνει τα οικογενειακά βάρη, τα πράγματα άλλαξαν. Δεν αδειάζει ο έρμος ούτε ανάσα να πάρει. Από την πιάτσα εξαφανίστηκε… και από λόγια τσιμουδιά… Αμ, Αντώνη μ’ «όξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια λέν…».  Πότε θα σε δούμε στην Καλλιπεύκη βρε αδερφέ να ξαναθυμηθούμε τα… παλιά…;

005 Mousoulis

Άνθρακες ο θησαυρός
Άνθρακες ήταν τελικά ο θησαυρός για τους χρυσοθήρες από τη Βόρεια Ελλάδα, οι ο­ποίοι μελετώντας χάρτες και α­φού πήραν τις σχετικές άδειες, έφθασαν στην «Πατωμένη» πραγματοποιώντας εκσκαφή με μηχάνημα έργων (τσάπα), με στόχο να βρουν τον θησαυρό από το Β παγκόσμιο πόλεμο.
Το σκάψιμο για την ανεύρεση του χαμένου θησαυρού έγινε υπό την επίβλεψη της Κτηματικής Υπηρεσίας Λάρισας, του Δασαρχείου Λάρισας και της Α­στυνομίας.
Λίρες όμως, δεν βρέθηκαν και έτσι οι χρυσοθήρες έφυγαν άπραγοι για να συνεχίσουν αλλού το ψάξιμο.

023 anaskafh

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ