ΝΕΑ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΔΙΑΦΟΡΑ

Η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης

Την Άνοιξη θα αρχίσουν οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν να ξεκινήσουν οι εργασίες αυτήν την εποχή. Υπομονή λοιπόν μέχρι την Άνοιξη.

 

Οκτώ Χρόνια

Οκτώ Χρόνια υπομονής. Οκτώ χρόνια περιμένουμε την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Επιτέλους ήρθε η ώρα της αλλαγής, ήρθε η ώρα να φύγουν οι καρκινογόνες σωλήνες αμιάντου. Επιτέλους ήρθε η ώρα να συντηρηθούν οι δρόμοι του χωριού οι οποίοι σε πολλά σημεία έχουν καταστραφεί εντελώς. Δεν εννοούμε να αντικατασταθεί το κομμάτι που θα τοποθετηθεί ο αγωγός αλλά  να αντικατασταθεί ολόκληρος ο τάπητας. Όποιος αμφιβάλει ας κάνει τη διαδρομή, από το σπίτι του κ. Μιχαντά έως την βρύση του Κατσιούλα).

 

Πλακοστρώσεις

Ένα έργο σημαντικό που θα αλλάξει την όψη του χωριού μας και θα το δώσει γραφικότητα και παραδοσιακή ομορφιά θα είναι οι πλακοστρώσεις των δρόμων και παράδρομων. Η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης  διευκολύνει την κατασκευή πλακόστρωτων.

Επιμένουμε ότι το χωριό μας πρέπει να στραφεί στην πέτρα.

 

Διαμαρτυρίες

Γκρίνια και διαμαρτυρίες υπήρξαν φέτος με τα καυσόξυλα. Άλλα δηλώσανε άλλα πήρανε. Πολύ λιγότερα χωρικά κοπήκανε με αποτέλεσμα μεταφερθούν ξύλα από τον Κίσαβο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των κατοίκων Η διαφορά του κόστους των ξύλων  και η μεταφορά πληρώθηκε από τον Δήμο και την Νομαρχία. Δυστυχώς παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο. Αρκετοί πατριώτες δηλώνουν να πάρουν ξύλα και στη συνέχεια τα παραχωρούν σε άλλους οι οποίοι συγκεντρώνουν αρκετά χωρικά.. Αγαπητοί πατριώτες όσοι δεν έχετε την ανάγκη μην δηλώνετε και τα παραχωρείτε σε άλλους .Αφήστε να ικανοποιούνται οι πραγματικές ανάγκες των μονίμων κατοίκων, και αν υπάρχει η δυνατότητα μετά να παίρνουν και αυτοί οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι πολλοί από αυτούς ανεβαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο και δίνουν ζωή στο χωριό μας.

 

Προετοιμασία για τον χειμώνα

Έτρεχε και δεν προλάβαινε ο Τριαντάφυλλος Μιχαντάς για να προλάβει να κόψει τα ξύλα για τον χειμώνα των πατριωτών  μας. Από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά, ακούραστος καλοδιάθετος. Συγχαρητήρια Τριαντάφυλλε.

 

Αγριογούρουνα

Πολλά αγριογούρουνα φέτος στο χωριό μας.Ολόκληρες ομάδες έκαναν την εμφάνισή τους στην άκρη του χωριού. Αρκετοί κυνηγοί γεύτηκαν φέτος το νόστιμο κρέας τους.

 

Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Στο κέντρο « Ακρόπολις» στον Αμπελώνα θα πραγματοποιηθεί φέτος ο  ετήσιος χορός μας στις 13 Ιανουαρίου 2007 και ώρα 8:30 μ.μ. Το Δ.Σ. του Συλλόγου, η διεύθυνση του καταστήματος  η πολύ καλή δημοτική ορχήστρα με την συμμετοχή της κ. Παγώνας Αθανασίου αλλά και οι λογικές τιμές εγγυώνται για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Τιμή κάρτας 20 Ευρώ και όλα πληρωμένα.

 

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Μεγάλη είναι η αποστολή της εφημερίδας μας « Η Ωραία Καλλιπεύκη». Η εφημερίδα μας κέρδισε την αγάπη όλων, είναι ο συνδετικός κρίκος του χωριού μας με όλους τους Καλλιπευκιώτες. Μπήκε σε κάθε  καλλιπευκιώτικο σπίτι. Φέρνει όσο γίνεται πιο ζωντανά ( με φωτογραφίες, σχόλια) μέσα στα σπίτια μας. Έφτασε σε κάθε γωνιά της χώρας μας, όπου υπάρχουν Καλλιπευκιώτες και φίλοι του χωριού μας.  Έφτασε στα πέρατα της γης, στους ξενιτεμένους αδελφούς μας. Ανακαλύψαμε σιγά  σιγά πατριώτες δεύτερης και τρίτης γενιάς.  Εξακόσιες πενήντα εφημερίδες αποστέλλονται. Εξακόσιες οικογένειες διαβάζουν την εφημερίδα μας. Δεν θα σταθούμε στην ποιότητά της, αυτό θα το κρίνεται εσείς. Μπορεί μερικές φορές να κάνουμε λάθη ή να παραλείπουμε κάτι. ¨όλα αυτά γίνονται άθελά μας, Ας σταματήσει η γκρίνια και η μιζέρια. Ας σταματήσουμε να διαβάζουμε την εφημερίδα και να ψάχνουμε να βρούμε λάθη, παραλήψεις, υπερβολές. Ποιος εργάζεται και δεν κάνει λάθη, παραλήψεις , υπερβολές.

Μην ξεχνάτε είμαστε εθελοντές, ερασιτέχνες και όχι δημοσιογράφοι.

 

ΕΣΥ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΟΥ

Το ερώτημα αυτό απευθύνεται τακτικά από την εφημερίδα μας. Πολλοί πατριώτες ζητούν να παίρνουν την εφημερίδα μας και όταν μας βρίσκουν έρχονται και πρόθυμα ο καθένας προσφέρει κάποιο ποσό. Οι ξενιτεμένοι είναι ποιο συνεπείς στις υποχρεώσεις του Συλλόγου, φαίνεται αγαπούν περισσότερο τον σύλλογο και εκτιμούν την προσπάθεια αυτή. Τους ευχαριστούμε.

Υπάρχουν όμως και πολλοί πατριώτες που παίρνουν εδώ και χρόνια την εφημερίδα  και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις. Σας ενημερώνουμε ότι η κάθε έκδοση της εφημερίδας κοστίζει πάνω από χίλια (1000) Ευρώ, αφού αποστέλλονται εξακόσιες πενήντα εφημερίδες (650) στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν θέλουμε να αρχίσουμε να κάνουμε περικοπές, γιατί πιστεύουμε ότι η εφημερίδα μας πρέπει να φτάνει σε όλα τα καλλιπευκιώτικα σπίτια.

 

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟ 2007

Με την ευκαιρία του νέου έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εύχεται στους Απανταχού Καλλιπευκιώτες υγεία και προκοπή και οικογενειακή ευτυχία. Η νέα χρονιά για όλους να είναι ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ και ΕΙΡΗΝΙΚΗ.

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Κυκλοφόρησε το νέο μας ημερολόγιο με θέματα από το όμορφο φυσικό περιβάλλον του χωριού μας. Το ημερολόγιο στοχεύει στη γενικότερη προβολή του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής και βέβαια στην «σύνδεση» των Καλλιπευκιωτών και φίλων της Καλλιπεύκης με το Σύλλογό μας.

Ημερολόγια μπορείτε να προμηθευτείτε από τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου, το κατάστημα του Αθανασίου Καλούση, του Αντώνη Παπαστεργίου στον Αμπελώνα, από τα περίπτερα των πατριωτών μας στη Λάρισα και από το κατάστημα του Θωμά Μπούτσικα στην Κατερίνη.

 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Το διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Καλλιπευκιωτών , συγχαίρει  όλους εκλεγέντες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, αλλά και στο τοπικό συμβούλιο. Ιδιαίτερα συγχαίρει τους Αδάμο Καραμπίνα και Θωμά Τσιαπλέ που εξελέγησαν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τους Χρήστο Οικονόμου, Θωμά Ζαφείρη, Ζήση Κατσιούλα, Νίκο Θεοδοσίου και Μαρία Παραδημητρίου που εξελέγησαν στο Τοπικό Συμβούλιο.

Επίσης συγχαίρει όλους τους υποψηφίους οι οποίοι  συμμετείχαν στις εκλογικές διαδικασίες  και συνετέλεσαν στην διαμόρφωση του αποτελέσματος.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Καλλιπευκιωτών, ευχαριστεί την απελθούσα Δημοτική Αρχή για την άριστη συνεργασία την οποία είχαμε στην διάρκεια της θητείας της.

 

Νομάρχης Λάρισας ο κ. Λουκάς Κατσαρός

Για άλλα τέσσερα χρόνια θα υπηρετήσει την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ο κ. Λουκάς Κατσαρός. Ο συνδυασμός του κ. Κατσαρού υποστηρίχθηκε από την Νέα Δημοκρατία, ο οποίος εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 48%, αφήνοντας δεύτερη την κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο συνδυασμός της οποίας υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΟΤΩΒΡΙΟΥ

Με λαμπρότητα και με την παρουσία των Τοπικών αρχών, του αντιπροέδρου του Συλλόγου Ιωάννη Μασούρα και των κατοίκων του χωριού γιορτάσθηκε η εθνική μας εορτή της 28 Οκτωβρίου. Αφού τελέσθηκε η δοξολογία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων υπέρ της πατρίδος μας.

 

ΟΔΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΔΟΥΜΑ

Ο δρόμος ο οποίος αρχίζει από το σπίτι του Θεοδώρου Δρογκόγια,  περνάει μπροστά από το παλαιό ιατρείο και συνεχίζει μέχρι το σπίτι του Αστερίου Γκουγκουλιά ονομάζεται από τώρα και στο εξής  οδός Μιχαήλ Δούμα.

Δόθηκε ύστερα από πρόταση του Συλλόγου, προς τιμή του ανθρώπου γιατρού Μιχαήλ Δούμα ο οποίος υπηρέτησε το αγροτικό ιατρείο του χωριού μας για 22 ολόκληρα χρόνια από το 1961 έως το 1982. Σ’ όλα αυτά τα χρόνια έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τους κατοίκους του χωριού μας, θυσίασε την προσωπική του καριέρα, παραμένοντας κοντά στους καλλιπευκιώτες .

Το 1979 ανακηρύσσετε από το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο επίτιμος Δημότης Καλλιπεύκης.

Το 1988 ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού μας τίμησε δημόσια τόσο τον ίδιο όσο και την σύζυγο του Αλεξάνδρα.

 

ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΝΕΑ

Εκλογές δασικού και αγροτικού συνεταιρισμού

Εκλογές πραγματοποιήθηκαν στο Δασικό και Γεωργικό συνεταιρισμό για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων.

Δασικός Συνεταιρισμός:

Πρόεδρος, Χαράλαμπος Ντούρος

Αντιπρόεδρος, Αστέριος Μούρκας

Γραμματέας, Αθανάσιος Τσιαπλές

Ταμίας Ιωάννης, Παπαδόντας

 

Γεωργικός Συνεταιρισμός

Πρόεδρος παραμένει ο Αναστάσιος Κούσιος

 

Σιτηρά

Μέτρια η απόδοσή τους, αλλά ο αλωνισμός του έγινε με πολύ καλό καιρό και σύντομα

 

Φασόλια

Πολύ περισσότερα στρέμματα  καλλιεργήθηκαν φέτος και με πολύ καλή παραγωγή

fasolia

Πατάτες

Θα την θυμόνται για πολλά χρόνια την χρονιά αυτή οι παραγωγοί και ας ευχηθούμε να συνεχιστεί. Μια χρονιά ξεκούραστη, μια χρονιά χωρίς να χρειαστεί να αποθηκεύσουν τις πατάτες, αφού σχεδόν όλη η παραγωγή έφυγε από το χωράφι και σε πολύ καλή τιμή.

 

Φράγματα

Δύο νέα φράγματα κατασκευάσθηκαν από τον Δήμο στην κεντρική χάνδακα. Τα δύο φράγματα θα αποθηκεύουν νερό τους καλοκαιρινούς μήνες, έτσι ώστε οι γεωργοί να μπορούν να ποτίζουν πιο εύκολα τα χωράφια τους.

 

Εγκρίθηκε η κατασκευή της οδού «Αλώνια – Ξενώνας»

Εγκρίθηκε η κατασκευή του δρόμου από το γεφύρι στα Αλώνια έως τον Ξενώνα της Αποστολίας Μανικά. Η κατασκευή του έργου, αξίας 390.000,00 ευρώ έχει ενταχθεί στα ΟΠΑΑΧ της Περιφέρειας. Ο δρόμος αυτός, ο οποίος παρουσίαζε προβλήματα βατότητας κυρίως τους χειμερινούς μήνες, θα διευκολύνει όχι μόνο το Ξενώνα, αλλά και τα υπόλοιπα σπίτια της περιοχής.

Υπολείπεται και η επιστροφή του ρεύματος χαμηλής τάσης, ώστε να ηλεκτροδοτηθούν και τα σπίτια αυτής της περιοχής.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μας ένα άλλο έργο σημαντικό για το χωριό μας, εγκρίνεται αυτές τις μέρες. Είναι η ανάπλαση της «Πατωμένης» στην Καλλιπεύκη και του «Προφήτη Ηλία» στους Γόν-νους.

Η ανάπλαση της «Πατωμένης» είναι ένα όνειρο όλων των Καλλιπευκιωτών και όχι μόνο.

 

Συγχαρητήρια

Θερμά συγχαρητήρια στον αγαπημένο μας γιο, αδερφό και ανιψιό Ιωάννη Παπαγιαννούλη του Τριαντάφυλλου, που επάξια πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης. Του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και κάθε ευτυχία στη ζωή του.

Η μητέρα του Θεοφάνη

Η αδερφή του Γραμματή

Η θεία του Μαρία

(Κατερίνη)

Θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό Γιάννη και από το Μορφωτικό Σύλλογο και καλή σταδιοδρομία στη ζωή του.

 

Άγιος Θεόδωρος: Συμπληρώθηκαν θεμελίωση του

Στο κέντρο της Καλλιπεύκης βρίσκεται κτισμένος ο ωραιότερος ιδρός ναός του χωριού μας. Είναι ο άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης.

Φέτος, το 2006, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια ακριβώς από τη θεμελίωση του.

Πολλά γράψαμε για τον άγιο Θεόδωρο το Στρατηλάτη και πολλές πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο «Η Καλλιπεύκη του Ολύμπου – Ιστορία – Λαογραφία». Όμως, θα επαναλάβουμε μερικά πράγματα γιατί είναι χρήσιμα. Ο Άγιος Θεόδωρος άρχισε να χτίζεται το 1906. Κτίστηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Τιρνάβου Θεόδωρου Λυμπρίτη και με δωρεά του ευεργέτη Γεωργίου Συγγρού.

Είναι ένα από τα τρία μεγάλα έργα που έγιναν στην Καλλιπεύκη εκείνη την εποχή, μαζί με την αποξήρανση της λίμνης και την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου.

Στη θέση όπου αναγέρθηκε ο περικαλλής ναός, υπήρχε στρατώνας. Ο ναός πήρε το όνομα του από το Θεόδωρο Λυμπρίτη και η πλατεία ονομάστηκε «Πλατεία Συγγρού», από το άνθρωπο που έβαλε τα χρήματα.

Όλα αυτά, καλά είναι να τα θυμόμαστε και να ξέρουμε να απαντούμε σε πολλούς επισκέπτες που ρωτούν να μάθουν γιατί η πλατεία πήρε αυτό το όνομα.

Μετά από 100 ολόκληρα χρόνια, καλό θα ήταν να γινόταν ένα μνημόσυνο για τον κτήτορα, αλλά και για όσους υπηρέτησαν τον ιερό αυτό χώρο, μέσα στα 100 αυτά χρόνια που πέρασαν.

Ζ. Κ.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ