ΝΕΑ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΥΧΕΣ

Το Δ. Σ. του Συλλόγου μας, εύχεται στους απανταχού της γης Καλλιπευκιώτισσες και Καλλιπευκιώτες, αλλά και σε όλο τον κόσμο Ειρήνη, Υγεία και Αγάπη. Εύχεται ακόμη ευχάριστο και δημιουργικό το 2001 και επιτυχία σε όλους και ξεχωριστά στο Δήμο μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (Βασιλόπιτα – Απόκριες)

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου το βράδυ, ο Σύλλογός μας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα, στην Καλλιπεύκη και στο οικογενειακό κέντρο του Κώστα Μαντά. Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου το βράδυ, Κυριακή Αποκριάς, θα ανάψει μεγάλη φωτιά, διατηρώντας το παλιό έθιμο, στο χώρο πίσω από την εκκλησία. Καλούνται όλες οι πατριώτισσες και όλοι οι πατριώτες να παραβρεθούν στις παραπάνω εκδηλώσεις.

 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2001

Κυκλοφόρησε ήδη το ημερολόγιο του 2001 και διατίθεται σε όλους Καλλιπευκιώτισσες, Καλλιπευκιώτες και φίλες, φίλους από τα μέλη του Δ.Σ και συνεργάτες του Συλλόγου μας. Είναι αφιερωμένο στη γενιά που “φεύγει” και περιλαμβάνει φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις (χορευτικά συγκροτήματα, διημερίδα, στούμπισμα βρίζας, επεξεργασία μαλλιού, εισηγητές -περισσότερες από 70) με αναφορά στα “παλιά” δημοσιεύοντας για πρώτη φορά φωτογραφία της Καλλιπεύκης του 1904 με τη λίμνη πριν την αποξήρανσή της και μια έκπληξη!
Ευχαριστούμε τους: Καραμπατή Αθάνασιο του Αποστόλου, τον Κατσιούλα Νίκο, τον Αντώνη Μουσουλή, Γκούμα Πούλιο, Παπαστεργίου Ελένη, Παπαϊωάννου Αστέριο, Καλούση Αθανάσιο, οι οποίοι μας βοήθησαν για την διάθεση του ημερολογίου.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ – Κ. Σπανός

Βραβεία στην ανθρωπιά, τη φιλανθρωπία, τα μεγάλα έργα, τα μεγάλα μουσεία, και την ουσιαστική δουλειά μέσα από τη λαογραφική μας παράδοση έδωσε στις 28-12-2000, Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, η Ακαδημία Αθηνών, σε πανηγυρική συνεδρίαση και λαμπρή τελετή. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ο Κώστας Σπανός (συνεργάτης του συλλόγου μας), ο οποίος βραβεύτηκε για την πολυετή ενασχόλησή του στους τομείς της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της λαογραφίας στη Θεσσαλία και για την έκδοση του περιοδικού “Θεσσαλικό Ημερολόγιο”.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Ι

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η αξία της χειρονομίας και της πράξης είναι μεγαλύτερη από του οποιοδήποτε, οφείλουμε να ξεχωρίσουμε κάποιους πατριώτες μας ως πρώτους μεταξύ ίσων για την προσφορά και την αγάπη τους προς το σύλλογο και το χωριό μας, όπως τον Τάσο Παπαγιαννούλη, τον Γιάννη Γκουγκουλιά του Νικολάου από τον Καναδά και τον Θανάση Γρόντζο για το μέγεθος της δωρεάς τους.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΙΙ

Ο Σύλλογός μας έχει συγκεκριμένους σκοπούς και ένας από αυτούς είναι η δραστηριοποίηση και η συμφιλίωση των μελών του και όλων των πατριωτών μας, όπου και αν βρίσκονται -πολύ περισσότερο δε όταν είναι κάτοικοι Καλλιπεύκης. Σε περιπτώσεις όπου το τοπικό Συμβούλιο ή ο Δήμος έχουν διαφορές με κατοίκους του χωριού σε θέματα ιδιοκτησίας ή άλλα, το Δ.Σ. δεν έχει θέση και ούτε είναι υπέρ του ενός ή υπέρ του άλλου. Η πάγια θέση του είναι: “ΟΛΑ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ”. Για κάθε περίπτωση, όμως, έχει άποψη – πρόταση και αν χρειαστεί θα την εκφράσει.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΜΟ – Ε. ΝΑΣΙΩΚΑΣ

“Γνωστός ο Έκτωρ Νασιώκας στους ημαθιώτες, αφού υπήρξε o τελευταίος διορισμένος Νομάρχης που φεύγοντας άφησε πίσω του καλές εντυπώσεις. Ε, λοιπόν ο κ. Νασιώκας, γιατρός στο επάγγελμα και βουλευτής σήμερα του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα, διακρίνεται και για τα αλτρουιστικά του αισθήματα. Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα του Μορφωτικού Συλλόγου των απανταχού Καλλιπευκιωτών «H Ωραία Καλλιπεύκη» ο Έκτωρ Νασιώκας ήταν ο ένας από τους 29 εθελοντές που έδωσαν το καλοκαίρι αίμα στην Τράπεζα Αίματος αυτού του Συλλόγου. Είναι μάλιστα – όπως αναφέρεται στο σχετικό ευχαριστήριο – η δεύτερη φορά που γίνεται αυτό. Και μετεκλογικά παρακαλώ. Το διευκρινίζουμε, για να μην υπάρξει και η παραμικρή υποψία στο πιο πονηρό μυαλό. Ο Έκτωρ Νασιώκας φαίνεται ότι είναι πάνω απ’ όλα σπουδαίος άνθρωπος”. Αντιγραφή από την εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ” Βέροιας

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 25-11-2000, από το συμπατριώτη μας καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Ζήση Παπαδημητρίου (Γόννοι) του βιβλίου του “ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ” παρουσία και του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων κ. ’κη Τζοχατζόπουλου.

 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΜΕ:

 

  • Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο

 

Ευχάριστα τα νέα από την Ιερά Μητρόπολη Λάρισας. Κατά την επίσκεψή μας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος μας ενημέρωσε ότι έχει συστήσει τριμελή επιτροπή για την προώθηση των κατασκηνώσεων της μητρόπολης στο χωριό μας. Στον Μητροπολίτη μας δόθηκαν και οι φωτογραφίες από τη Διημερίδα και κάποιες από αυτές θα υπάρχουν στο περιοδικό που εκδίδει η Μητρόπολη.

 

  • Τον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” κ. Παναγιώτη Δημητρακοπουλο

 

Ευχάριστα τα νέα και από τη συνάντηση με τον κ. Παναγιώτη Δημητρακόπουλο, επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας και φίλου της Καλλιπεύκης. Η εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” και ο ίδιος προσωπικά αναλαμβάνουν την έκδοση των πρακτικών της Διημερίδας με θέμα “Η ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ”. Ελπίζουμε μέχρι την κυκλοφορία του επόμενου φύλλου της εφημερίδας μας να είναι έτοιμα.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Την Κυριακή 18 Μαρτίου θα γίνει ή τακτική, ανά δεκαετία, απογραφή του πληθυσμού της πατρίδας μας. Συνεργία απογραφής, θα περάσουν από κάθε σπίτι και κάθε χώρο εργασίας. Θα βρίσκονται επίσης σε σταθμούς τραίνων και λεωφορείων από την πρώτη πρωινή ώρα μέχρι και τη δωδέκατη νυχτερινή. Καθένας απογράφεται μια μόνο φορά και παίρνει βεβαίωση απογραφής. Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή.

“ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”

Αναφορά στην Καλλιπεύκη και μάλιστα με φωτογραφία, είχε στο φύλλο 45, η παραπάνω αναφερόμενη εφημερίδα, περιοδική έκδοση του Μακεδονικού Κοινωνικού Συνδέσμου (Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ)

Ευχές

Το Δ. Σ. του Συλλόγου μας. εύχεται στους απανταχού της γης Καλλιπευκιώτισσες και Καλλιπευκιώτες, αλλά και σε όλο τον κόσμο Ειρήνη, Υγεία και Αγάπη. Εύχεται ακόμη ευχάριστο και δημιουργικό το 2001 και επιτυχία σε όλους και ξεχωριστά στο Δήμο μας.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ

 

  • Παρακαλούμε όλους όσους στέλνουν επιταγή από το εξωτερικό να αναγράφουν Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλλιπεύκης “Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ”.
  • ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι συμπατριώτες στο ΟΝΤΑΡΙΟ του Καναδά να περάσουν να πάρουν τα ημερολόγια του Συλλόγου από το Χρήστο Πατούλια.

Ο Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου

Ο Σύλλογός μας τίμησε με την παρουσία του προέδρου κ. Αναστασίου Πατούλια του ταμία Φάνη Γκουντουβά και τα μέλη του Δ. Σ. Μασούρα Ιωάννη και Τσικρικά Γιάννη τις εκδηλώσεις της Εθνικής Γιορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940 που έγιναν στην Καλλιπεύκη. Αφού τελέσθηκε δοξολογία παρουσία των λιγοστών πολεμιστών του 40 που ζουν ακόμη των τοπικών αρχών και των κατοίκων, ακολουθούσε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων υπέρ της πατρίδας. Στη συνέχεια οι μαθητές του δημοτικού Σχολείου απήγγειλαν ποιήματα.

Πρόβλημα με τις πατάτες

Η περσινή χρονιά ίσως να ήταν η καλύτερη από πλευράς παραγωγής και τιμής της πατάτας. Πραγματικά πέρυσι οι πατατοπαραγωγοί μας ικανοποιήθηκαν.
Όσο καλά πήγαν πέρυσι, τόσο άσχημα πήγαν φέτος. Η παραγωγή είναι η μισή της περσινής αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Την πατάτα δεν ήρθαν να την πάρουν οι έμποροι, με αποτέλεσμα να στοιβαχτεί όλη η παραγωγή μέσα σε αποθήκες ενώ η πώλησή της είναι πολύ δύσκολη.
Η περσινή καλή χρονιά ξεγέλασε πολλούς παραγωγούς με αποτέλεσμα φέτος να μείνουν περισσότερα στρέμματα. Η ανομβρία όμως και τα λιγοστά νερά, δημιούργησαν και άλλα προ-βλήματα με αποτέλεσμα να μην ποτιστούν καλά τα χωράφια και να πέσει η παραγωγή. Εξάλλου ο παρατεταμένος καύσωνας συντέλεσε και αυτός στη μείωση της παραγωγής.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά φέτος δεν υπήρχαν ούτε εργατικά χέρια για να μαζέψουν και να φορτώσουν την παραγωγή. Οι λίγοι Αλβανοί που ήρθαν, ζούσαν με το φόβο της αστυνομίας αλλά και ούτε επαρκούσαν για το μάζεμα.
Πολλά τα εμπόδια και οι δυσκολίες για τους αγρότες μας φέτος. Όμως ας μην απελπίζονται γιατί “έχει ο Θεός”. Πέρασαν και χειρότερες χρονιές από τούτη. Ας κάνουν υπομονή και όλα θα γίνουν. Μόνο που θα κουραστούν περισσότερο. Από του χρόνου όμως ας μην λαιμαργούν, αλλά να προγραμματίζουν με βάση τις καιρικές συνθήκες και την ποσότητά του προς πότισμα νερού.

Προστατευτικές Μπάρες στη θέση Ρακούπ.

Πολύ επικίνδυνο είναι το σημείο της διαδρομής Καλλιπεύκης-Πλαταμώνας στη θέση Ρακούπ. Το σημείο αυτό έχει μεν οδοδείκτες αλλά δεν είναι αρκετοί χρειάζονται και προστατευτικές μπάρες. Στο σημείο αυτό το οδόστρωμα είναι στενό και το Χειμώνα γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο εξαιτίας του πάγου. Ας ευχηθούμε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα σ’ αυτό το σημείο.

Κυκλοφόρησε το 20ο βιβλίο της

Με χαρά μάθαμε και το αναγγέλλουμε και σε σας ότι το περασμένο Φθινόπωρο κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το 20ο βιβλίο της γνωστής μας πλέον Τασούλας Τσιλιμένη. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά και όχι μόνο και η ιστορία με την οποία καταπιάνεται συμβαίνει στα λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Αγαπητή Τασούλα ευχόμαστε και σε άλλα και κάποτε να γράψεις και ένα βιβλίο για μας τους μεγαλύτερους.

Ιδιόκτητα ή όχι τα περιβόλια στην Δουριανή;

Πολλά παράπονα φέτος από τους ιδιοκτήτες των περιβολιών στην Δουριανή. Διαμαρτύρονται διότι ενώ τα περιβόλια με τις καστανιές είναι δικό τους εν τούτοις, μερικοί κάτοικοι πηγαίνουν και τους μαζεύουν τα κάστανα. Προφανώς οι κύριοι και κυρίες, δεν έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν αυθαίρετα να μπαίνουν σε ξένες ιδιοκτησίες. Ας σταματήσει εδώ αυτή η κακή νοοτροπία.

Συνάντηση Μοτοσικλετιστών στην Ωραία Καλλιπεύκη

Τριήμερη συνάντηση Μοτοσικλετιστών Λάρισας πραγματοποιήθηκε στις 27,28,29, Οκτώβρη στο χωριό μας. Το πρόγραμμα τους περιλάμβανε το γύρο του Ολύμπου μέσα στην πανέμορφη, άγρια φύση. Επίσης το πρόγραμμα περιλάμβανε επίδειξη δεξιοτεχνίας (σούζες, εναέριο πέρασμα). Τέλος αξίζει να συγχαρούμε τους μοτοσικλετιστές, οι οποίοι κατά την διάρκεια της παραμονής τους δεν δημιούργησαν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Αποκαταστήθηκε το οδόστρωμα στο δρόμο Καλλιπεύκης – Γόννων

Αν και μέχρι τώρα σημειώθηκε αρκετή καθυστέρηση το έργο κατασκευής και ασφαλτόστρωσης του δρόμου Γόννων – Καλλιπεύκης, στο σημείο όπου είχε καταστραφεί από την καθίζηση του εδάφους αποκαταστάθηκε και έτσι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Nέα διοίκηση στον αγροτικό συνεταιρισμό

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού το οποίο προέκυψε από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν.
Πρόεδρος: Κούσιος Αναστάσιος
Αντιπ.: Γκουγκουλιάς Δημήτριος
Σαλαμπάσης Ιωάννης, Γκαζγκάνης Θεόδωρος
Ταμίας: Ζαφείρης Θωμάς
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλά χρόνια ο πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού έχει ως κύρια ασχολία τη γεωργία.

 

Μεγάλο πρόβλημα το νερό

Οι φετινές ζέστες και η λειψυδρία, μας θύμισαν παλιές μέρες επί προεδρία Θωμά Καραμπατή, όταν μόνο η πηγή “χούχλος” ερχόταν στο χωριό. Τότε λοιπόν ο Θωμάς Καραμπατής, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Λάρισας, έφερε και άλλο νερό από τις θέσεις “Νοσοκομεία” και “χούχλια”. Έτσι το πρόβλημα με το νερό λύθηκε, αλλά δυστυχώς μόνο για μια δεκαετία.
Φέτος το πρόβλημα του νερού και της λειψυδρίας γενικά, παρουσιάστηκε πολύ έντονο. Το χειμώνα και την άνοιξη δεν είχαμε χιόνια και βροχές με αποτέλεσμα οι πηγές να πέσουν πολύ στην παροχή νερού. Υπολογίζεται ότι η παροχή νερού. έπεσε τουλάχιστον στο 50%. Ένας άλλος λόγος που διψάσαμε φέτος, είναι η μεγάλη κατανάλωση που υπήρχε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Να μη ξεχνούμε ότι ο πληθυσμός αυτούς τους μήνες τουλάχιστον τριπλασιάστηκε ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει και ο χώρος της Κατασκήνωσης όπου διαβιούν το καλοκαίρι πολλοί πρόσκοποι και άλλες κοινωνικές ομάδες και χρειάζονται πολύ νερό για τις ανάγκες τους. Αποτελούν ένα μικρό χωριό.
Το ευχάριστο είναι ότι ο Δήμος θα φέρει και άλλο νερό από το “Νεράκι”. Ελπίζουμε όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, να ξεδιψάσουμε μια και καλή, αν και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, αφού ο τουρισμός που άρχισε να αναπτύσσεται ήδη, απαιτεί μεγάλη κατανάλωση νερού.
Σημείωση: Για την ιστορία, ας μην ξεχνάμε και τούτο. Ας μην ξεχνούμε τη λειψυδρία του 1988-90 και τη σημερινή. Τότε όλοι είχαμε άγριες διαθέσεις και συμπεριφορές. Φέτος ούτε ένας, μα ούτε ένας δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε στο Δήμαρχο ούτε στο τοπικό συμβούλιο. Αλλά χρόνια, άλλοι καιροί, άλλες νοοτροπίες, δεν γνωρίζουμε. Ίσως όλα αυτά, ίσως και κάτι ακόμα.

Ετοιμάζονται τα σφαγεία.

Τα νέα σφαγεία στη θέση Κότρικα ετοιμάζονται και όπως πληροφορούμαστε θα λειτουργήσουν ως το ερχόμενο καλοκαίρι. Ήδη οι περισσότερες εργασίες τελείωσαν. Εναπομένουν να περάσει η ΔΕΗ το ρεύμα και να μπει το νερό και τα τσιγκέλια.

Διαπλατύνθηκε ο δρόμος στην Αγία Παρασκευή.

Ο δρόμος διαπλατύνθηκε στην Αγία Παρασκευή εκατό περίπου μέτρα, ενώ παράλληλα κρασπεδώθηκε το πεζοδρόμιο προς την εκκλησία. Επίσης το κρασπέδωμα προχώρησε ως την κατοικία Δημητρίου Μπουρονίκου και Νίκου Καραγιάννη. Τα πεζοδρόμια θα στρωθούν με πέτρα. Ήδη οι εργασίες έχουν αρχίσει και σταμάτησαν λόγω εορτών και καιρικών συνθηκών.Το έργο αυτό “διαμόρφωση εισόδου Καλλιπεύκης” είναι ενταγμένα σε πρόγραμμα Λίντερ και φέρει εις πέρας ο Δήμος Γόννων. Παρόμοια διαμόρφωση εισόδου έγινε και στους Γόννους, ενώ έγιναν και έργα στο ρέμα βορείως των Γόννων λίγο παρακάτω από τον ’γιο Μόδεστο.

Μεγάλη ζημιά στο δίκτυο ύδρευσης.

Μεγάλη ζημιά έπαθε το δίκτυο ύδρευσης στο κέντρο του χωριού, ακριβώς στη στροφή πετρωτού. Το χωριό έμεινε χωρίς νερό για δύο μέρες ενώ ταυτόχρονα διακόπηκε και η συγκοινωνία στο σημείο αυτό. Η συχνή επισκευή του δυκτίου μαρτυρεί ότι έχει πολλά προβλήματα και η αντικατάστασή του θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα. Και επειδή ακούσαμε παράπονα από τους χωρικούς, ότι η αποκατάσταση της βλάβης άργησε να γίνει, θα παρακαλούσαμε τον κ. Δήμαρχο να επιβλέπει ο ίδιος ή κάποιο υπεύθυνο άτομο παρόμοια έργα για να μην κωλυσιεργούν οι εργάτες.

Η πινακίδα μπήκε αλλά…

Στην Αγέλη ο Δήμος τοποθέτησε την πινακίδα η οποία δείχνει την πορεία προς Γόννους, Κρανιά, Ραψάνη και Πυργετό. Η πινακίδα καλώς μπήκε, αλλά κάπως πίσω. Όχι για όλα τα χωριά αλλά μόνο για την ένδειξη “Γόννοι”, Μία πινακίδα προς Γόννους καλά θα ήταν να τοποθετηθεί λίγο μπροστά ώστε να προλαβαίνουν οι οδηγοί να διαβάζουν και να στρίβουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε την έλλειψη πινακίδας θέλαμε να επισημάνουμε την έλλειψη πινακίδας στη στροφή μετά την πλατεία προς Γόννους. Πολλοί οδηγοί μη βλέποντας πινακίδας οδηγούν τα οχήματα προς την κοινότητα και χάνουν το δρόμο τους. Παρακαλούμε να μπει αυτή η πινακίδα και να προστεθούν και άλλα, όπου χρειάζονται, για να οδηγούνται οι επισκέπτες πιο εύκολα προς την έξοδο και την Πατωμένη.

 

Ετοιμάζονται οι κτηνοτρόφοι για το καλοκαίρι.

Οι κτηνοτρόφοι μας ετοιμάζονται για να υποδεχτούν το ερχόμενο καλοκαίρι. Να το υποδεχτούν στην εξοχή και όχι μέσα στο χωριό. Ήδη από τώρα κατασκευάζουν μαντριά και υπόστεγα ούτως ώστε μόλις χρειαστεί να βγάζουν τα ζωντανά τους έξω από το χωριό. Πολύ καλό αυτό το μέτρο για τους ίδιους αλλά και για την υγιεινή του χωριού. Εμείς συμφωνούμε με την ενέργεια αυτή και λέμε ότι θα έπρεπε να γίνουν αυτά πριν πολλά χρόνια και χωρίς εξαναγκασμούς. Το καλό είναι καλό πως να το κάνουμε! Θέλουμε όμως να κάνουμε και μια επισήμανση για να μην είναι αργά μετά. Στη θέση Κότρικα γίνεται ένα καινούργιο μαντρί. Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι πολύ κοντά στο δρόμο. Για να μην υπάρχει πρόβλημα με το λέρωμα του δρόμου, για να μην έχουμε κανένα ατύχημα και θρηνούμε ανθρώπους λέμε από τώρα ότι ο Δήμος θα πρέπει να εξασφαλίσει στον κτηνοτρόφο αυτόν νερό για να ποτίζει το κοπάδι του, ώστε να μην υποχρεώνεται κάθε λίγο και λιγάκι να διασχίζει το δρόμο για να πάει να ποτίζει τα ζώα του στην εκεί ποτίστρα.

 

Κλέφτες μπήκαν στα Παγκάρια και στην κατασκήνωση.

Κάλαντα έπαιξαν τα παιδιά της περασμένες γιορτές των Χριστουγέννων για να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους, αλλά να κάνουν και το έθιμο. “Κάλαντα” όμως έπαιξαν και ορισμένοι κλέφτες οι οποίοι χωρίς φόβο Θεού και ντροπή πήγαν στην Αγία Παρασκευή και στον ’γιο Αθανάσιο και καταλήστεψαν τα παγκάρια, αφού πρώτα τα κατέστρεψαν. Εντύπωση μας έκανε όμως το κλέψιμο του πετρελαίου από τις παιδικές κατασκηνώσεις. Το κλέψιμο του πετρελαίου συμβαίνει για δεύτερη ή τρίτη φορά και αυτό μας βάζει σε σκέψεις. Μας βάζει σε σκέψεις γιατί ο ηλίθιος αυτός κλέφτης μας κάνει ρεζίλι το χωριό κάθε χρόνο, καθόσον η κλεψιά αυτή δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Λάρισας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” στην ο-ποία ανήκουν και οι κατασκηνώσεις.
Στους μεν διαρρήκτες των παγκαριών έχουμε να πούμε ότι είναι κρίμα να καταστρέφουν ιερούς χώρους για πέντε δραχμές. Αν έχουν ανάγκες, ας έρθουν στο σύλλογο ή στον Παπά ή κάπου αλλού να τους δώσουμε λίγα χρήματα.
Στον ηλίθιο κλέφτη του πετρελαίου του κάνουμε συστάσεις να σταματήσει αυτό το ρεζίλεμα του χωριού. Και του λέμε ότι η αστυνομία έχει πάρει δακτυλικά αποτυπώματα και ερευνά το θέμα. Εξάλλου οι χωρικοί, όλο και κάποιον υποψιάζονται. Ας σταματήσει εδώ τις ανοησίες του και αν έχει πρόβλημα από 50 λίτρα πετρέλαιο, ας έρθει να του δώσουμε εμείς.

 

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

Ήρεμα κύλησαν και φέτος οι γιορτινές μέρες στην Καλλιπεύκη. Τα λιγοστά παιδιά έπαιξαν και φέτος νυχτερινά και ημερήσια κάλαντα για να θυμίσουν σε όλους μας τη γέννηση του Χριστού και τον ερχομό του νέου χρόνου. Ο καιρός ήταν καλοκαιρινός με θερμοκρασίες παράλογες για τέτοια εποχή. Μόνο τις παραμονές των Χριστουγέννων χιόνισε λίγο αλλά αμέσως το έλιωσε. Κατά τα άλλα, είχαμε και λίγη χαρτοπαιξία και μεγάλη μοναξιά. Η εγκατάλειψη του χωριού είναι πλέον ολοφάνερη και προς το παρόν τίποτε δε φαίνεται στον ορίζοντα, που θα άλλαζε την κρατούσα απελπιστική κατάσταση. Αν και ο καιρός ήταν πολύ καλός, κανένας Καλλιπευκιώτης δεν έκανε τον κόπο να ανηφορήσει προς το χωριό. ’λλοι καιροί, άλλες καταστάσεις. Πέρα απ’ τη γκρίζα αυτή εικόνα, σας ευχόμαστε τους απανταχού συγχωριανούς και φίλους χρόνια πολλά, καλή χρονιά και ο Πανάγαθος Θεός ας μας χαρίζει υγεία πνευματική και σωματική.

Αλλαγή αντιδημάρχου στο δήμο μας

Αντιδήμαρχος: Ο κ. Καραμπίνας Αδάμος. Αλλαγή φρουράς στο δήμο Γόννων. Αντιδήμαρχος μετά την παραίτηση του κ. Ντόντου Στυλιανού, ανέλαβε ο κ. Καραμπίνας Αδάμος, του Δημοτικού Διαμερίσματος Καλλιπεύκης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιπεύκης, του εύχεται καλή επιτυχία στη νέα του θέση. Ο κ. Καραμπίνας διετέλεσε αντιδήμαρχος και τον πρώτο χρόνο του νεοσύστατου Δήμου.

Το Δ. Σ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ