ΝΕΑ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΗΓΥΡΙ: Στους Δώδεκα Αποστόλους έγινε η λειτουργία την ημέρα της μνήμης τους και πανηγυριού στο χωριό μας. Στην ίδια εκκλησία γίνονταν η λειτουργία κάθε Κυριακή για ολόκληρο το καλοκαίρι αφού είναι πιο ευρύχωρη και πιο φωτεινή. Χωρίς κάτι το ιδιαίτερο πέρασε και το φετινό πανηγύρι. Δυο ορχήστρες σε δυο μαγαζιά με λίγο κόσμο που θέλησε να παραβρεθεί και να χορέψει.

n apostoloi

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Με την παρουσία του ιερέα της Ιτιάς και αρκετού κόσμου, αλλά και με καθυστέρηση, γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας, στις 26 Ιουλίου. «Αλλιώς τα συμφωνήσαμε και αλλιώς μας ήρθαν». Να είναι καλά η Χρυσάνθη Παπαδημητριού, που έφερε με το αγροτικό, την τελευταία στιγμή, τον ιερέα από την Ιτιά και λειτουργήθηκε ο κόσμος. Ο παπα-Γιάννης, που ο κόσμος τον περίμενε, δήλωσε την τελευταία στιγμή ασθένεια, αν και ειπώθηκε πως λειτούργησε στο Μακρυχώρι.

n ag parask2 n ag parask1

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ: Τελευταία λειτουργία του πατριώτη μας ιερέα από την Αμερική Παπα-Στέργιου Γεροστέργιου, ήταν ή του Προφήτη Ηλία. Ο παπα-Στέργιος βρέθηκε στην Ελλάδα, για αρκετές μέρες (για το γάμο της ανεψιάς του) και εξυπηρέτησε ταυτόχρονα το χωριό και τους κατοίκους του. Οι επισκέπτες του «Αη-Λιά» ήταν αυτή τη φορά λιγότεροι από άλλες χρονιές. Τη θεία λειτουργία ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία, που γίνεται σχεδόν κάθε φορά και σε όλα τα ξωκλήσια.

n ai lias 2

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ: Τον εσπερινό τέλεσε στο ομώνυμο ξωκλήσι, ο πατέρας Βησσαρίωνας, την παραμονή (5-8-04) της γιορτής, με την παρουσία των λίγων πιστών που φαίνονται και στη φωτογραφία, μια και η μέρα ήταν βροχερή. Η τελετή έγινε έξω από το εκκλησάκι (της γιαγιάς Τσίβως) και το περιβάλλον καθώς και η ηρεμία του απογευματινού, με τη σιγανή ψιχάλα την έκαναν ιδιαίτερα ευχάριστη και κατανυκτική.

n metamorfosi

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ: Τέλειωσαν οι εργασίες στο δημαρχείο του Δήμου μας και το κτήριο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει το δήμο και τις υπηρεσίες του. Το κλειδί, όμως, το έχει ακόμα ο εργολάβος και δεν θα το παραδώσει αν δεν πληρωθεί.
Είναι πάντως ένα όμορφο παραδοσιακό κτήριο, κάπως αρχοντικό, όπως επιβάλλεται να είναι το «σπίτι» του λαού. Ευχόμαστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να μετακομίσουν όλες οι υπηρεσίες το γρηγορότερο. Είναι στολίδι για το δήμο μας και με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, θα φαίνεται ακόμη πιο όμορφο. Μακάρι να είναι και λειτουργικό, ως χώρος, και το ίδιο «όμορφες» να είναι και οι υπηρεσίες του προς τους δημότες.

n dimarxeio

H ΤV ΘΕΣΣΑΛΙΑ, στην Καλλιπεύκη. Και στο χωριό μας η τηλεόραση, με ένα ρεπορτάζ αφιερωμένο στο δήμο μας, που παρουσίασε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Στη φωτογραφία ο δημοσιογράφος, με τον δήμαρχο, Χ. Κατραναστάση και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Θ. Καραμπατή, στην πατωμένη.

n TV

Έγιναν οι διαγραμμίσεις και σηματοδοτήθηκε ο χώρος στη γέφυρα Παραποτάμου με προτεραιότητα τη διαδρομή Μακρυχώρι – Γόννοι. Καλή είναι η σηματοδότηση, καλύτερη όμως, και η προσοχή μας, μέχρι να δίνει συνήθεια, και ακόμα καλύτερα μικρές ταχύτητες γιατί από τη μεριά του Μακροχωρίου υπάρχει και το εργοτάξιο – λατομείο με τα πολλά οχήματα. Καλές διαδρομές σε όλους.

n gefira

ΜΟΝΗ ΚΑΝΑΛΩΝ: Στη Μονή Κανάλων λειτούργησε την πέμπτη 12 Αυγούστου ο πατέρας Βησσαρίωνας, για τους πιστούς της Καλλιπεύκης. Παραβρέθηκαν περισσότεροι από 30 πατριώτισσες και πατριώτες, οι οποίοι μετά τη λειτουργία θάυμασαν το μοναστήρι και τις τοιχογραφίες, φιλοξενήθηκαν στο αρχονταρίκι και κουβέντιασαν με τις μοναχές. Στη φωτογραφία όλοι μαζί μπροστά στην είσοδο της μονής.

n kanalia

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ Νο 2: Στην κατασκευή και του δευτέρου εργοστασίου προχωρά ο συνδημότης μας, Γιώργος Καράνης, το οποίο γίνεται περί τα 1800 μέτρα πιο χαμηλά από το πρώτο και με υψομετρική διαφορά 600 μέτρα. Στη φωτογραφία οι σιδερένιοι, με διάμετρο 60 εκατοστών, σωλήνες που θα μεταφέρουν το νερό (το ίδιο νερό) από το πρώτο εργοστάσιο στο δεύτερο. Ευχόμαστε στο Γιώργο Καράνη καλή επιτυχία.

n sol

ΥΛΟΤΟΜΙΑ: Λίγα ήταν τα ξύλα που κόπηκαν φέτος από το δασικό συνεταιρισμό του χωριού μας. Λίγα και τα μεροκάματα για του ακούραστους και έμπειρους πατριώτες μας ξυλοκόπους. Λίγοι είναι και αυτοί σήμερα. Εννιά μέλη έχει ο συνεταιρισμός, τους από 40-50 που είχε παλιότερα. Στη φωτογραφία κούτσουρα αριστερά δεξιά στο δρόμο προς την Πατωμένη ακριβώς μετά την κατασκήνωση.

n koutsoura

ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πρωταθλήτρια Ευρώπης ανακηρύχτηκε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου μετά τη νίκη που πέτυχε στον τελικό με την Πορτογαλία. Παρακολούθησε τον αγώνα και το γιόρτασε όλη η Ελλάδα. Η Καλλιπεύκη δεν έμεινε πίσω. Στη μια φωτογραφία πλήθος πατριωτών μας καθώς και πρόσκοποι που βρίσκονταν στο χωριό παρακολουθούν τον αγώνα και στην άλλη κάποιος νεαρός το γιορτάζει με τα βεγγαλικά.

n podosfairo n podosfairo1

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΚΟΠΗ ΧΟΡΤΩΝ: Μετά τα δημοσιεύματα του προηγούμενου φύλλου, αλλά και ύστερα από τις συζητήσεις που είχαμε με το δήμαρχο, συνεργείο τριών ατόμων, για τρεις μέρες, έκοψε όλα τα χόρτα στους κεντρικούς δρόμους από την είσοδο του χωριού μέχρι την Πατωμένη, καθώς και στην Πατωμένη. Ελπίζουμε του χρόνου να γίνει το ίδιο χωρίς να χρειαστεί κάποιος να το υπενθυμίσει στη δημοτική αρχή.

n xorta

ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΒΙΔΑ: Γεφύρι στην καραβίδα κατασκεύασε ο δήμος, ακριβώς απέναντι από το γήπεδο, για να ευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών στο «τρίγωνο». Τώρα οι επισκέπτες μπορούν να μπαίνουν από τη μια είσοδο και να βγάνουν από την άλλη. Χρειάζεται, όμως, προσοχή γιατί στο δρόμο που έγινε το γεφύρι τα αυτοκίνητα τρέχουν αρκετά τις περισσότερες φορές. Φίλοι επισκέπτες προσέξτε και χρησιμοποιήστε στο συγκεκριμένο γεφύρι τα φλας του αυτοκινήτου σας. Τα συγχαρητήριά μας στο δήμο και ευχόμαστε τα όνειρα και οι φιλοδοξίες για το συγκεκριμένο χώρο κα γίνουν πραγματικότητα (ελεγχόμενος και φυλασσόμενος χώρος κατασκήνωσης, αίθουσα τελετών κλπ).

n gefiri

«ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»: Αυτή θα είναι η επιγραφή που θα τοποθετηθεί στην καινούρια βρύση που έφτιαξε ο Σύλλογός μας, στο τρίγωνο στην Καραβίδα. Η βρύση αφιερώνεται στη μνήμη όλων των αδικοχαμένων πατριωτών μας, με την ελπίδα να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από ατυχήματα. Η βρύση έγινε δίπλα στην παλιά (στο πεύκο) για να δροσίζει όλους περαστικούς ή μη και να θυμίζει σε όλους ότι η ζωή μας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από μας τους ίδιους. Ας την προσέξουμε λοιπόν κι ας τη χαρούμε στο διάβα μας ή σε κάποια εκδρομή μας.

n vrisi

ΣΦΑΓΕΙΑ: Πέρασαν τέσσερα περίπου χρόνια από τότε που έγιναν. Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε, έφτασε μέχρι εκεί και το ρεύμα. Τώρα μένει η λειτουργία τους. Να δούμε. Σε πόσα χρόνια από τώρα θα αρχίσουν να λειτουργούν;

n sfageia

 

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης κα ι Τιρνάβου Ιγνάτιος επισκέφθηκε το χωριό μας το απόγευμα της 2 ας Αυγούστου και παρέστη στην Παράκληση της Υπεραγίας της Θεοτόκου. Μίλησε στους παρόντες πιστούς και αναχώρησε κατά της 10 η ώρα περίπου το βράδυ της ίδιας μέρας αφού πρώτα με την συνοδεία του, τους επιτρόπους και τον ιερέα πατέρα Βησσαρίωνα Μπλέτσα κάθισαν στην πλατεία.

Λάμπουν όλες οι εκκλησίες του χωριού μας

Αν επισκεπτόταν κάποιος τις εκκλησίες του χωριού μας την περασμένη άνοιξη και ιδιαίτερα τα εξωκλήσια , σίγουρα θα μελαγχολούσε. Όμως η πρόνοια του Θεού φροντίζει για όλα . Από τη μια μεριά η εκκλησιαστική επιτροπή δαπάνησε αρκετά χρήματα για να περάσει καινούργια δάπεδα (πλακάκια) στους αγίους Αποστόλους, στην αγία Ανάληψη και στην Παναγία στην Πατωμένη και από την άλλη αρκετές Καλλιπευκιώτισες, διέθεσαν χρήματα και προσωπική εργασία, για το βάψιμο και την καθαριότητα των ναών, και ιδιαίτερα του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Ιωάννη. Σε όλες και όλους αυτούς που ξόδεψαν και προσέφεραν εθελοντική εργασία για τον καλλωπισμό των ιερών ναών του χωριού μας , δίνουμε θερμά συγχαρητήρια από τα βάθη της καρδιά μας και ευχόμαστε ο καλός θεός να τους / της ανταμείψει για τους κόπους των. Μπράβο τους και ξανά μπράβο τους. Και ευχόμαστε να τους μιμηθούν και άλλοι.

Νωρίς έφυγαν από την ζωή

Νωρίς έφυγαν από την ζωή και μεγάλο πένθος και στενοχώρια άφησαν πίσω στις οικογένειές τους δυο παλικάρια. Δύο νέα παιδιά που έχουν συγγενικές σχέσεις και με την Καλλιπεύκη. Πρόκειται για τον Γιάννη Παπαναστασίου, τον δεύτερο γιο του παπα – Ηλία που ήταν ιερέας στο χωριό μας και τον γιο της Μαρίας Πολυζά, τον Βαγγέλη Καλαμάρα που μένουν στην Σκοτίνα. Ο Γιάννης Παπαναστασίου στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, καθώς επέστρεφε από τα Τρίκαλα, ένα χιλιόμετρο έξω από την Λάρισα, ξέφυγε από τον δρόμο με αποτέλεσμα να τραυματισθεί και να ξεψυχήσει στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Ο αγαπητός Γιάννης ήταν 40 ετών και παντρεμένος με ένα παιδί.
Ο Βαγγέλης Καλαμάρας, που τα τελευταία χρόνια ζούσε με ένα νεφρό πέθανε ξαφνικά στα τέλη του περασμένου Αυγούστου από πνευμονικό οίδημα. Ήταν και αυτός παντρεμένος με ένα παιδί και ήταν μόλις 38 ετών. Στους τραγικούς γονείς και συζύγους δίνουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας και ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των παλικαριών τους. 

Απαράδεκτη πράξη στην Αγία Παρασκευή

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, εδώ και μερικά χρόνια, όταν είχαμε κοντά μας τον αείμνηστο παπα – Στέργιο και ανακαινίσθηκε ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής, το τέμπλο το έκανε δωρεά ο συμπατριώτης μας Γιάννης Κανελλιάς. Είχε κοστίσει τότε ένα εκατομμύριο δραχμές και θέλησε ο δωρητής να καρφώσει πάνω μια πινακίδα για να φαίνεται το όνομά του. Μόλις πέθανε ο παπα Στέργιος, κάποιος πήγε και αφήρεσε την πινακίδα. Διαμαρτυρήθηκε ο δωρητής στους επιτρόπους και αλλού αλλά κανένας δεν συγκινήθηκε. Το παράπονο του το έκανε ακόμη και στον δεσπότη που ήρθε στο χωριό τον περασμένο Αύγουστο και αφού απόκριση δεν πήρε και πάλι, αποφάσισε ο ίδιος να καρφώσει καινούργια πινακίδα στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, και ενώ δεν πέρασαν ούτε τρεις μέρες, ο ίδιος δράστης ή κάποιος άλλος έβγαλε πάλι την πινακίδα. Αγανακτισμένος ο Γιάννης Κανελλιάς, αυτή την φορά παραπονέθηκε στον Σύλλογο και εμείς αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε αυτή την απαράδεκτη πράξη η οποία δεν απογοητεύει μόνο τον δωρητή, αλλά και όλους εκείνους που θα ήθελαν στο μέλλον να κάνουν μια παρόμοια πράξη. Άρα δεν ζημιώνει τόσο ο δωρητής όσο η εκκλησία. Στην ίδια θέση θα μπει μια τρίτη παρόμοια πινακίδα αλλά και θα παρακαλέσουμε τον δράστη να μην το ξανακάνει. Είναι κρίμα και για τον ίδιο που δείχνει την κακοψυχία του, αλλά και τον δωρητή που πραγματικά τον στεναχωρεί. Ας μην παίζουν ορισμένοι με τα ιεράς και την υγεία κάποιων ανθρώπων που πάντα βοηθούν τον τόπο και ας μην ζουν στο χωριό.

Καλλιπευκιώτες στην Βουλγαρία

Στις 26 Αυγούστου του 2004 πραγματοποιήθηκε εκδρομή στη γειτονική χώρα μας την Βουλγαρίας. Την εκδρομή, στην οποία συμμετείχαν 45 άτομα, την διοργάνωσαν οι ίδιοι Καλλιπευκιώτες και όπως μας πληροφόρησαν πέρασαν πολύ καλά. Η εκδρομή ήταν ημερήσια και έγινε στην νότια Βουλγαρία. Ευχόμαστε Κι πάλι να εκδράμουν οι Καλλιπευκιώτες, αλλά έχουμε και να τους ενημερώσουμε για την συγκεκριμένη εκδρομή και τα εξής. Τελευταία πολλοί Έλληνες και κυρίως βορειοελλαδίτες πηγαίνουν εκδρομή στην Βουλγαρία (Πετρίτσι και Σαντάνσκι) για ψώνια και νομίζουν ότι ψωνίζουν καλά και φθηνά πράγματα. Θα μας επιτρέψετε να σας πούμε ότι και εκεί τα καλά πράγματα είναι ακριβά, εξάλλου όλα αυτά είναι προϊόντα ελληνικών βιοτεχνιών που ευρίσκονται στην Βουλγαρία. Αν θέλουμε να δίνουμε δουλεία στους γείτονες μας και ανεργία στα παιδιά μας ας το κάνουμε, αν όχι τότε ας προτιμούμε την αγορά της πατρίδας μας. Τέλος αν αγαπάτε τις εκδρομές, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την Ευρυτανία την ιερά μονή Προσσού. Η διαδρομή και η τοποθεσία είναι από τις καλύτερες της πατρίδας μας. Εκεί μπορείτε να διανυκτερεύσετε δωρεά στους ξενώνες της μονής ύστερα από συνεννόηση.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ