ΝΕΑ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ Ν’ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Αγαπητοί πατριώτες,

Με τον ερχομό της άνοιξης ας βοηθήσουμε όλοι μας, το χωριό μας να αλλάξει εικόνα. Μια εικόνα αποκαρδιωτική, μια εικόνα η οποία δεν μας τιμάει καθόλου σαν Καλλιπευκιώτες .

Ας κάνουμε μια προσπάθεια όλοι μας. Ας φροντίσουμε για την καθαριότητα στις αυλές μας, τα οικόπεδά μας, τις περιφράξεις μας. Ας μην αφήσουμε τις τσουκνίδες και τα βούζια να γίνουν δυο μέτρα. Επίσης ο Δήμος μας πρέπει σύντομα να βρει λύση και να αποκατασταθούν οι δρόμοι οι οποίοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Υποχρέωση έχουμε όλοι μας, είτε μένουμε στο χωριό είτε όχι. Είναι ευθύνη όλων μας. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε.

 

Έκαψαν καρέκλες στον Άγιο Αθανάσιο

Πρωτοφανές το γεγονός για την Καλλιπεύκη! Την ημέρα της πρωτοχρονιάς κατά τις οχτώ το βράδυ. Άγνωστοι ανέβηκαν με αυτοκίνητο στο λόφο στον Άγιο Αθανάσιο και έκαψαν τις περισσότερες καρέκλες, που υπήρχαν μέσα στο ναό. Τις έκαψαν μπροστά στην είσοδο και ευτυχώς το εκκλησάκι δεν πήρε φωτιά. Από την επιδρομή αυτών των ακατονόμαστων βαρβάρων γλίτωσαν μόνο τέσσερις καρέκλες. Σαν γεγονός έγινε αντιληπτό από δυο τρεις κατοίκους αλλά το μυαλό τους δεν πήγε στο κακό για να ειδοποιήσουν τις αρχές. Το νέο ανακοινώθηκε στην εκκλησία από τον ιερέα την Κυριακή στις 3 Ιανουαρίου. Το γεγονός αυτό μας λύπησε όλους και δεν βρίσκουμε λόγια να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας. Η κατηφόρα που έχει πάρει η κοινωνία του καταναλωτισμού φαίνεται πως δεν έχει όρια. Αφού φτάσαμε στο σημείο να μην σεβόμαστε ούτε τα ιερά τότε η αυτοκαταστροφή μας είναι μάλλον βέβαια.

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ

Ένα επικίνδυνο γεωλογικό φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του στο βόρειο τμήμα του χωριού μας την περασμένη άνοιξη και επιδεινώθηκε τον Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα από τις πάρα πολλές βροχές και το γρήγορο λιώσιμο του χιονιού, ένα κομμάτι γης στο βορειανατολικό τμήμα της Βαλάγκας (είναι το ξέφωτο που βρίσκεται πάνω από το χωριό) μετακινήθηκε επικίνδυνα προς τα κάτω και απειλεί τα  σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο αυτό.

Γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι. Ένα κομμάτι της Βαλάγκας δέκα περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το σπίτι του Κωνσταντίνου Παπαδόντα μετακινήθηκε επικίνδυνα. Η μετατόπιση του εδάφους αρχίζει από το δρόμο που πάει για την Καρυά (καταστροφή του δρόμου)και φτάνει μέχρι τον περιφερειακό πίσω από το σπίτι του κ. Παπαδόαντα. Τα πράγματα όπως φαίνεται είναι πολύ επικίνδυνα. Οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν ανησυχητικά και δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε και χειρότερα πράγματα

Συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα στις μέρες μας. Δεν χιονίζει, ούτε στην Καλλιπεύκη και αν αυτό συμβεί αμέσως ανεβαίνει η θερμοκρασία, τα χιόνια λιώνουν απότομα, άρα είναι και επικίνδυνα.

Μετά από αυτό το γεωλογικό φαινόμενο η Νομαρχία η οποία είναι υπεύθυνη, θα πρέπει να πάρει επειγόντως μέτρα, γιατί μετά δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία για ότι και αν συμβεί.

Για ενημέρωση:

Το παραπάνω πρόβλημα συζητήθηκε δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Νομαρχία έχει ενημερωθεί και έγινε αυτοψία από τους αρμοδίους. Το γεωλογικό φαινόμενο κρίθηκε άκρως επικίνδυνο.

Περιμένουμε τις παρεμβάσεις της Νομαρχίας οι οποίες μάλλον καθυστερούν.

 030_VALAGA 029_VALAGA

Ανοιξιάτικος καιρός

Με ανοιξιάτικο καιρό περάσαμε  φέτος τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά, η θερμοκρασία  ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή.

 

Κάλαντα

Συνεχίστηκε και φέτος το έθιμο των Χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων καλάντων (κόλιντα- σούρβα) από τα λιγοστά παιδιά του χωριού μας (Φωτογραφία).

031_KALANTA

Μας φώτισε ο παπάς μας

Από όλα τα σπίτια πέρασε ο πατέρας Βησσαρίωνας και φώτισε όλους τους καλλιπευκιώτες χωρίς να αφήσει κανένα με παράπονο.

 

Άναψε φέτος η φωτιά

Με παρά πολύ άσχημο καιρό περάσαμε φέτος την Αποκριά, αφού σχεδόν όλη την ημέρα έβρεχε. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στα μικρά παιδιά του χωριού μας, να ανάψουν τη φωτιά και να τραγουδήσουν τις τρανές τις Αποκριές.

Συγχαρητήρια στα παιδιά του χωριού μας.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Το παλιό αποτελεί πλέον παρελθόν. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης μετά από 40 ολόκληρα χρόνια.

Οι παλαιοί καρκινογόνοι σωλήνες αμιάντου αντικαταστάθηκαν από πλαστικούς και όλο το δίκτυο έχει γίνει  με σύγχρονες προδιαγραφές. Το έργο αυτό ήταν ένα έργο ζωής, αφού είχε να κάνει με την υγεία των κατοίκων του χωριού μας. Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης ήταν αίτημα των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία, όπου τα σπασίματα ήταν σχεδόν καθημερινά.

Συγχαρητήρια στο δήμο  που ένα πρόβλημα υποδομής πήρε τέλος. Απομένει η αποκατάσταση των δρόμων οι οποίοι από τις βροχές έχουν γίνει απροσπέλαστοι.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ

Νέα δεξαμενή – υδραγωγείο κατασκευάζεται προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες νερού στην Καλλιπεύκη. Είναι τριπλάσιας χωρητικότητας  από το παλιό υδραγωγείο και κατασκευάζεται πάνω στο λόφο του Αγίου Αθανασίου. Είναι μια σωστή απόφαση  γιατί αφ’ ενός  μεν θα αποθηκεύεται περισσότερο νερό, αφ’ ετέρου δε θα μπορέσουν να πάρουν νερό και περιοχές που ως τώρα είχαν πρόβλημα λόγω υψομετρικής διαφοράς από το παλιό υδραγωγείο.

034_DEJAMENH

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΟΝΝΩΝ – ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ και ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ – ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Ζημιές (καθιζήσεις, ρωγμές αλλά και καταστροφή της ασφάλτου) σε αρκετά σημεία του δρόμου Γόννων – Καλλιπεύκης και Καλλιπεύκης Παντελεήμονα (Πλαταμώνα) σημειώθηκαν εξ αιτίας της διέλευσης πολλών και μεγάλων αυτοκινήτων

001_DROMOS

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ

Χωρίς προστατευτικές μπάρες παραμένει το επικίνδυνο σημείο της διαδρομής Καλλιπεύκης – Παντελεήμονα στη θέση «ΡΑΚΟΥΠΗ». Το επισημαίνουμε για μια φορά ακόμη, με την ελπίδα να τοποθετηθούν πριν είναι αργά!

 

TAΞΙ (τηλέφωνο 6976800835)

Ταξί είναι και πάλι στη διάθεση του χωριού μας. Μετά την περικοπή των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Λάρισας, έχοντας δυο φορές την εβδομάδα συγκοινωνία Δευτέρα και Παρασκευή, το ταξί είναι η πιο ιδανική λύση.

Είναι αυτό το οποίο εξυπηρετεί πλέον τους πατριώτες μας και κυρίως τους ηλικιωμένους για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Κάτοχος είναι ο Κωνσταντίνος Μαντάς του Ιωάννη και της Ελπίδας, ένας από τους ελάχιστους νέους του χωριού μας και ένα πολύ καλό παιδί.

Εμείς του ευχόμαστε καλή δουλειά, ευχάριστα και ασφαλή δρομολόγια.

 

ΧΟΥΧΛΟΣ – ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ

Αντικατάσταση χρειάζεται και ο αγωγός ύδρευσης Χούχλο – Υδραγωγείο. Ο αγωγός έχει κατασκευασθεί εδώ και σαράντα χρόνια με σωλήνες αμιάντου και πιθανόν να έχει  αρκετά σπασίματα και απώλεια νερού. Η αντικατάσταση του αγωγού θα λύσει  ολοκληρωτικά το πρόβλημα του δικτύου ύδρευσης .

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος θα καταφέρει να εξοικονομήσει λίγα ακόμη χρήματα μια και το κόστος κατασκευής τώρα δεν είναι μεγάλο.

 

Παλαιές Αμαρτίες

Πρόκειται για το ρέμα που είναι στη βρύση «Μπίμπω». Ένα ρέμα το οποίο σκεπάστηκε και το οποίο συγκεντρώνει πάρα πολλά νερά του χωριού. ¨Ένα ρέμα το οποίο λειτουργεί σαν αγωγός όμβριων και ακαθάρτων υδάτων. Το ρέμα αυτό σκεπάστηκε από το δασαρχείο πριν αρκετά χρόνια , μέχρι το σπίτι του Διονύση του Πατούλια. Το έργο σταμάτησε σ’ αυτό το σημείο, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα τόσο στους πατριώτες μας που βρίσκονται δίπλα, αφού μυρίζει πάρα πολύ και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και στους ιδιοκτήτες των χωραφιών μια και τα νερά κατευθύνονται ανεξέλεγκτα  μέσα στα χωράφια τους.

Είναι καιρός το πρόβλημα αυτό να βρει τη λύση του.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Έλλης 8, 591 00 ΒΕΡΟΙΑ

Τηλ.: 2331024600

www.libver.gr

Βέροια 3-10-2008

Έκφραση Ευχαριστιών

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη δωρεά ενός αντιτύπου του βιβλίου «Η Καλλιπεύκη του Ολύμπου» που μας στείλατε.

Με την ενέργειά σας αυτή συμβάλατε τα μέγιστα στον εμπλουτισμό της συλλογής μας και κατά συνέπεια στην καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Η υπεύθυνη ανάπτυξης συλλογών

Κωνσταντίνα Γεωργούδη

 

Χιονισμένη διαδρομή Καλλιπεύκη – Καρυά

Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να παρακολουθείστε σε βίντεο τη διαδρομή (χιονισμένη) διαδρομή Καλλιπεύκη – Καρυά

http://www.youtube.com/watch?v=vDEdxdpIZ8k&feature=fvsr

Χιονισμένη διαδρομή Καλλιπεύκη – Καρυά

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ