ΝΕΑ (2)

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ: Για μια ακόμη χρονιά τα καλλιπευκιωτόπουλα θα έχουν την δυνατότητα να διδαχθούν τους παραδοσιακούς μας χορούς από τον χοροδιδάσκαλο Σωτήρη Καραβασίλη. Ημερομηνία έναρξης 10 Ιουλίου.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ: Συγχαρητήρια στη Δημοτική αρχή, η οποία με την επιμονή της αναζήτησης νερού τα κατάφερε, αφού η γεώτρηση στην θέση «Νταμίλη» είναι επιτυχημένη βγάζοντας νερό. Ας ελπίσουμε ότι το νερό δεν θα μειωθεί λύνοντας έτσι το πρόβλημα του χωριού μας.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Πολύς κόσμος όπως κάθε χρονιά επισκέφτηκε το χωριό μας για να περάσει την αργία της Πρωτομαγιάς. Ο καιρός, όμως, δεν βοήθησε τους επισκέπτες να απολαύσουν τη φύση με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να καθίσουν στην πλατεία, όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο.

patomeni

 

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ: Στις 2 Μαΐου πολλοί κάτοικοι του χωριού μας παρευρέθηκαν και τίμησαν και φέτος το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου το οποίο πανηγυρίζει την ημέρα αυτή. Ο καλός καιρός βοήθησε να ανέβουν πολλοί πατριώτες μας  για να προσευχηθούν αλλά και να συνεχίσουν το έθιμο της πέρδικας.

perdikes

 

«Περδίκες»: Οι «Περδίκες» είναι βρασμένα αυγά, βαμμένα κόκκινα με διάφορα σχέδια και λουλούδια. Μετά την θεία λειτουργία, όλοι οι πιστοί χωρίζονται σε παρέες ανά δύο και κυλούν τις «Περδίκες» στο χορτάρι μέχρι να τσουγκριστούν και να σπάσουν. Το σπάσιμο συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, το κόκκινο τη χαρά , ενώ τα διάφορα σχέδια και λουλούδια που έχουν πάνω ζωγραφισμένα, την Άνοιξη και την αναγέννηση της φύσεως μετά τον χειμωνιάτικο θάνατο.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ ΔΙΑΚΟΣ, Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΗΜΑΓΜΟΣ: Την Κυριακή 29 Ιουνίου στην εκκλησία του Αγίου Κων/νου παρουσία πλήθους πιστών και συγγενών . χειροτονήθηκε Διάκος ο Αθανάσιος Ρημαγμός. Ο Θανάσης Ρημαγμός είναι γιος του Ιωάννη Ρημαγμού του Αθανασίου και η οικογένειά του μένει μόνιμα στους Γόννους εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Θανάσης ήταν πάντα κοντά στην εκκλησία και τα τελευταία χρόνια ήταν ψάλτης στην Αγία Παρασκευή στους Γόννους.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού μας εύχεται στον διάκο Αθανάσιο υγεία σωματική, και ψυχική, δύναμη πνευματική προς εκπλήρωση των ιερών καθηκόντων του.

diakos

 

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ κ. Ιγνάτιου γιόρτασε η Καλλιπεύκη τους πολιούχους της αγίους Αποστόλους: Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιόρτασε φέτος η Καλλιπεύκη τους πολιούχους της Αγίους Αποστόλους χοροστατούντος του μητροπολίτου κ. Ιγνατίου και άλλων ιερέων, αλλά και του νεοχειροτονηθέντος διάκου Αθανασίου Ρημαγμού. Την παραμονή τελέσθηκε εσπερινός από τον πατέρα Βησσαρίωνα.

ΠΑΝΗΓΥΡΙ: Άλλαξαν οι καιροί, άλλαξε και ο τρόπος διασκέδασης. Δύο ορχήστρες υπήρχαν οι οποίες για πολλές ώρες έπαιζαν χωρίς να χορεύει κανείς. Λιγότερος κόσμος από τις άλλες χρονιές αν και το πανηγύρι ήταν Σάββατο -Κυριακή -Δευτέρα και αυτοί που υπήρχαν χωρίς να σηκωθούν να χορέψουν. Λιγόστεψαν οι μερακλήδες ή λιγόστεψαν τα ευρόπουλα; Μάλλον τα ευρόπουλα.  Ίσως του χρόνου οι καταστηματάρχες να το σκεφτούν καλύτερα και το πανηγύρι να γίνει στην πλατεία, όπως παλιά με μία ορχήστρα, και την συμμετοχή του Συλλόγου. Διαφορετικά να ξεχάσουμε το πανηγύρι.

ΝΕΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ: Έξι μήνες παρέμειναν οι επίτροποι και παραιτήθηκαν. Ευτυχώς αυτή τη φορά βρέθηκαν αμέσως επίτροποι οι οποίοι θα βοηθούν τον παπά του χωριού μας και είναι:
Κων/νος Γκρίζιας
Αποστόλης Γκουγκουλιάς του Νικολάου
Κων/νος Παπαγιαννούλης
Χρήστος Μητσιόπουλος
Αγαπητοί Καλλιπευκιώτες, ας μην αφήνουμε την εκκλησία χωρίς βοήθεια. Η εκκλησία δεν είναι του παπά ούτε του ψάλτη. Ανήκει σε όλους μας. Ας σταματήσει η μιζέρια, ας σταματήσει η λασπολογία δεν βοηθούν  σε τίποτα, αντίθετα προβλήματα δημιουργούν.

Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας, εξελέγη ο πατριώτης μας Αστέριος Παπαστεργίου, ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Βέροιας.

053_PAPASTERGIOY

 

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΦΥΛΛΟΥ: Γιατρός του χωριού μας είναι η Όλγα Οικονόμου και όχι η Παγώνα Οικονόμου. Ζητούμε συγνώμη από τη γιατρό μας.

ΔΡΟΜΟΣ  ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ – ΚΡΑΝΙΑΣ: Τα μαύρα του τα χάλια έχει ο δρόμος Καλλιπεύκης Κρανιάς .Σε πολλά σημεία είναι πολύ άσχημος. Ας συνεργαστούν οι δύο όμοροι δήμοι και ας συντηρηθεί επιτέλους.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ – ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ: Λιγότεροι ήταν φέτος οι καλλιπευκιώτες οι οποίοι ήρθαν να περάσουν το Άγιο Πάσχα στο χωριό μας. Όλες οι θρησκευτικές τελετές έγιναν με επισημότητα και λαμπρότητα παρουσία του πατέρα Βησσαρίωνα. Κανονικά έγινε την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου, αντίθετα με την Ανάσταση του Κυρίου όπου έγινε εντός του ιερού ναού μια και έξω έβρεχε.

m_paraskevi pasxa

 

ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ: Συνεχίστηκε και φέτος το έθιμο που θέλει τα παιδιά να παίζουν τον Λάζαρο γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι με τα καλαθάκια στα χέρια στολισμένα με λουλούδια για να μεταφέρουν στις νοικοκυρές  το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης του Λαζάρυυ.
Δυστυχώς πολύ λίγα κορίτσια ήταν πραγματικές «Λαζαρίνες»  με τα καλαθάκια στολισμένα στα χέρια για να μαζεύουν τα αυγά που θα βάψουν την Μεγάλη Πέμπτη. Τα περισσότερα παιδιά τραγουδούσαν χωρίς καλαθάκι που θέλει αυγό που λέει το γνωστό τραγούδι.

ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ: Πολύ περισσότερα παιδάκια έπαιξαν τον μαύρο ουρανό, πολλά από αυτά ήρθαν για να περάσουν της ημέρες του Αγίου Πάσχα στο χωριό μας.

Ο ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ: Κάθε χρόνο και λιγότεροι πατριώτες παρευρίσκονται στον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την θεία λειτουργία και στη συνέχεια την αρτοκλασία κάτω από τον ίσκιο που προσφέρουν οι πανύψηλες οξιές.
Λίγοι ήταν αυτοί οι οποίοι συνδύασαν την γιορτή με εκδρομή, ανάβοντας φωτιές , ψήνοντας και μένοντας μέχρι αργά το βράδυ. Οι περισσότεροι προτίμησαν την εύκολη λύση, την πλατεία.
Αλλάξανε οι καιροί.

artoklasia dhmarxos

 

Η πρώτη φωτιά για το 2008: Η πρώτη φωτιά για το 2008, στο χωριό μας, σημειώθηκε το πρωί της 22  Ιουνίου, στη θέση «Σηκογιάννη» λίγο έξω από το χωριό. Ευτυχώς δεν πήρε διαστάσεις, λόγω της άμεσης επέμβασης του Δασοφύλακα Αποστόλη Γκουγκουλιά και του Τάκη Παπαϊωάννου (καθηγητή), που την έσβησαν με τα χέρια. Περίπου μία ώρα αργότερα έφθασε και το όχημα της Πυροσβεστικής, πού έκανε ρίψη νερού στο χώρο για κάθε ενδεχόμενο. Κάηκαν λίγα πουρνάρια και αγριόχορτα.

 

Εκδήλωση για το 90 χρόνια του ΚΚΕ στην ΠΑΤΩΜΕΝΗ: Εκδήλωση τιμής για την 123 Ταξιαρχία του Δ.Σ.Ε. και τα ενενήντα χρόνια του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στην Πατωμένη, στις 22-6-2008. Παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, μέλη της ΚΝΕ (4 λεωφορεία) και ελάχιστοι πατριώτες μας. Στη μνήμη των στρατιωτών της 123 Ταξιαρχίας τοποθετήθηκε μια «πλάκα» στον Αι-Γιάννη. Ακολούθησαν χαιρετισμοί στην Πατωμένη και συναυλία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Νταφούλης, που ανάμεσα στα άλλα τόνισε πως «Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού, που δεν δικαιώθηκε ακόμη, συνεχίζεται και θα  φτάσει κάποια στιγμή στο τέλος μέσα από εκλογικές πλέον μάχες με στόχο τις ριζικές αλλαγές και ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας δίνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στο δικομματισμό».

052_KKE

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ