Οι Εφημερίδες της Βέροιας έγραψαν…

Στο χορό των Παραμυθιών

Παλαιά Τέχνη – Σύγχρονη Τεχνική

Πρόκειται για το βιβλίο που εκδόθηκε από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογό Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», όπου καταγράφονται τα πρακτικά του 2ου Φεστιβάλ αφήγησης, που με επιτυχία οργάνωσε στις 17 και 18 Ιουνίου του 2005 με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καλλιπεύκη.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος είναι το θεωρητικό και περιλαμβάνει την εισαγωγή, το καλωσόρισμα, τους χαιρετισμούς των επισήμων και τις εισηγήσεις για την αφήγηση της κ. Ευαγγελίας Λαμπρέλη αφηγήτριας, της κ. Μαριάνθης Καπλάνογλου, επίκουρου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και τις πεντάλεπτες τοποθετήσεις- ανακοινώσεις από σύγχρονους αφηγητές, σχήματα, ομάδες.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ζωντανές αφηγήσεις από παραδοσιακούς παραμυθάδες όπως ο Αναστάσιος Πατούλιας, ο Ζήσης Κατσιούλας (Καλλιπεύκη), η Ελευθερία Τάσιου (Γόννοι), καθώς και οι σύγχρονοι αφηγητές όπως η Ευαγγελία Λαμπρέλη, η Εύη Γεροκώστα, η Χριστίνα Φραγκεσκάκη και η Ελένη Καλογιαννίδου.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ακόμη φωτογραφίες από όσα διαδραματίσθηκαν κατά την διάρκεια του 2ου φεστιβάλ (δημιουργική απασχόληση παιδιών, παιγνίδια, βιβλιόδεντρο, μουσική κλπ).

Το βιβλίο συνοδεύεται και από βίντεο DVD, άριστης ποιότητας και διάρκειας μιας ώρας και 58 λεπτά με αποσπάσματα από όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ και από τις 5.5 ώρες λήψης. Η επεξεργασία του βίντεο έγινε στη Βέροια και στο Photo Design Δ. Ασικίδη.

Εντύπωση μας προκάλεσε και το μεγάλο πλήθος των όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση, όπως αυτό φαίνεται από τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός πως συμμετείχε το Δημοτικό Σχολείο Λουτρού Ημαθίας με ζωγραφιές και πως αρκετοί από τους συντελεστές είναι από τη Βέροια, (κάποιους είδαμε στις φωτογραφίες και στο βίντεο).

 

Επιμέλεια: Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Τασούλα Τσιλιμένη και Θωμάς Τσιαπλές.

Εξώφυλλο (και εξώφυλλο DVD) Χριστίνα Παπαϊωάννου.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Ασικίδης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Δακτυλογράφηση: Αμαλία Βιγκάτο

Βίντεο – DVD: Κάμερες: Μιχάλης Ασικίδης, Νίκος Ασλάνογλου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Παγκράτης Παυλίδης

Σελιδοποίηση – εκτύπωση: Δημοσιογραφικός Οργανισμός «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (χορηγία)

 

Άλλες εκδόσεις του Συλλόγου: 

  1. «Η Καλλιπεύκη στους αιώνες», Πρακτικά διημερίδας (κοινωνική, λαογραφική, ιστορική αναζήτηση), 2000
  2. «Καλλιπεύκη, Ιστορία – Λαογραφία», του Ζήση Κατσιούλα, 2004
  3. «Αφηγήσεις στη σκιά του Ολύμπου», Πρακτικά 1ου Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου, 2005 (εξαντλήθηκε) και τα κατ’ έτος ημερολόγια από το 1979 (έτος ίδρυσης του Συλλόγου μας) μέχρι και σήμερα

Από το «ΛΑΟ» Καθημερινή Εφημερίδα Βέροιας

paramythia

 Βιβλίο και DVD από την «Πατωμένη»

 

Η έντονη πολιτιστική δραστηριότητα του πολιτιστικού συλλόγου των απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η Πατωμένη», δεν αρκείται στις καλοκαιρινές δράσεις μόνο αλλά και στο ευρύτερα πολιτισμικό έργο, με μοναδική ενάργεια. Πατώντας σε χω­ράφια που δεν συνηθίζουν συχνά άλλοι ανάλογοι σύλλογοι στη χώρα, πρωτοτυ­πεί σε χώρους της παράδοσης μισοξεχα­σμένους, όπως το παραμύθι. Το περσινό καλοκαίρι, ο σύλλογος οργάνωσε το Φε­στιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, για δεύτερη χρονιά. Τα πρακτικά του, μαζί με αφηγή­σεις και χορταστικό οπτικό υλικό, συγκε­ντρώθηκαν και παρουσιάζονται, ως «χειμερινή δραστηριότητα» σε βιβλίο DVD και μαζί, για χειμωνιάτικη συντροφιά. Ταυτό­χρονα, αναγγέλλει την οργάνωση του 3ου Φεστιβάλ, το ερχόμενο καλοκαίρι, κάτω από την σκιά του Ολύμπου και πάλι. (Μ.Ε.)

Από την «Ημερήσια» Καθημερινή Εφημερίδα Βέροιας

 

Νέα έντυπη και ψηφιακή έκδοση

του δραστήριου Συλλόγου ΜΕΣΑΚ «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ»

Τα πρακτικά του 2ου Φεστιβάλ Κάτω Ολύμπου, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», τέθηκαν σε κυκλοφορία. Πρόκειται για μία αξιόλογη έκδοση του συλλόγου, που περιλαμβάνει προσεγγί­σεις στον χώρο του παραμυθιού, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Το βιβλίο, έχει ως τίτλο «Στο χορό των παραμυθιών – Παλιά Τέχνη, Σύγχρονη Τεχνική», και συνοδεύετε και από ψηφιακό υλικό (DVD). Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη του συλλόγου και ας ευχηθούμε πως, ανάλογες αξιόλογες πρωτοβουλίες, να έχουν πάντα οι ίδιοι, αλλά και άλλοι σύλλογοι.

Από τα «Επίκαιρα» Καθημερινή Εφημερίδα Βέροιας

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ