Οι Καλλιπευκιώτες της Μελιβοίας (Αθανάτης) Αγιάς
Όταν το 1897 ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος και ο ελληνικός στρατός υποχώρησε, ο άμαχος πληθυσμός των γειτονικών χωριών αλλά και της Καλλιπεύκης, εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατέφυγαν στον Κίσαβο και αλλού για να γλιτώσουν. Μεταξύ αυτών που εγκατέλειψαν τότε την Καλλιπεύκη ήταν και δύο αδέρφια. Ο Γρηγόρης και Ιωάννης Μασούρας. Αυτοί οι δυο, όταν τα πράγματα ηρέμησαν, δεν επέστρεψαν στο χωριό, αλλά εγκαστάθηκαν μόνιμα στο χωριό Μελιβοία (Αθανάτη) της Αγιάς.
Στις 3 Μαϊου 2000, επισκεφτήκαμε το παραπάνω χωριό του Κίσαβου όπου συναντήσαμε τους απογόνους των Μασουραίων. Βρήκαμε και μιλήσαμε με τον 87χρονο Μασούρα Γεώργιο, εγγονό του Καλλιπευκιώτη που έμενε το 1897 στη Μελιβοία. Όσα θα διαβάσουμε παρα-κάτω, μας τα είπε ο μπάρμπα-Γιώργος.
Το 1897 εγκαταστάθηκαν στη Μελιβοία οι Γρηγόρης και Ιωάννης Μασούρας. Ο Γρηγόρης πέθανε νωρίς και δεν έκανε οικογένεια. Ο Ιωάννης παντρεύτηκε και απόκτησε δύο αγόρια και τρία κορίτσια. Τα αγόρια ήταν ο Γεώργιος και Στέφανος. Ο πρώτος, ο Γεώργιος, πήγε στην Αμερική, αλλά δεν προόδεψε και επέστρεψε. Μάλωσε με τον αδερφό του και ασχολήθηκε με την υφαντική. Από το γάμο του απόκτησε δύο αγόρια και τρία κορίτσια. Το πρώτο αγόρι, ο Ιωάννης, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και πέθανε. Ο δεύτερος, ο Βασίλειος, είναι συνταξιούχος αστυνομικός και ζει σήμερα στη Λάρισα κοντά στον Ιερό Ναό της Παναγίας και είναι 95 ετών.
Ο Στέφανος Μασούρας ο δεύτερος γιος του Ιωάννη παντρεύτηκε και απόκτησε από το γάμο του έξι (6) αγόρια. Σήμερα ζουν ο Κλεάνθης, ο Ρίζος και ο Γεώργιος, ο οποίος μας έδωσε και τις πληροφορίες.
Ο Γεώργιος Μασούρας που ζει σήμερα στη Μελιβοία και είναι 87 χρόνων απόκτησε από το γάμο του δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Ο Στέφανος ζει στη Λάρισα και είναι δάσκαλος. Ο άλλος ζει στην Ιταλία και η κόρη στη Λάρισα.
Ο πρόγονος Ιωάννης Μασούρας, διατηρούσε στη Μελιβοία και νερόμυλο, ερείπια του οποίου σώζονται και σήμερα, δίπλα στον οικισμό, μέσα σε μια βαθιά ρεματιά. Λίγο πιο πάνω από το μύλο υπάρχει και βρύση με το όνομα Βρυσοπούλα. Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η βρύση έχει καμία σχέση με τη δική μας Βρυσοπούλα.
Ο Ιωάννης Μασούρας ήταν ευκατάστατος και μετέβαινε στην Αγιά με αγωγιάτη.
Στη Μελιβοία συναντήσαμε και έναν άλλο “Καλλιπευκιώτη”, τον Δημήτριο Κυλινδρή. Και αυτός είναι πάνω από 80 χρόνων. Ο Δημήτριος Κυλυδρής δεν παραδέχεται, όπως οι Μασουραίοι, ό,τι η καταγωγή τους είναι από την Καλλιπεύκη. Αλλά ισχυρίζεται ότι ένας Κυλυνδρής έφυγε από τη Μελιβοία το 1890 με 1900 περίπου και πήγε στην Καλλιπεύκη Τσοπάνος. Από αυτόν προέρχονται οι Κυλινδραίοι που υπάρχουν ή κατάγονται από την Καλλιπεύκη. Και ο Κυλυνδρής έφυγε από τη Μελιβοία, κανονικά ονομάζονταν Δερβίσης. Αλλά επειδή κάποιος από αυτούς, “γύριζε τα μάτια του”, τα κυλούσε, γι’ αυτό και πήραν το όνομα Κυλινδρής.
Βέβαια οι απόψεις του Δημ. Κυλινδρή, δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν έχουν αλήθεια και σοβαρότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι, προς το παρόν, να τις δεχτούμε όπως μας είπε.
Για τη μικρή μας έρευνα, ευχαριστούμε θερμά τον Μασούρα Γεώργιο για όσα μας είπε. Ευχαριστούμε επίσης και τον δασικό υπάλληλο κ. που μας γνώρισε και μας ξενάγησε στους δρόμους και στα σπίτια του χωριού.
Έρευνα και παρουσίαση Ζ.Α.Κ.