ΟΙ ΚΑΛΛΠΕΥΚΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Οι καλλιπευκιώτες είναι παντού σκορπισμένοι όχι μέσα στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Καλλιπευκιώτες ζουν και στο νησί της Κρήτης γιατί παντρεύτηκαν εκεί και δημιούργησαν εκεί τις δικές τους οικογένειες.
Συγκεκριμένα στον Άγιο Θωμά του Ηρακλείου, ζει μόνιμα η Χριστίνα Παπαδημητρίου, κόρη του Γιάννη Παπαδημητρίου ή Γιαννούλα, ενώ στο Χωριό Γέργερη, επίσης του Ηρακλείου, ζει η αδερφή της Μαρίκα (έμειναν στην Καλλιπεύκη στην βρύση Τρανή).
Στο Χωριό Καλύβες των Χανίων ζει μόνιμα ο Τάσος Μιχαντάς, γιος του Ανδρέα Μιχαντά, όπου παντρεύτηκε με τη Μαρία Μανανεδάκη (αδελφή της δικής μας Ηλέκτρας Γκουγκουλιά) και απέκτησαν τρεις γιους, τον Ανδρέα τον Παντελή και τον Νίκο. Το περασμένο καλοκαίρι πάντρεψαν το μεγάλο τους γιο τον Ανδρέα με την Μαρία Κατσανικάκη. Το νέο ζευγάρι ζει τώρα στην Βοστώνη της Αμερικής κοντά στους γονείς της νύφης και τους ευχόμαστε να ζήσουν αγαπημένοι. Στους δικούς μας συμπατριώτες, Τάσο και Μαρία να τους ζήσουν και πάντα χαρές να έχουν.
Ο τρίτος γιος του Τάσου Μιχαντά, ζει κοντά τους και διακρίνεται στην τοπική κοινωνία. Είναι εθελοντής ναυαγοσώστης, ενώ ο ίδιος δημιούργησε ομάδα από εθελοντές ναυαγοσώστες και επιτελούν όλοι μαζί σπουδαίο κοινωνικό έργο. Στον αγαπητό Νίκο που είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε στην Καλλιπεύκη τα φετινά Χριστούγεννα, τα θερμά μας συγχαρητήρια και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη ζωή του.

mixantas

Παρακάτω παραθέτουμε καμένο που δημοσιεύθηκε σε τοπικό τύπο των Καλυβών Κρήτης και αφορά τον εθελοντή ναυαγοσώστη Νίκο Μιχαντά.

Πολλές φορές είχε γίνει λόγος, μετά από φυσικές και όχι μόνο καταστροφές, για τη δημιουρ­γία μιας εθελοντικής ομάδας σε επίπεδο Δήμου. Όλα όμως είχαν μείνει στις συζητήσεις και πολύ περισσότερο κανείς δεν πίστεψε ότι τόσο σύντομα μια εθελοντική ομάδα θα ξεκινούσε τη δράση της από το μεράκι ενός νέου ανθρώπου. Του Νίκου Μιχαντά, που εδώ και πέντε χρόνια εργάζεται ως ναυαγοσώστης στην παραλία των Καλυβών. Η ομάδα μαζεύτηκε ένα απόγευμα στην παραλία και προς έκπληξη όλων, αριθμούσε περί τα 30 άτομα από 15 έως 35 χρονών. Ανάμεσα τους ένας 7χρονος, ο οποίος όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια «φόρεσε τα γυαλιά» στους συμμαθητές του. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανηλίκων και ενηλί­κων και ξεκίνησαν. Μέσα σε ένα μήνα εκπαιδεύτηκαν από το Νίκο και στην παροχή πρώτων βοηθει­ών, όπως είναι η κάρδιο – ανα­πνευστική αναζωογόνηση. Γνώσεις απαραίτητες τις οποίες μπο­ρούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και στην εργασία τους ή στο δρόμο.
Έτσι, με την εκπαίδευση των ε­νηλίκων δημιουργήθηκε η πρώτη, σε τοπικό επίπεδο Εθελοντική Ο­μάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.). Όσο προχωρούν τα μαθήματα, θα ε­νταχθούν και οι ανήλικοι στην Εθελοντική Ομάδα.
Ρωτήσαμε το Νίκο Μιχαντά να μας πει, πώς πήρε την απόφαση να δημιουργήσει εθελοντική ομά­δα. «Την πρωτοβουλία την πήρα με αφορμή κάποια περιστατικά που έγιναν και στα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιοι που βρέθηκαν εκεί, αλλά δε γνώριζαν», μας είπε και συνέχισε, «μόλις ολοκληρώθηκαν τα μαθή­ματα εκπαίδευσης της Ε.Ο.Δ., η ομάδα όμως παραμένει ανοιχτή, για όποιον ενδιαφέρεται να συμ­μετέχει. Τα μαθήματα θα συνεχιστούν και το χειμώνα με σκοπό η εθελοντική ομάδα να πάρει γενικότερες γνώσεις, όσο αφορά τους τομείς επέμβασης και διάσωσης. Στα πλαίσια αυτά, θα πά­ρει μαθήματα από την Πυροσβε­στική για την κατάσβεση πυρκα­γιάς, αλλά και τη διάσωση εγκλω­βισμένων».
Τον ρωτήσαμε επίσης να μας πει κατά πόσο ο κόσμος πειθαρ­χεί με τις συμβουλές του και τι κα­τάσταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στη παραλία των Καλυβών.
«Ο κόσμος στην παραλία των Καλυβών σέβεται τις συμβουλές μου. Παρακολουθούν τη σημαία που δηλώνει εάν η θάλασσα είναι κατάλληλη για κολύμβηση και γενικότερα σέβονται τις υποδείξεις». Και κατέληξε, «όσο αφορά τον εξοπλισμό στο Ναυαγοσωστικό Πύργο των Καλυβών, νομίζω ό­τι είναι ο καλύτερος στο νομό Χανίων και από τους καλύτερους στην Κρήτη, μιας και έχω την τύχη ο πύργος να διαθέτει επαγγελμα­τικό εξοπλισμό. Αυτό το γεγονός με βοηθάει πάρα πολύ, αφού εί­μαι μόνος, στην παραλία».
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ