Σκέψεις, Προβληματισμοί και Σχόλια
Γράφει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Τηλ.: 2331020867 – 6972446533
Μεγάλος Εσπερινός
Παραμονή της μεγάλης γιορτής της Μεγαλόχαρης, στην Πατωμένη και στο εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, πλήθος πιστών, με την παρουσία του αεικίνητου Πατέρα Βησσαρίωνα και της νέας εκκλησιαστικής επιτροπής αλλά και του «ηχολήπτη» Φάνη Γκουντουβά, παρακολουθούν το Μεγάλο Εσπερινό, με τον ήλιο να έχει «χαθεί» από ώρα αφήνοντας ρόδινες ανταύγειες στον ουρανό!!!
Ξενώνας «ΑΣΚΟΥΡΙΣ»
Επέκταση, Δημιουργία!!! Νέο κτήριο χτίζεται από την οικογένεια Σ. Παπαδημητριού, δίπλα στον υπάρχοντα Ξενώνα «ΑΣΚΟΥΡΙΣ». Εστιατόριο, Καφετέρια, αίθουσα συνεδρίων. Όλα αυτά στο χωριό μας και με προϋπολογισμό 450 χιλιάδων. Θερμά συγχαρητήρια και κάθε επιτυχία.
Το σπίτι του Θ. Γρόντζιου
Για όσους δεν το γνωρίζουν στη φωτογραφία, είναι το σπίτι του Θανάση Γρόντζιου, που ζει στην Αμερική. Ένα πραγματικό στολίδι, που δένει αρμονικά με το ορεινό περιβάλλον της Καλλιπεύκης!!!
Η Νικολέττα από την Αγγλία
Η φίλη του Συλλόγου μας, Νικολέττα Μασούρα (εγγονή του Δ. Μασούρα – Μάγκα – στο καφενείο του Χ. Οικονόμου με το καινούριο βιβλίο του Συλλόγου μας «Καλλιπεύκη Ολύμπου – Γλώσσα και παράδοση) με τον σύζυγό της, που το καλοκαίρι βρέθηκαν για λίγες μέρες στην Ελλάδα και στην Καλλιπεύκη.
«Δρόμος χωρίς εμπόδια»
Παρασκευή 15 Αυγούστου, ημέρα της μεγάλης γιορτής της Παναγίας… και ο κόσμος επιστρέφει από την Πατωμένη στο χωριό, σ’ ένα δρόμο ελεύθερο από αυτοκίνητα και άνετο για περπάτημα. Η απαγόρευση των αυτοκινήτων στο χώρο της Πατωμένης, ήταν μια πρωτοβουλία του Δασαρχείου Λάρισας (και του Δασονομείου Καλλιπεύκης), που έδωσε την ευκαιρία στους πιστούς να απολαύσουν και τη λειτουργία, το χώρο και τον περίπατο. (Για τη γιορτή θα διαβάσετε σχετικά σε άλλη στήλη). Στεναχώρησε, όμως, κάποιους επισκέπτες, οι οποίοι αναγκαστικά κατασκήνωσαν στο «τρίγωνο» μια και η φωτιά έχει απαγορευτεί στην Πατωμένη. Συγχαρητήρια σ’ αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία και στον πατριώτη Αποστόλη Γκουγκουλιά (υπάλληλο του Δασονομείου), που είχε την ευθύνη της εφαρμογής.
Για μας ήταν οπωσδήποτε καλύτερα, για τους επισκέπτες, όμως, και για την Πατωμένη σαν χώρο καθ’ εαυτή; Μάλλον όχι. Αλλά οι εργασίες συνεχίζονται… Αν γίνουν μερικές μικρές παρεμβάσεις θα μπορούν να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Ελεγχόμενες ψησταριές (και στο χώρο της Πατωμένης).
Διάνοιξη και επιστροφή δρόμου μετά το εκκλησάκι αριστερά προς το «Τρίγωνο».
Στάθμευση των αυτοκινήτων μόνο στη μια πλευρά του δρόμου.
Απαγόρευση της στάθμευσης και στις δυο πλευρές στα εκατό μέτρα περίπου μπροστά στο εκκλησάκι και στις εισόδους αριστερά δεξιά, που οδηγούν στους χώρους αναψυχής.
Όλα γίνονται και προσωπικά πιστεύω πως είναι και εύκολο να γίνουν αλλά και να τηρηθούν κάποιοι κανόνες.
«Αλήθειες και ψέματα για το νερό»
Το καλοκαίρι που πέρασε (για οικογενειακούς και άλλους λόγους) έμεινα στην Καλλιπεύκη μόνο δεκαεφτά μέρες συνολικά και μάλιστα κατά διαστήματα. Η σημαντικότερη ασχολία μου ήταν να περιποιηθώ τα δέντρα και τα χόρτα της αυλής και του κήπου και να διατηρήσω τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού κατά το δυνατόν πράσινο για λόγους αισθητικής βέβαια αλλά κύρια για λόγους προστασίας από φωτιά. Κατά την παραμονή μου στην Καλλιπεύκη λοιπόν και από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Οικονόμου, δέχτηκα δυο φορές παρατήρηση γιατί πότιζα τα χόρτα του κήπου. Και τις δυο φορές συμμορφώθηκα με τις υποδείξεις και τα χόρτα τα πότισα όταν ο ίδιος «μου έδωσε την άδεια» λέγοντάς μου πως υπάρχει νερό και μάλιστα στις 2.30 τη νύχτα αφού έκανε έλεγχο της δεξαμενής (που σημαίνει πως πράγματι ενδιαφέρεται και φροντίζει για το θέμα του νερού).
Την πρώτη φορά συνοδεύονταν και από τον υδραυλικό του δήμου κ. Κοντογιάννη (19-7-08). Τη φορά αυτή και χωρίς να μου δώσουν καθόλου σημασία κατευθύνθηκαν προς το μετρητή νερού τον «κοίταξαν», τον «παρακολούθησαν» και έφυγαν χωρίς να απαντήσουν στην ερώτησή μου αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μαθαίνω ύστερα από μερικές μέρες πως την ίδια μέρα σχολιάζεται από τους θαμώνες του καφενείου του, πως ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου έχει δεύτερη κρυφή παροχή.
Τη δεύτερη φορά ήταν μόνος του.
Στις 18 Αυγούστου, επισκέφτηκα τον Δήμαρχο κ. Τόλιο Αναστάσιο και μεταξύ άλλων του ανέφερα και τα παραπάνω περιστατικά καθώς και τις διαδόσεις. Αφού με άκουσε με προσοχή και αφού του ζήτησα να προχωρήσει στις όποιες διαδικασίες προβλέπονται για να ελεγχτεί αν έχω ή όχι δεύτερη κρυφή παροχή, με διαβεβαίωσε πως δεν υφίσταται θέμα, πως δεν χρειάζεται έλεγχος, πως θα επιληφθεί ο ίδιος. Και πράγματι έτσι έγινε γιατί έμαθα εκ των υστέρων πως συζήτησε με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου και οι διαδόσεις σταμάτησαν.
Ευχαριστώ θερμά τον δήμαρχο για την κατανόηση, για το χρόνο που διέθεσε και το συγχαίρω για τη στάση που κράτησε.
Είναι αλήθεια πως το καλοκαίρι είχαμε έντονο πρόβλημα με το νερό. Είναι δυνατόν, όμως, ακόμα και να σκέφτεται κάποιος Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου) πως το χωριό έχει πρόβλημα έλλειψης νερού κι εγώ θα ποτίζω τα χόρτα;! Το ότι τα περισσότερα έχουν από καιρό ξεραθεί είναι η απόδειξη.
Μέσα στο καλοκαίρι κάποια στιγμή, αναρτήθηκε το η ανακοίνωση που βλέπετε. Διαβάστε τη με προσοχή και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, γιατί η ανακοίνωση από μόνη της «λέει πολλές αλήθειες». Αναρωτιέμαι, όμως, υπάρχει κανονισμός ύδρευσης; Υπάρχει! Αφού υπάρχει γιατί μπαίνει ο δήμος σε τέτοιες διαδικασίες και «εκτίθεται»; Πως; Το λέει η ανακοίνωση!!!
Αυτά τα λίγα, πατριώτισσες και πατριώτες για το νερό, τα προβλήματα, τις «διακρίσεις», με την ευχή και την ελπίδα να τελειώσει το νέο δίκτυο ύδρευσης και να μην υπάρχουν πλέον προβλήματα και να μη νιώθει η κάθε πατριώτισσα και ο κάθε πατριώτης τύψεις γιατί προσπαθεί για λίγο πράσινο ή ελπίζει πως θα φάει τομάτες Καλλιπεύκης. Είναι εξάλλου πρώτη προτεραιότητα του Δημάρχου (κι ίσως τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχει ξεκινήσει το έργο).