«ΧΑΝΤΖΗΚΩΣΤΕΙΑ»
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΙΩΤΗ
«ΧΑΝΤΖΗΚΩΣΤΕΙΑ»
Ο Στέργιος Χατζηκώνστας ήταν και αυτός ένας από τους μετανάστες μιας παλιότερης εποχής και ένας από τους πιο στενούς και αγαπημένους συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου και μεγάλος πατριώτης. Ήταν αυτός που χρηματοδότησε το Ρήγα για να εκδώσει το μεγάλο του έργο.
Ο Στέργιος Χατζηκώνστας γεννήθηκε στην Καλλιπεύκη το 1760, αλλά από μικρός εγκαταστάθηκε στη Βιέννη, Εκεί ασχολήθηκε με το εμπόριο και πρόκοψε πολύ. Πέρα. Όμως. από τις εμπορικές του δραστηριότητες, ασχολήθηκε και με τα κοινά της Ελληνικής Κοινότητας «των εν Βιέννη πραγματευμένων Τουρκομεριτών», δηλαδή των Ελλήνων με τουρκική υπηκοότητα, οι οποίοι είχαν έδρα το ναό του Αγίου Γεωργίου.
Από το 1798 και μετέπειτα εκλέχτηκε πολλές φορές στη διοίκηση της κοινότητας (1798, 1799, 1800, 1803, 1806), στην οποία συναντούμε και ονόματα εμπόρων από τα Αμπελάκια, Τίρναβο, Ραψάνη, Τσαριτσάνη και Κοζάνη.
Σε ένα πρακτικό της «αδελφότητας» με χρονολογία 2 Φεβρουαρίου 1806 υπογράφει «Στέργιος Χ» (Χατζή) Κώνστας εκ Νιζερού », πράγμα που δηλώνει και τον ακριβή τόπο καταγωγής του. Ο δε Ρήγας, στο βιβλίο του «Ηθικός Τρίπους» (Βιέννη 1797), αφιερώνει στο Χατζηκώνστα ένα μικρό κείμενο, σαν επιστολή και να τι του γράφει:
«Τω τιμιοτάτω και χρησιμιμοτάτω κυρίω Στεργίω Χατζή Κώνστα Ολυμπιώτη
ΦΙΛΕ ΜΟΥ,
Δεν έχω σκοπόν με κολακείας και με υπουλότητας να πλέξω εγκώμια εκθειάζωντας το υποκείμενόν σου, αλλά με ελεύθερον αδελφικήν παρρησίαν, αφίνωντας όλα τα άλλα προτερήματα σου, λέγω μόνον πως εκ ψυχής αγαπάς το έθνος σου. Θέλεις την προκοπήν του, το καλόν του, την δόξαν του, την ελευθερίαν αλλά τι να περιττολογώ; Δεν είναι καμμία εις τούτο απορία, ότι ένας καθαρός απόγονος των Ελλήνων, ένας, όπου διετήρησεν αμίαντα τρόπον τινά εις την περιοπήν του Ολύμπου τα πατρώα ήθη, να μη νομίζη πρώτην και τελευταίαν ευδαιμονίαν του την ευεξίαν του έθνους του. Τοιούτος λοιπόν είσαι. Και η μόνη μου έφεσις είναι, να σε μιμηθούν όλοι οι φίλτατοι συμπολίται μας.
Σοι προσφωνώ το βιβλιάριον τούτο, εμπεριέχον τρία τινά. Πρώτον την ειλικρινεστάτην φιλίαν, δεύτερον, την γυναικείαν σωφροσύνην, και τρίτον την φυσικήν απλότητα μεγάλων μεν ανδρών γεννήματα, μικρόν δε τεκμήριον της εμής προς το υποκείμενόν σου αγάπης, μεθ’ ης ειμί.
Φίλος σου ειλικρινέστατος
Ρήγας Βελεστινλής ο Θετταλός»
Στις 19 Ιουλίου 1818 βρέθηκε στο Ιάσιο. Εκεί ο Θεόδωρος Νέγρης τον μύησε στη Φιλική Εταιρία και από τότε έγινε θερμός υποστηρικτής, τόσο της εταιρίας, όσο και της ελληνικής κοινότητας στη Βιέννη.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο Χατζηκώνστας, ως ευκατάστατος που ήταν, βοήθησε την Καλλιπεύκη, τη γενέτειρα του. Και αν αυτό έγινε, είναι σχεδόν αδύνατον να το μάθουμε, αφού το χωριό υπέστη πολλές καταστροφές από τους Τούρκους και όχι μόνον.
Τον Χατζηκώνστα, τον γνωρίσαμε μόλις τα τελευταία χρόνια (Η Καλλιπεύκη στους αιώνες, σελ. 95, εισήγηση Μιχάλη Λαφαζάνη).
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου αυτού πατριώτη, του μεγάλου αυτού τέκνου της Καλλιπεύκης, προτείνει οι πολιτιστικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις να φέρουν το όνομά του. Να ονομάζονται «Χαντζηκώστεια» και το καλοκαίρι του 2004 να είναι τα πρώτα.