ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Τα φετινά Χριστούγεννα και ο νέος χρόνος

Ήρέμα κύλησαν και τα φε­τινά Χριστούγεννα. Ο καιρός ήταν θαυμάσιος και όσοι δε βρέθηκαν στην Καλλιπεύκη, πραγματικά έ­χασαν. Οι ηλιόλουστες μέρες και το λίγο χιόνι που έπεσε και στό­λισε τα βουνά και τα έλατα, ήταν χάρμα οφθαλμών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ε­πισκεφτούν το χωριό μας πολλοί ξένοι επισκέπτες και να απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου μας. Πράγμα που δεν κάναμε και πάλι πολλοί από εμάς που ζούμε στη Λάρισα και σε άλλα μέρη. Ας δού­με όμως, πιο αναλυτικά πώς πέ­ρασαν αυτές οι άγιες μέρες.

xionia1

ΚΟΛΙΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΡΒΑ
Τα πατροπαράδοτα κάλαντα συ­νεχίστηκαν για μια ακόμη φορά α­πό τα παιδιά της Καλλιπεύκης. Τα κόλιντα και τα σρύρβα συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη. Τα μικρά παι­διά μας χτύπησαν πάλι τις πόρτες και μας ξύπνησαν για να μας αναγγείλουν τη γέννηση του Χρι­στού και τον ερχομό του νέου χρό­νου. Μόνο που αυτή τη φορά δεν έπαιξαν πολλά παιδιά τη νύχτα ούτε ακούστηκαν πολλά κυπρο-κούδουνα.Ίσως έφταιγε το παγω­μένο χιόνι, ίσως εμείς οι γονείς, που όσο πάμε, τα καλομαθαίνουμε τα παιδιά μας και αυτό δεν εί­ναι πολύ καλό. Όμως, αυτά τα παιδιά που συνεχίζουν ως σήμε­ρα, που μας χτύπησαν για μια α­κόμη φορά την πόρτα, τα ευχαρι­στούμε, τα ευχόμαστε καλή χρο­νιά και του χρόνου θα τα περιμέ­νουμε και πάλι.

kolinta1 kolinta

ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΕΣ, ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙΑ
Οι χαρτοπαίχτες που κάποτε γέμιζαν τα καφενεία τις μέρες των εορτών και ιδιαίτερα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όσο πάνε και λιγο­στεύουν. Λίγοι ήταν αυτοί που δο­κίμασαν την τύχη τους την παρα­μονή της Πρωτοχρονιάς φέτος. Και αυτοί οι λιγοστοί αναγκάστη­καν να αφήσουν τα χαρτιά γιατί τα καφενεία γέμισαν από νέους και μεσήλικες που συγκεντρώθη­καν για να υποδεχτούν όλοι μαζί το νέο χρόνο. Κι αφού τον υποδέ­χτηκαν, το έστρωσαν στο χορό τα ξημερώματα.
Το ίδιο συνέβη και την πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων. Οι νέ­οι διασκέδασαν και πάλι όλοι μαζί και ξεφάντωσαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Βέβαια, καλά όλα αυτά, αλλά νομίζουμε πως η καλύ­τερη υποδοχή του νέου χρόνου γί­νεται στο σπίτι οικογενειακά, ό­πως τον παλιό καλό καιρό. Εκεί μπορούμε να μαζευτούμε μερικές οικογένειες και να περάσουμε α­κόμη καλύτερα αποφεύγοντας το θόρυβο και την κάπνα του καφε­νείου. Η επιστροφή στις ρίζες θα επαναφέρει και την ομορφιά των ημερών.

ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, ΛΑΜΠΑΚΙΑ, ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ
Πολλά μπαλκόνια της Καλλιπεύκης γέμι­σαν και φέτος από πολύχρωμα λαμπάκια και λαμπιόνια μιμούμε­νοι και εμείς τις νέες συνήθειες των πόλεων. Πολλοί επίσης στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μέσα στα σπίτια τους για να νιώ­σουν καλύτερα αυτές τις άγιες μέρες. Αλλά η όμορφη χριστου­γεννιάτικη φύση αυτών των ημε­ρών, έβαλε στο περιθώριο όλα αυτά τα τεχνητά στολίδια. Το ευ­λογημένο χιόνι που έπεσε παρα­μονές Χριστουγέννων και Πρωτο­χρονιάς σκέπασε τα βουνά μας και τα πανέμορφα έλατα στολί­στηκαν απ’ αυτό και έγειραν τους κλώνους τους για να προσκυνή­σουν το θεάνθρωπο Χριστό. Άρα­γε, μπροστά σε τόση ομορφιά, τι αξία έχουν όλα αυτά τα φτιαχτά στολίδια!…

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Πέρα­σαν σχεδόν τρία χρόνια χωρίς τον αείμνηστο παπα-Στέργιο, αλλά ευτυχώς ως σήμερα ο Δεσπότης δεν μας άφησε δίχως ιερέα. Η α­λήθεια είναι πως πέρασαν σ’ αυτά τα χρόνια πολλοί ιερείς. Έτσι και φέτος, αυτές τις άγιες μέρες είχαμε ιερέα και μάλιστα νέο και ο­ρεξάτο. Αυτή τη φορά ο σεβα­σμιότατος μας έστειλε τον 35χρονο αρχιμανδρίτη πατέρα Θεοφύ­λακτο Πεδιαδιτάκη, ο οποίος κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης. Ο παπα- Θεοφύλακτος, όχι μόνο ανέβαινε συνέχεια στο χωριό για τη θεία Λειτουργία, άλ­λε έτρεξε και όλο το χωριό για να φωτίσει τα σπίτια.

papas

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
Ο παπα-Θεοφύλα­κτος που εξυπηρέτησε την εκκλη­σία του χωριού μας τις γιορτές των Χριστουγέννων και τον ευχα­ριστούμε από την καρδιά μας, ε­ξέφρασε την επιθυμία να αναλά­βει μόνιμα την ενορία της Καλλι­πεύκης. Πιστεύουμε ο Μητροπολί­της να μη φέρει αντίρρηση τόσο στην επιθυμία του ιερέα, όσο και στη δική μας. Και με την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε και να σας πούμε ότι ο αδερφός του παπα-Θεοφύλακτου, είναι και αυτός αρ­χιμανδρίτης και υπηρετεί στον ιε­ρό ναό του αγίου Γεωργίου των Γόννων.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ