2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ


ΣΤΟ  ΧΟΡΟ… ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Με επιτυχία έκλεισε το 2ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου, που συνδιοργάνωσε το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού, το Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  και ο Σύλλογός μας, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών» Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουνίου, στην Καλλιπεύκη. Πλήθος κόσμου, από όλα τα μέρη της  Ελλάδας, συγκεντρώθηκε από το πρωί για να παρακολουθήσει το πλούσιο πρόγραμμα.

Την Παρασκευή το βράδυ, στην πλατεία του χωριού, κάτοικοι της περιοχής με τις αφηγήσεις τους, κέρδισαν το ενδιαφέρον των ακροατών που σχημάτισαν γύρω τους έναν μεγάλο κύκλο ακρόασης. Στη συνέχεια μέσα στα καφενεία, οι  οπαδοί του παραμυθιού με νεοαφηγητές που ήλθαν απ’ όλη την Ελλάδα, μέχρι αργά το βράδυ, ξετύλιξαν τις δικές τους ιστορίες, ύστερα από τον άριστο συντονισμό του προέδρου του ΜΕΣΑΚ «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ».

Το πρωί του Σαββάτου, η λαογράφος Μ. Καπλάνογλου, επίκουρος καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέρθηκε σε σχετικά καταγραφή/έρευνα παραμυθάδων της περιοχής του Αιγαίου και στη σημασία του παραμυθιού στην εποχή μας.

Στη συνέχεια η αφηγήτρια Λ. Λαμπρέλλη, μάγεψε το κοινό με την  εξιστόρηση της γέννησης των παραμυθιών και ο κ. Μαβίδης αφηγήθηκε υπέροχα αποσπάσματα από την Ιλιάδα. Η θεατρική ομάδα φοιτητών «ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ» του Πανεπιστημίου, συγκίνησε το κοινό με την παράσταση που επιμελήθηκε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια  Μ. Μαυρίδου.

Η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Τ. Τσιλιμένη, λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο χαιρετισμό της τόνισε  ότι η αφήγηση είναι ζωντανός οργανισμός και ιδιαίτερης σημασίας για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ο Πρόεδρος του ΜΕΣΑΚ «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», επεσήμανε πως είναι τιμή για την Καλλιπεύκη η οργάνωση του φεστιβάλ και ευχαρίστησε το Π.Θ. για την εμπιστοσύνη του.

Ο Πρόεδρος του Π.Τ.Π.Ε. καθηγητής Β. Δ. Αναγνωστόπουλος, επεσήμανε τη σημασία της αφήγησης σε σχέση με την ανάπτυξη της περιφερειακής ταυτότητας και συνείδησης.

Στην ίδια συνεδρία, ανακοινώθηκε από την Τ. Τσιλιμένη, η ίδρυση του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων της Αφήγησης (ΠΟΦΑ), με στόχο την διατήρηση και ανάδειξη της αφήγησης. Για τους ενδιαφερόμενους διατίθενται πληροφορίες  στα τηλέφωνα: 24210 74671 και 24210 74876.

Συμμετείχαν επίσης με ανακοινώσεις – δρώμενα ο Δ. Προύσαλης και η Μυρτώ Δημητρίου (ως νεράιδα).

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες που είχαν στήσει οι φοιτητές  με την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Π.Θ. Α. Μαγουλιώτη.

Ήρωες των παραμυθιών, λύκος. Κοκκινοσκουφίτσα, Γίγαντες κ.α. εμφανίστηκαν πίσω από τα δέντρα και μοίρασαν το νέο τεύχος του παιδικού  περιοδικού ΔΕΛΦΙΝΙ, που εκδίδει ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου, τα «βιβλιόδεντα» στην πλατεία του χωριού, προσπάθεια των: Σοφίας Γιασκουλίδου και Χριστίνας Παπαϊωάννου και οι ζωγραφιές μαθητών -τριών των δημοτικών σχολείων Γόννων, Καλλιθέας Πιερίας, 2ου Βόλου, Λουτρού Ημαθίας και εκπαιδευτηρίων «Ντόλκου – Μπακογιάννη».

Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ χαιρέτησαν: Ο πατέρας Βησσαρίωνας ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο κ. Κουτσογιάννης Νίκος ως εκπρόσωπος του Νομάρχη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Α΄ & Β΄ εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Χαδούλης, ο βουλευτής κ. Έκτορας Νασιόκας, ο αρχηγός του κατασκηνωτικού κέντρου ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κ. Κωνσταντίνου και ο Δήμαρχος Γόννων, κ. Καραναστάσης Χρήστος.

Το πολυπληθές κοινό μαγεύτηκε από τις  αφηγήσεις λαϊκών αφηγητών της περιοχής (Τάσος Πατούλιας, Ζήσης Κατσιούλα, Ελευθερία Τάσιου) σύγχρονων παραμυθάδων (Εύη Γεροκώστα, Χριστίνα Φραγκεσκάκη, Λίλη Λαμπρέλη, Ελένη Καλογιαννίδου) και τη θεατρική ομάδα «Φαντασιοτρέχαλοι» της Δήμητρας Τσουκαρέλα. Οι μουσικές γέφυρες με παραδοσιακά όργανα έγιναν από τους: Γεώργιος Μαυρατζά, κλαρίνο – Αποστόλη Μαυρατζά, τουμπελέκι – Σαρακατσάνο Μάριο, λαούτο. Το κοινό επίσης απόλαυσε κεράσματα που πρόσφεραν οι εταιρείες Carefoure και Creta Farm και η χαλβαδοποιία Βέροιας Σ. Κανδύλας. Επίσης προσφέρθηκαν δωρεάν μπλούζες με τον τίτλο του φεστιβάλ, που κατασκεύασε η εταιρία «ΗΛΙΟΣ» και βιβλία των εκδόσεων: Πατάκη, Ελληνικά Γράμματα, Μεταίχμιο και Σύγχρονοι Ορίζοντες.

Στις 8.30 το βράδυ, έφτασε το «τέλος», με τον άριστο συντονισμό του Γραμματέα της οργανωτικής επιτροπής, Παναγιώτη Παπαϊωάννου και η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Τ. Τσιλιμένη με τον Πρόεδρο του ΜΕΣΑΚ Θ. Τσιαπλέ, έκλεισαν τις εργασίες του Φεστιβάλ, με την υπόσχεση να προχωρήσουν σε δυο χρόνια στο 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης, τονίζοντας ιδιαίτερα δυο σημαντικά στοιχεία της επιτυχίας του θεσμού: την συγκινητική ανταπόκριση του κοινού και την καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων συνδιοργάνωσης, καθώς και την χορηγία του Δήμου Γόννων.

Παραβρέθηκε κόσμος από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ξεχωριστές παρουσίες η πολιτιστική κίνηση εκπαιδευτικών Αθήνας (πρόεδρος Σ. Κούτρας) και ο Γιώργος Ευγενικός, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κέας, ο οποίος είχε και την ευθύνη της 3ης Γιορτής Παραμυθιών στην Κέα.

Στην επιτυχία του Φεστιβάλ βοήθησαν οι: Θωμάς Καραμπατής, Κώστας Μπέλος, Νίκος Θεοδοσίου, Νίκος Ανδρέου, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γόνη Τσιαπλέ, Παναγιώτης Μανδράκη, Μαυρίδου Μάρθα, Νατάσα Καρακατσάνη, Αφροδίτη Οικονόμου, Μαίρη Πλιακώνη, Γιώτα Κούγιαλη, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Φάνης Γκουντουβά, Πούλιος Παπαστεργίου, Αναστασία Ίτσκου, Ελένη Παπαστεργίου, Μαρία Παπαστεργίου, Αμαλία Βιγκάτο, Αφοί Γκαζγκάνη και ΟΜΙΛΟΣ DEFENDER.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες

  f tsiaples f panagiotis

Θ. Τσιαπλές, Π. Παπαϊωάννου

f proiOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρωινή συνάντηση

 

f anagnost f tsilimeni

 Αναγνωστόπουλος, Τ. Τσιλιμένη

 

f lampreli f kaplan

Λ. Λαμπρέλη, Μ. Καπλάνογλου

 

f mavidis f omada foititon

Σ. Μαβίδης, Θεατρική ομάδα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

f dimitriou

Μυρτώ Δημητρίου

 

f apogeyma

f apogeyma1

Απογευματινή συνάντηση

f tsoukarela f ntolkou

Χορωδία εκπαιδευτηρίων Ντόλκου – Μπακιγιάννη, «Φαντασιοτρέχαλοι»

 

f kats pat tas OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ζ. Κατσιούλας, Ε. Τάσιου, Τ. Πατούλιας, Ε. Καλογιαννίδου

 

f gerok frag f mousikoi

Ε. Γεροκώστα, Χ. Φραγκεσκάκη, Μουσικοί: Α. & Γ. Μαυραντζάς, Μ. Σαρακατσάνος

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA f oloi

Ζωγραφιές μαθητών (εδώ από το Δ.Σ. Γόννων), Όλοι οι συντελεστές

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA f par maratou

Παρασκευή 17 Ιουνίου στην πλατεία του χωριού, Μ. Μαράτου, στο καφενείο

 

f petroulakis f eygenikos

α.Γ. Ευγενικός, πρόεδρος επιχείρησης ανάπτυξης Δ. Κέας

β. Α. Πετρουλάκης, ο γνωστός σε όλους μας, δημοσιογράφος και υπεύθυνος του περιοδικού «Θεσσαλικές Επιλογές», από την παρουσίαση του βιβλίου «Η Καλλιπεύκη στους αιώνες».

 

image051

Ομάδα υποστήριξης

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ