Ξαναγεννιούνται οι λίμνες που αποξηράνθηκαν

Συλλογή: Παναγιώτης Παπαϊωάννου

 

Το άρθρο είναι από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9 Φεβρουαρίου 2008. Με αναφορές σε λίμνες που επανασυστάθηκαν – επαναλειτούργησαν και με αναφορά στην Ασκουρίδα (διαβάστε το παρακάτω) που είναι υποψήφια (;)

006_KALLIPEFKI_KAUHMERINH

 

Όλυμπος – Σκαρφαλώνοντας στο μύθο

«ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ» 15 Δεκεμβρίου 2007

Ένθετο περιοδικό της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΥΠΙΑ»

Συλλογή: Παναγιώτης Παπαϊωάννου

004_KALLIPEFKI_GEOTROPIO

 

Αφιέρωμα 18 σελίδων στον Όλυμπο και στον Κάτω Όλυμπο είχε το Γεωτρόπιο της 15ης Δεκεμβρίου 2007, το ένθετο περιοδικό της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΥΠΙΑ», σε κείμενα και φωτογραφίες των: Θοδωρή Αθανασιάδη και Ζερμαίν Αλεξάκη.

Δισέλιδη είναι η πρώτη φωτογραφία και 1/3 η δεύτερη. Εκτεταμένη η αναφορά στην Καλλιπεύκη με ιστορικά, δημογραφικά στοιχεία και αναφορά στην επανασύσταση της λίμνης.

…«Στον Κάτω Όλυμπο όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου, θ’ αντικρίσεις έναν τόπο κατάφυτο, όπου τον κατακλύζουν θεόρατες καστανιές και οξιές και ψηλότερα πεύκα και έλατα»… «Σήμερα η Καλλιπεύκη του 21ου αιώνα σε καμιά περίπτωση δεν θυμίζει το ακμάζων κεφαλοχώρι του 20ου αιώνα»… «Είναι (η Πατωμένη) ένα ιδανικό σημείο για χαλάρωση και άραγμα για κάποιον που θέλει να συνεχίσει τις περιπλανήσεις στο εξαιρετικά δαιδαλώδες ορεινό ανάγλυφο τον βουνών του Κάτω Ολύμπου»… «Εναλλακτικά σπορ όπως το αλεξίπτωτο πλαγιάς, η πεζοπορία, η ορεινή ποδηλασία και γενικά δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον πρέπει να είναι οι τρόποι ανάπτυξης της περιοχής όχι μόνο για τη βρύση του «Κατή» μα για ολόκληρο τον Κάτω Όλυμπο»….

005_KALLIPEFKI_GEOTROPIO

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ