Από δίμηνο σε δίμηνο

Σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Τηλ.: 2331020867 – 6972446533

 

Για την ιστορία… και σχετικά με το «Σπίτι του Παραμυθά»:

Η πρόταση της κ. T. Τσιλιμένη, αγαπητέ Πρόεδρε του Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. -πρέπει να το θυμάσαι- απορρίφτηκε εμμέσως πλην σαφώς και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, (γιατί δεν συζητήθηκε). Βλέπε και το φύλλο 119 της «ΩΡΑΙΑΣ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ» (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος 2006 – από δίμηνο σε δίμηνο).

KALLIPEFKI_EKKL

Άγιος Θεόδωρος: Η «κορνίζα» από τον τρούλο είναι έτοιμη να πέσει (αν δεν έπεσε μέχρι που διαβάζετε αυτές τις γραμμές) και μάλλον ο τρούλος ή ο ναός στο σύνολό του χρειάζεται συντήρηση. Ίσως είναι καιρός να φύγει από το καμπαναριό και  η «γάστρα». Το τσιμεντένιο καπέλο που εδώ και τόσα χρόνια ασχημαίνει τον υπέροχο κατά τα άλλα πετρόκτιστο ναό.

KALLIPEFKI_M_PEMPTH

Ο φακός τα «συνέλαβε» όλα μαζί μπροστά στο σχολείο τη Μ. Πέμπτη. Πώς αν μη χαίρεσαι αυτά τα (14) παιδιά και σε τέτοιες στιγμές!!!

KALLIPEFKI_M_PARASKEYH

Το έθιμο της Μ. Παρασκευής θέλει να ασπάζονται (χαιρετούν) οι πιστοί τον «επιτάφιο» (το σώμα του Χριστού) πριν την περιφορά. Αυτό ετοιμάζεται να κάνει και ο εκφραστικότατος αυτός μικρούλης με τη βοήθεια αλλά και τις συμβουλές της γιαγιάς του.

KALLIPEFKI_GRAVATA

Στην Ανάσταση συνηθίζεται όλοι να φοράμε τα «καλά» μας. Οι κυρίες με ότι καλύτερο και πιο καινούριο και οι κύριοι με …γραβάτα (λαιμοδέτης στα ελληνικά). Έλα, όμως, που δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια! Κανένα πρόβλημα. Πάντα θα υπάρχει κάποιος να βοηθήσει στο δύσκολο «δέσιμό» της, έστω και λίγο πριν χτυπήσει η καμπάνα. Στη φωτογραφία ο Χρήστος (πιο έμπειρος) βοηθάει τον κατά πολύ νεώτερο Γιώργο.

Kallipefki_ COSMOTE

Χωρίς τηλέφωνα μας «άφησε» η Cosmote την Κυριακή του Πάσχα. Από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Στη φωτογραφία της οθόνης του τηλεφώνου φαίνεται δεν υπάρχει «γραμμή» σήματος (αριστερά). Κρίμα!!!

KALLIPEFKI_PINAKIDA

Αυτή είναι η πιο καθαρή πινακίδα που υπάρχει στο χωριό μας και βρίσκεται στην είσοδο του χωριού (δίπλα στο σπίτι του Σιώκου). Η αμέσως κατώτερη βρίσκεται στην άλλη είσοδο του χωριού και «βοηθάει» κάποιους που μαθαίνουν σημάδι!!! Οι άλλες δυστυχώς έχουν τα χάλια τους.

KALLIPEFKI_PLATEIA

Πρωτομαγιά! Γέμισε η Πατωμένη, το Τρίγωνο της Καραβίδας και η πλατεία κόσμο! Πολύ κόσμος πράγματι αλλά λιγότερος από το 2002 π.χ. που είχε φτάσει μέχρι το δρόμο προς την Αγία Τριάδα. Γιατί άραγε όλο και λιγοστεύουν οι επισκέπτες;

KALLIPEFKI_AGIOS_ATHANASIOS

Το κρατήσαμε και φέτος το έθιμο. Το έθιμο της «περδίκας». Το κύλισμα και σπάσιμο του χρωματιστού – ζωγραφιστού αυγού ή κόκκινου έξω από τον Άγιο Αθανάσιο και μετά το σχόλασμα της λειτουργίας (2 Μάιου). Έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και συμβολίζει τη γονιμότητα, την αναγέννηση της φύσης, την Άνοιξη.

KALLIPEFKI_ΡΑΜΠΑ

Ράμπα για καροτσάκια και για αναπηρικά αμαξίδια!!! Θερμά συγχαρητήρια στο Δήμο, στο Δημοτικό και στο Τοπικό Συμβούλιο.

Kallipefki_ Paidiki_xara

Καλές οι «παιδικές χαρές» και τα παρκάκια αλλά να έχουν και την περιποίηση που τους πρέπει… κι όχι τα χόρτα μισό μέτρο!!! Καθώς διαβάζετε τις γραμμές αυτές τα χόρτα έχουν κοπεί αλλά με την ευκαιρία: Πόσο δύσκολο είναι για το Δήμο μας (έστω μέσα από κάποιο πρόγραμμα) να προσλάβει έναν Καλλιπευκιώτη να ποντίζει γενικά παρκάκια, παιδικές χαρές και κεντρικούς δρόμους; Προσελήφθη και απελύθη στο παρελθόν μετά από δυο μέρες ο πατριώτης … (το όνομα υπάρχει) και γιατί;

KALLIPEFKI_PATOMENI

Συνεχίζονται οι εργασίες στην Πατωμένη.  Στη φωτογραφία φαίνονται τα «καινούρια» αποχωρητήρια (πέτρα και σκεπή με κεραμίδι) και μάλλον μέχρι να φτάσει η εφημερίδα στα χέρια σας θα έχουν τοποθετηθεί και τα πλακίδια και τα υδραυλικά. Η διαμόρφωση της Πατωμένης είναι ένα έργο που το ξεκίνησε πέρσι ο Δήμος και ευχόμαστε να το τελειώσει το συντομότερο.

KARYA

κ. Αντώνη Δάσιο, πρόεδρε, της γειτονικής κοινότητας Καρυάς, γιατί δεν μεταφέρεις το δρόμο λίγο πιο αριστερά για να μην εμποδίζει την περίφραξη του καινούριου σπιτιού (έγινε πέρσι – απέναντι και μερικά μέτρα πιο χαμηλά από το υπέροχο ξύλινο). Δεν είναι κρίμα να έχουμε στο μέλλον καμιά «κατεβασιά» και να χαλάσει ο φράχτης που είναι μέσα στο χαντάκι;

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ