Emails, μηνύματα που λάβαμε

Emails, μηνύματα που λάβαμε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση kallipefki@site.gr

«Διαβάζει» – σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου

 

Από τον Ταμπάκα Ανδρέα, Φοιτητή Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Στην έκδοση Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2008 της εφημερίδας του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. (Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών) διάβασα την επιστολή της κ. Τσιλιμένη Τασούλας (επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου) σχετικά με την απόρριψη από το Δήμο, της πρότασης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη διαμόρφωση του χώρου του σχολείου ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη προαγωγή της ακαδημαϊκής έρευνας μέσω διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων καθώς και την δημιουργία ενός χώρου, με την ονομασία «Το σπίτι του παραμυθά».

Μετά λύπης μου διαπιστώνω πως οι προτεραιότητες ενός δημοτικού συμβουλίου περιορίζονται στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και επιδεικτικά «γυρίζουν την πλάτη» στη πρόοδο και την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας. Η επιλογή τους αυτή να αγνοήσουν έναν τόσο σημαντικό φορέα, σκοπός του οποίου είναι η προαγωγή της βαθύτερης γνώσης της διδασκαλίας των παραμυθιών, τα οποία εκτός του ότι αποτελούν ισχυρή πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής συμβάλουν και στον εμπλουτισμό των γνώσεων που έχουμε γύρω από την παιδαγωγική επιστήμη, αποδεικνύουν τον βαθμό της αδαημοσύνης τους όσον αφορά τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει μια μικρή τοπική κοινωνία για να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, οι διεθνής εξελίξεις υποδεικνύουν τον δρόμο σε μικρές κοινωνίες, με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Καλλιπεύκης, πως  η εξειδίκευση σε έναν πολύ συγκεκριμένο και καινοτόμο τομέα (όπως αυτός του συνεδριακού τουρισμού) μπορεί να «βγάλει» από την αφάνεια τέτοιες περιοχές και να τις καταστήσει ως σημαντικούς περιφερειακούς τουριστικούς προορισμούς. Συνέπεια των οποίων είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις στην περιοχή άρα και τα εισοδήματα των κατοίκων, χωρίς να επωμίζονται τα κόστη του παραδοσιακού τουρισμού (όπως για παράδειγμα απαξίωση του περιβάλλοντος, πληθώρα τουριστών, άναρχη δόμηση κλπ). Άλλωστε είναι μονόδρομος για τις μικρές κοινωνίες η «επένδυση» στην κοινωνία της γνώσης και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Οι διεθνείς τάσεις αλλάζουν και πολύ γρήγορα μάλιστα. Υποχρέωση μας είναι να λαμβάνουμε τα ερεθίσματα και να μην διακατεχόμαστε από ξενοφοβικά συμπλέγματα, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο να κλειστούμε στον εαυτό μας και να χάσουμε την ευκαιρία για αύξηση της ευημερίας των πολιτών μας.

 

Σ’ ευχαριστούμε, Ανδρέα, να είσαι καλά και καλή συνέχεια στις σπουδές σου. Είναι θετικό νέοι άνθρωποι να εκφράζονται και μάλιστα δημόσια. Προσωπικά το χαίρομαι ιδιαίτερα και σε συγχαίρω! Για το συγκεκριμένο θέμα το Δ.Σ. εξέφρασε τις απόψεις του. Ένα μικρό σχόλιο μπορείς να δεις και στο «Από δίμηνο σε δίμηνο».  

 

Σημείωση: Η ίδια επιστολή δημοσιεύθηκε και στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

 

Από τη Νικολέτα Μασούρα (Αγγλία)

 

Η Νικολέτα, εύχεται σε όλους να είναι καλά, ευχαριστεί το Σύλλογο για την ενημέρωση, και εκφράζει τη λύπη της για το ημερολόγιο από την Καλλιπεύκη του 2008 που δεν έλαβε.

 

Δεν υπήρχε δυστυχώς, Νικολέτα, του χρόνου ίσως.

 

Από τον Απόστολο Γκουγκουλιά

 

«Αυτούς τους δυο θα τους αναζητήσουμε πολύ σύντομα»
Πρόκειται για ένα δίδυμο που θα το ψάξουν πολλοί, τόσο στον δήμο Γόννων όσο και στην τοπική κοινωνία της Καλλιπεύκης.

antidhmarxoi

Σ’ ευχαριστούμε, Απόστολε, για τη φωτογραφία και το σχόλιο. Περιμένουμε τις απόψεις σου, που πάντα έχουν ενδιαφέρον. Μη ξεχνάς πως έχεις καιρό να γράψεις!

 

 

Από την Μπούτσικα Θέκλα

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

 

Πρώτα από όλα θα ήθελα να συγχαρώ εσάς και τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου σας για το πολιτιστικό και επιμορφωτικό έργο σας. Πράγματι η προσπάθεια που καταβάλλετε στο να φέρετε κοντά τους Καλλιπευκιώτες της Ελλάδος και του εξωτερικού, αλλά και η ανάδειξη της όμορφης Καλλιπεύκης σε ξένους είναι αξιέπαινη. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι προς το στόχο αυτό κάνατε από πολύ νωρίς χρήση της τεχνολογίας του διαδικτύου.

Παρόλο όμως που χαιρετίζω αυτή σας την προσπάθεια και ιδιαίτερα την εφημερίδα σας και παρόλο που ξέρω ότι δεν είστε δημοσιογράφοι, θεωρώ ότι είναι χρέος σας να προχωρείτε σε διασταύρωση των πληροφοριών σας πριν τις δημοσιεύσετε, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν την προσωπική ζωή των άλλων. Και αυτό το σχόλιο το κάνω επειδή προς μεγάλη μου έκπληξη διάβασα πρόσφατα στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας σας την δημοσίευση του αρραβώνα μου με κάποιον κύριο που μου είναι παντελώς άγνωστος. Δεν ξέρω ποιες ήταν οι πηγές σας για αυτήν την πληροφορία, αλλά δεν έγινε διασταύρωσή της με εμένα ούτε με κάποιο μέλος της οικογένειάς μου. Επειδή λοιπόν αυτή η δημοσίευση προκάλεσε θλίψη σε μένα και αμηχανία στην οικογένειά μου θα σας παρακαλούσα θερμά στο επόμενο τεύχος να προχωρήσετε σε διάψευση αυτής της πληροφορίας και στο μέλλον να είστε πιο προσεκτικοί.

Με τιμή

Μπούτσικα Θέκλα

 

Αγαπητή, Θέκλα,

 

Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και σε συγχαίρουμε για το άριστο γράψιμο. Σου ζητούμε συγνώμη τόσο για τη θλίψη που προκαλέσαμε σε σένα όσο και για την αμηχανία που ένιωσε η οικογένειά σου. Η πηγή της πληροφορίας φαίνεται πως δεν ήταν αξιόπιστη. Έπρεπε να το είχαμε διασταυρώσει.

Αν μας επιτρέπεις, παρεμπιπτόντως, γιατί «του Συλλόγου σας»; Δεν θεωρείς πως ο Σύλλογος είναι όλων και μάλιστα «των Απανταχού Καλλιπευκιωτών»; Και πάλι συγνώμη. Σου ευχόμαστε το καλύτερο και να είσαι σίγουρη πως η διάψευση θα υπάρχει στο επόμενο φύλλο.

 

Το Δ.Σ.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ