ΑΠΟ ΔΙΜΗΝΟ ΣΕ ΔΙΜΗΝΟ

Σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Τηλ.: 2331020867 – 6972446533

ΣΠΙΤΙ_ΚΑΖΑΝ

Πολλά είναι τα σπίτια που έχουν εγκαταλειφτεί στο χωριό μας, για διάφορους λόγους, που οι ιδιοκτήτες (οι ίδιοι ή οι κληρονόμοι) άφησαν ή δεν χρησιμοποιούν ή δεν χρειάζονται. Κάποια από  αυτά, άρχισαν να καταρρέουν κι ενδεχομένως να είναι επικίνδυνα. Οι κάτοχοί τους αλλά και ο δήμος, καλά είναι να μεριμνήσουν ώστε να προλάβουν τα χειρότερα.

KATHS

Παρ’ όλο που οι βροχές του καλοκαιριού ήταν φέτος περισσότερες από άλλες χρονιές η λίμνη στου «Κατή» δεν είχε το ανάλογο νερό. Η «λίμνη» αυτή έγινε για να χρησιμοποιείται ως δεξαμενή για «επί  τόπου» ανεφοδιασμό ελικοπτέρων σε περίπτωση πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Ολύμπου. Ίσως χρειάζονται επισκευές στη βόρια, βορειοανατολική πλευρά όπου είναι το μικρό φράγμα.

PAIDIA_PROBES

Τα μεγάλα παιδιά του χορευτικού μας συγκροτήματος, για να επιτύχουν το καλύτερο – όπως και το έκαναν στο αντάμωμα – μέχρι και πρόβες στο χώρο της πλατείας έκαναν. Θερμά συγχαρητήρια σε όλα και στα μικρότερα και στο δάσκαλό τους!

PLANODIOS

Πλανόδιος πωλητής, κινητό υαλοπωλείο – σούπερ μάρκετ, σε κεντρικό δρόμο του χωριού μας με δυο πατριώτισσες να συζητούν και να διαλέγουν από τα εμπορεύματα. Ρωτώντας τον, καθώς έτυχε να περάσω εκείνη τη στιγμή και να αγοράσω μάλιστα δυο σαλατιέρες, αν υπάρχουν συνεχιστές απάντησε πως είναι από τους τελευταίους και πως μόλις σταματήσει ο ίδιος θα πάψει να «κινείται» και το μαγαζί! Αλλάζουν οι καιροί! Τώρα είναι πολύ εύκολο για τους περισσότερους να «πεταχτούν» στη Λάρισα!

PROSKOPOI_PLATEIA

Πρόσκοποι που κατασκήνωσαν στο κατασκηνωτικό κέντρο, ανάμεσα στις άλλες δράσεις στους, παρουσίασαν και παιγνίδια στην πλατεία. Λόγοι οι θεατές όπως λίγοι ήταν γενικά και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες του χωριού μας.

 

SKOYPIDIA SKOYPIDIA_XORIO SKOYPIDIA_ZOA

Σκουπίδια, σκουπίδια, σκουπίδια!!! Ναι! Σωστά βλέπετε σκουπίδια και ψόφια ζώα! Ένα, δυο, τρία! Τρεις αγελάδες, καλοκαιριάτικα, πεταμένες σε χαντάκι να σαπίζουν και να τις τρώνε τα σκουλήκια! Δεν αλλάζουν εύκολα οι άνθρωποι κι ας είναι πολύ εύκολο σήμερα να τα θάψουν! Η τηλεόραση πεταμένη στο «Σφεντάνι», τη στιγμή που ο δήμος έχει στα αλώνια μεγάλο κάδο, για να πετάει ο καθένας μεγάλα αντικείμενα, που δεν μπορούν να μπουν στους κάδους της γειτονιάς. Μάλλον πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα… Τα άλλα που είναι έξω από τον κάδο, είναι από την περίοδο που εργολάβος και δήμος είχαν κάποια προβλήματα, με αποτέλεσμα (ίσως και να μην είναι έτσι) να καταγγελθεί η σύμβαση με τον συγκεκριμένο εργολάβο.

TSIAPLES_PATOMENH

Λίγες μέρες πριν το 4ο Φεστιβάλ αφήγησης, ο τότε «υπηρεσιακός» πρόεδρος, μάλλον θεματοφύλακας του Συλλόγου μας και νυν (ύστερα από τη Γενική Συνέλευση του Σεπτεμβρίου) επί το έργο. Ο χώρος χρειαζόταν περιποίηση! Οι εθελοντές «λιγόστεψαν» στις μέρες μας…

VATOMOYRA

Βατόμουρα: Πολλά και σ’ όλα τα μέρη! Όπου κι αν περπατήσεις τέλος Αυγούστου και Σεπτέμβριο θα τα βρεις. Όμορφα, γλυκά και μυρωδάτα. Δώρα της φύσης, απόλυτα υγιεινά! Και κάνουν υπέροχη μαρμελάδα κι εύγευστο αρωματικό ποτό! Λίγοι, όμως, ελάχιστοι είναι αυτοί που τα τιμούν. Όχι φίλες και φίλοι, το καλάθι αυτό, 2 κιλά περίπου, δυο-τρεις ώρες συλλογή, δεν το μάζεψα ο ίδιος. Μόνο τη φωτογραφία τράβηξα. Τα έφερε κουρασμένη και «γρατσουνισμένη» η Αμαλία και σκέφτηκα να τ’ «αποθανατίσω»!

GALARIA

Το γνωρίζετε αυτό το μέρος; Αυτή τη μεγάλη τρύπα – τούνελ με τα πολλά νερά; Είναι το πίσω μέρος της σήραγγας, ανοιξιάτικα. Η έξοδος, το σημείο απ’ όπου τα νερά χύνονταν στο ρέμα ελεύθερα για τον Πηνειό. Και τώρα στον Πηνειό πάνε μα… πρώτα περνούν από το μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γ. Καράνη!

DROMOS_PLATANOS DROMOS_PLATAMONAS

Όμορφες φωτογραφίες και οι δυο!!! Στη μια καθρεφτίζεται ο ουρανός στην άλλη το αυτοκίνητο! Και οι δυο, όμως, είναι από δρόμους. Που σημαίνει πως δεν ξέρεις αν και πόσο το συγκεντρωμένο νερό είναι επικίνδυνο. Η δεύτερη με το αυτοκίνητο είναι από τον «Πλάτανο» προς το «Σφεντάνι», μικρό το κακό ίσως περάσουν δυο τρακτέρ και δυο αγροτικά. Η πρώτη με τον ουρανό στο οδόστρωμα, είναι στο δρόμο προς Πλαταμώνα και το νερό που συγκεντρώνεται εκεί είναι πολύ, πάρα πολύ!

RAFTAIIKA_1 RAFTAIIKA_2

«Καλέ διαβάτη που περνάς / κάθισε ξεκουράσου / κι από μένα πιες νερό να έχεις την υγειά σου.

Για αγνάντεψε τριγύρω / ραχούλες όμορφες κοντές / πουρνάρια η φύση όλη / και φτέρες φουντωτές.

Άκου τον κούκο που λαλεί / αηδόνια κελαηδάνε / και πέρδικες στις φυλλωσιές / αγάπη σου ζητάνε».

Αυτά λέει η πινακίδα στη θέση «Κουνταμάνη», δίπλα στην πηγή ο «Βράχος», που δροσίζει και ποτίζει περαστικούς, βοσκούς και ζώα, καλοκαίρι ή χειμώνα…

 

   ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ