Διευρυμένη Κοινότητα Καρυάς

(αφιέρωμα στη γειτονική μας κοινότητα)

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου

 

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

 

Η Κοινότητα Καρυάς, στην προσπάθειά της να αναδείξει τις αρχές και τις αξίες της εθελοντικής προσφοράς αλλά και να ευαισθητοποιήσει την εθελοντική διάθεση των δημοτών της, υπέγραψε τον περασμένο Μάρτιο πρωτόκολλο συνεργασίας με το Ελληνικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών & Αναδασωτών. (Ε.Σ.Ε.Π.Α.).

Το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών είναι μια πιστοποιημένη οργάνωση και ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ασχολείται με την αστική και δασική πυρόσβεση, τα τροχαία ατυχήματα και τους απεγκλωβισμούς, τις πλημμύρες και την αποκατάσταση των ζημιών από αυτές, την μεταφορά ασθενών και τραυματιών σε συνεργασία με νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως σεισμοί, χιονοπτώσεις κ.τ.λ. Παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες υπέρ του κοινωνικού συνόλου στις τοπικές κοινωνίες και στους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους οποίους συνεργάζεται. Συνεργάζεται επίσης με φορείς του εξωτερικού και εισάγει διαρκώς τεχνογνωσία στο αντικείμενο του ενδιαφέροντός του και συλλέγει διαρκώς εμπειρίες προκειμένου να εμπλουτίσει και να εκσυγχρονίσει την κοινωνική του δραστηριότητα.

Η Κοινότητα Καρυάς αποτελεί τον 26ο Εθελοντικό Σταθμό του Πανελλαδικού Δικτύου και είναι ο μοναδικός στον Νομό της Λάρισας με 64 μέχρι τώρα δημότες εθελοντές.

Διαθέτει δυο εξάτροχα διασωστικά οχήματα με ανεξάρτητη κίνηση και στους έξι τροχούς με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παροχή των πρώτων βοηθειών όπως: φιάλες οξυγόνου, φαρμακευτικό απόθεμα, φορεία κ.λ.π και έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν δύσκολες περιοχές τέτοιες που όλα τα άλλα συνηθισμένα οχήματα αδυνατούν (το διαπιστώσαμε με μια βόλτα από την Καρυά στους απέναντι λόφους, απ’ όπου και η φωτογραφία με οδηγό, τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Αντώνη Δάσιο και το όχημα σε έδαφος με 45 μοίρες κλήση μπρος – πίσω).

Ένα φορτηγό μεταφοράς προσωπικού και υλικών με τεράστιες μηχανικές δυνατότητες, που διαθέτει σε κάθε πλευρά του ανεξάρτητους εργάτες με ανελκυστική ισχύ 25 τόνων έκαστος. Και δυο πυροσβεστικά οχήματα δύο (2) τόνων.

021_Karya

Ένα από τα οχήματα 6Χ6

024_Karya

Ομάδα εθελοντών κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο κέντρο Ε.Σ.Ε.Π.Α. που βρίσκεται στα Ριζώματα Ημαθίας

Όλα τα οχήματα παραχωρήθηκαν δωρεάν και δεν καταβλήθηκε κανένα απολύτως τίμημα.

Μέσα στις υποχρεώσεις της Κοινότητας είναι η στέγαση του σταθμού σε οργανωμένο σταθμευτικό χώρο (Πρώην αστυνομικός σταθμός).

Όλα τα οχήματα βρίσκονται συνδεδεμένα με ασύρματη σύνδεση με τον Κεντρικό Θάλαμο Επιχειρήσεων του Ε.Σ.Ε.Π.Α, η βάση του οποίου βρίσκεται στα Ριζώματα της Ημαθίας.

Τα εγκαίνια του σταθμού έγιναν το 2006 και τέθηκε πλέον σε πλήρη λειτουργική δραστηριότητα.

Μια από τις επεμβάσεις τους αφορούσε και στο χωριό μας…

 

ΕΚΧΙΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Εκχιονιστικό μηχάνημα αξίας 150.000 € (πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»)  προμηθεύτηκε η γειτονική μας διευρυμένη κοινότητα Καρυάς για τις αποχιονιστικές ανάγκες του επαρχιακού, κοινοτικού και αγροτικού δικτύου της περιοχής. Πρόκειται για ένα πολλαπλών χρήσεων μηχάνημα, εξοπλισμένο με πάμπολλες εκχιονιστικές εξαρτήσεις. Με την προμήθεια αυτή η Κοινότητα λύνει  ένα μεγάλο πρόβλημα και θα μπορεί πλέον να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο κοινωνικό της σύνολο.

Το όχημα  είναι πετρελαιοκίνητο, ανατρεπόμενο, με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

022_Karya

Το εκχιονιστικό μηχάνημα

Η κατασκευή του είναι τέτοια ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται με ευκολία διάφορα συμπληρωματικά εξαρτήματα όπως οδικό αναρροφητικό σάρωθρο, φρέζα χιονιού, εκχιονιστική λεπίδα, αλατοδιανομέας, ανυψωτικό για εναέριες εργασίες, χορτοκοπτικό, πυροσβεστικό, αποφρακτικό και διάφορα υδραυλικά εξαρτήματα με εύκολη και γρήγορη προσαρμογή.

 

ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Από τον περασμένο Απρίλιο, η γειτονική μας Διευρυμένη Κοινότητα Καρυάς διαθέτει το δικό της Λαογραφικό Μουσείο (Στέγη Πολιτιστικής Κληρονομιάς), με πολλά και πλούσια εκθέματα, συγκεντρωμένα σιγά – σιγά από το 1979 (από την ίδρυση του πολιτιστικού της Συλλόγου – Αποστόλης Παπαϊωάννου). Όποιο όργανο, εργαλείο ή μέσο των περασμένων χρόνων χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους της εποχής υπάρχει εκεί, με το καρτελάκι του και με τα στοιχεία αυτού που το προσέφερε. Ανάμεσα στα άλλα φιλοξενούνται και οι ζωγραφικές συλλογές των δυο καταξιωμένων ζωγράφων της Καρυάς, Δημήτρη Οικονομίδη και Δημήτρη Κατσικογιάννη. Το μουσείο βρίσκεται ανάμεσα στις δυο πλατείες, στο κέντρο του χωριού και το καλοκαίρι παρέμεινε ανοιχτό από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ. Κάθε επισκέπτης της Καρυάς αν δεν ήταν και επισκέπτης του μουσείου, έριξε τουλάχιστον μια ματιά.

023_Karya

Εκθέματα της Στέγης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΘΥΡΙΔΕΣ

Βρίσκονται στο κέντρο του χωριού (λίγο πιο πάνω από το σχολείο) και κάθε οικογένεια της κοινότητας έχει τη δική της θυρίδα και το δικό της κλειδί. Όποτε θέλει και μπορεί ρίχνει μια ματιά και παίρνει τη δική του αλληλογραφία, όλες τις ώρες της ημέρας. Η αλληλογραφία, αφήνεται από τον ταχυδρομικό υπάλληλο στην κοινότητα και κάποιος από τους υπαλλήλους της τη διανέμει στις ταχυδρομικές θυρίδες καθημερινά. Ένα πολύ καλό έργο, το οποίο πέρα από την εξυπηρέτηση «προφυλάσσει» και από τους περίεργους.

025_Karya

Οι ταχυδρομικές θυρίδες

 

Για όλα τα παραπάνω, για όσα αναφέρθηκαν σε προηγούμενο δημοσίευμα αλλά και για διάφορα άλλα που δεν είναι δυνατόν σε τούτο το άρθρο να αναφερθούν (π.χ. Πνευματικό Κέντρο, εμπορική δραστηριότητα, δρόμοι) τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους κατοίκους – δημότες της γειτονικής μας κοινότητας, στο Κοινοτικό της Συμβούλιο και στον πρόεδρο, Αντώνη Δάσιο.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ