Ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ήλιο (φως)

 Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να μετατραπεί και σε ηλεκτρική με τη χρήση ορισμένων υλικών, τα οποία ακόμα και σήμερα είναι σχετικά ακριβά. Η μετατροπή αυτή, λέγεται φωτοβολταϊκό φαινόμενο. Μικρά κομμάτια αυτών των υλικών (στοιχεία) ή συστοιχίες φωτοβολταϊκών συστημάτων (ή ηλιοκυψέλες) μπορούν να τροφοδοτούν ηλεκτρικές συσκευές ή να φορτίζουν συσσωρευτές (μπαταρίες) και το ρεύμα να χρησιμοποιείται τότε που χρειάζεται. Όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από συσκευές 220 V χρειάζεται μετατροπέας (από 12 V σε 220 V).    

Ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο χρησιμοποιούμε σε απομακρυσμένα σημεία σε μικρές κατοικίες εκτός δικτύου, σε φάρους, σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή αναμεταδότες και γενικά όπου χρειάζεται ρεύμα και δεν υπάρχει δίκτυο.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  1. πυροφυλάκιο περίπου 2 τ.μ. ηλιοκυψέλες

 

002 kerees

001 kerees

 κεραία Tim, περίπου 300 τ.μ. ηλιοκυψέλες

Η απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξαρτάται από την ηλιοφάνεια. Περισσότερη ηλιοφάνεια μεγαλύτερη απόδοση, αυτό σημαίνει πως για να λειτουργούν συσκευές και το χειμώνα χρειάζονται περίπου διπλάσιες ηλιοκυψέλες σε επιφάνεια απ’ ότι μόνο για το καλοκαίρι.  

Το κόστος εγκατάστασης για μια κατοικία είναι ακόμη απαγορευτικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σήμερα για φωτισμό, μικροσυσκευές, τηλεόραση και ψυγείο, για λειτουργία χειμώνα – καλοκαίρι ξεπερνάει τις 10.000 €. 

 

Τρόπος λειτουργίας του αυτόνομου Φ/Β συστήματος

Στο αυτόνομο Φ/Β σύστημα, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγετε από τις Φ/Β κυψέλες, αποθηκεύεται σε συσσωρευτές (μπαταρίες). Οι συσσωρευτές μας προμηθεύουν με ηλεκτρισμό όταν τους ζητηθεί, π.χ. τη νύχτα.
Ένας ρυθμιστής φόρτισης προστατεύει τους συσσωρευτές από την υπερφόρτιση όπως και από την ολική τους αποφόρτιση. Για τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών με εναλλασσόμενο ρεύμα (230 V) το σύστημα χρειάζεται έναν μετατροπέα (inverter).
Αυτόνομα Φ/Β συστήματα χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξοχικά σπίτια, τροχόσπιτα, σκάφη, όπως και σε απομακρυσμένα σημεία όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό δίκτυο.

008 fotov

Περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας:

www.cres.gr/kape/present/labs/fotovolt.htm

 

Επιδοτήσεις για ηλιοθερμικά συστήματα

Κεντρικό ηλιακό σύστημα για επιχείρηση (μόνο) επιδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τα ποσοστά επιχορήγησης, για μεγάλες ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 30-40% της επένδυσης (ανάλογα αν πρόκειται για συμβατικούς συλλέκτες ή συλλέκτες υψηλής απόδοσης).

Περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα του προγράμματος, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ) στην παρακάτω διεύθυνση: www.antagonistikotita.gr/epan/site/Home/t_section

 

Παναγιώτης Παπαϊωάννου

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ