ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια

πρώτη εφαρμογή στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου

 Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εστάλη εδώ και καιρό στους ΟΤΑ, αλλάζει ο τρόπος άσκησης του εκλογικού μας δικαιώματος. Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να καταργήσει το εκλογικά βιβλιάρια και τη θέση του να πάρει η εκλογική κάρτα.
Η εκλογική κάρτα περιλαμβάνει τα ατομικά στοιχεία εγγραφής κάθε ατόμου στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου ή της κοινότητας, το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο έχει ενταχθεί με βάση την κατοικία του και τον ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ
Ο εκλογικός αριθμός του καθενός είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου ή της Κοινότητας και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τον ξέρουμε απ΄ έξω.
Ο καθένας ψηφίζει υποχρεωτικά εκεί που είναι δημότης.
Οι νέοι ψηφοφόροι γράφονται αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους, μόλις συμπληρώσουν το 18 έτος της ηλικίας τους.
Με την κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου, οι εκλογείς θα ψηφίζουν προσκομίζοντας στο εκλογικό τμήμα την ταυτότητά τους ή κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο.

Εκλογικά 

Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, σε κάθε συνδυασμό πρέπει το 1/3 των υποψηφίων συμβούλων να είναι γυναίκες. Αυτός και αν είναι πονοκέφαλος για τους υποψηφίους δημάρχους. Ειδικά στους μικρούς δήμους, και στις μικρές κοινωνίες είναι δύσκολο να βρεθούν τόσες γυναίκες αν θα υπάρχουν 2 και 3 συνδυασμοί. Μάλλον θα επιστρατευθούνε γυναίκες.Δύσκολο μεν ωραίο δε. Για φαντασθείτε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας να υπάρχουν 2 και 3 ωραίες κυρίες , θα το παρακολουθούσαν λιγότεροι ή περισσότεροι εσείς τι λέτε;

Τρεις συνδυασμοί 

Δυο γνώριμοι από την προηγούμενοι αναμέτρηση, ο σημερινός δήμαρχος Αναστάσιος Τόλιος, ο Δημήτρης Δημεράς και ο νέος της παρέας Χρήστος Καραναστάσης θα διεκδικήσουν το αξίωμα του Δημάρχου. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Λιγότεροι ψηφοφόροι 

Με τις αλλαγές που έγιναν στα εκλογικά, με την εκκαθάριση που έγινε, διαγραφές – νέες εγγραφές, αλλά και τις μεταδημοτεύσεις, στις εκλογές του Οκτωβρίου θα είμαστε λιγότεροι ψηφοφόροι.

Ηγέτης: Χαρακτηριστικά – Ιδιότητες 

Φιλοξενούμε σ’ αυτό το φύλλο το παρακάτω επίκαιρο κείμενο της φίλης του Συλλόγου μας, Χάιδως Μπατσαρά (γνωστή και από το προηγούμενο φύλλο) το οποίο αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των ηγετών. Το κείμενο έχει περικοπεί (λόγω πληθώρας ύλης και αφαιρέθηκαν οι εξηγήσεις – ερμηνείες των χαρακτηριστικών του ηγέτη) Όλοι οι υποψήφιοι μας είναι γνωστοί. Ας τους αξιολογήσουμε και ας ψηφίσουμε εκείνους, που κατά τη γνώμη μας έχουν τα περισσότερα προσόντα και τις περισσότερες ιδιότητες του ηγέτη.

«Λίγοι μόλις μήνες μας χωρίζουν από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ήδη ανακοινώθηκαν, τα ονόματα των υποψηφίων Νομαρχών και Δημάρχων, οι οποί φιλοδοξούν -με την ψήφο μας να αναδειχθούν σε ηγέτες της μικρής μας κοινωνίας και αρκετών συνεργατών τους, συμβούλων.
Λίγο – πολύ μας είναι γνωστοί. Είναι άνθρωποι, που ζουν και δραστηριοποιούνται ανάμεσα μας. Ορισμένοι, μάλιστα, είχαν τη δυνατότητα να δώσουν «δείγμα γραφής», να δείξουν τα προσόντα, τις ικανότητες, την προσωπικότητα τους όχι μόνο σαν απλοί πολίτες και επαγγελματίες άλλοι και σαν εκλεγμένοι προηγουμένων εκλογών.
Κρίναμε σκόπιμο, λοιπόν, να θυμηθούμε και να θυμίσουμε, ανατρέχοντας στην ελληνική λεξικογραφία, την έννοια του όρου «ηγέτης» καθώς και τα χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης και να εκλέξουμε, πέρα από κομματικές αγκυλώσεις και σκοπιμότητες, τους καλύτερους, κατά το δυνατόν. Αυτούς που θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου του 2003 την τύχη του τόπου μας. Του τόπου που, κατά κοινή ομολογία, περνά τη μεγαλύτερη οικονομική, και όχι μόνο, κρίση.
Και ιδού:
Ηγέτης ονομάζεται ο επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων που συνήθως έχει κοινούς στόχους και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα ηγούμαι, που σημαίνει προπορεύομαι, οδηγώ, είμαι αρχηγός, κυριαρχώ, κυβερνώ.

Χαρακτηριστικά – Ιδιότητες του ηγέτη:
Ακεραιότητα χαρακτήρα, Ανιδιοτέλεια, Αντοχή, Αποφασιστικότητα, Διορατικότητα            , Αφοσίωση στην αποστολή του, Γνώσεις, Αίσθηση δικαιοσύνης, Ενθουσιασμός, Εντιμότητα, Ευπρέπεια, Θάρρος, Αναπτυγμένη κρίση, Τόλμη, Ανάληψη πρωτοβουλιών, Ταπεινοφροσύνη, Μεγαλόπρεπα, Αξιοπιστία, Μεγαλοψυχία και Να μπορεί να ακούει».
Χάιδω Μπατσαρά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ