ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Ο ΥΠΟΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τα χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλοί υπόνομοι μέσα στο χωριό και ο μεγαλύτερος είναι αυτός που καλύπτει το μεγάλο ρέμα και κατεβαίνει και καταλήγει στην λίμνη. Ο υπόνομος αυτός τερματίζει στην Αγία Παρασκευή. Αλλά πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την διασταύρωση με τα λιβάδια, για να φύγει η βρωμιά και τα πολλά αγριόχορτα που ασχημίζουν την είσοδο του Χωριού. Ο Δήμος λοιπόν πρέπει να προγραμματίσει αυτό το έργο μέσα σε σύντομο χρόνο και αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα καλό θα ήταν να επεκταθεί. Το ίδιο ως πρόβλημα υπάρχει και με τα ρέματα στα αλώνια, και αυτό το ρέμα πρέπει να λάβει άλλη μορφή και ιδιαίτερα γύρω από το πέτρινο γεφύρι. Το μοναδικό παραδοσιακό γεφύρι της Καλλιπεύκης πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευτεί. Καλύτερη λύση θα ήταν χτισμένο αλλά πέτρα μέσα σε πλέγματα ή κάτι παρόμοιο Ελπίζουμε όλα αυτά να γίνουν.

ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Οι παλαιοί και παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι της Καλλιπεύκης όσο πάνε και λιγοστεύουν. Τα γεράματα και η ανυπαρξία βοηθητικών χεριών και οι διάφορες αρρώστιες ανάγκασαν πολλούς από αυτούς να πουλήσουν τα κοπάδια τους και να κρεμάσουν τις γκλίτσες τους. Ο Αστέριος (Τιγουλής ) Ρημαγμός, ο Γεώργιος Πολυζάς, και ο Παπαδόντας Διονύσιος. Σήμερα από τους πιο παλιούς κτηνοτρόφους που απέμειναν, αλλά και από τους παραδοσιακούς είναι τα αδέλφια Ιωάννης και Κων/νος Μπουρονίκος. Στο επόμενο φύλλο θα κάνουμε ιδιαίτερο αφιέρωμα σους παλιούς κτηνοτρόφους της Καλλιπεύκης.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ ΓΟΝΝΩΝ
Ο δρόμος Καλλιπεύκης Γόννων έχει πολλές στροφές και γενικά είναι δύσκολος. Όμως δυσκολεύει ακόμη περισσότερο και γίνεται επικίνδυνος κάτω στα ισιώματα από τη βρύση Λάζαρη και μέχρι τους Γόννους.
Και τούτο γιατί μεγάλωσαν τα διάφορα δέντρα και οι θάμνοι που στα πλαϊνά του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον επικίνδυνο περιορισμό της ορατότητας και το στένεμα του δρόμου σε πολλά σημεία. Γι αυτό λοιπόν προτού έχουμε κάποιο ατύχημα καλό θα ήταν ο Δήμος να φροντίσει κόψιμο των δέντρων και των θάμνων που εμποδίζουν την ορατότητα.

ΟΔΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
Τα τελευταία χρόνια ανακαλύψαμε ένα σπουδαίο πρόσωπο και συμπατριώτη το Στέργιο Χατζηκώστα. Περισσότερα γι αυτόν τον Καλλιπευκιώτη μάθαμε στην ιστορική διημερίδα, που είχε οργανώσει ο ΜΕΣΑΚ το καλοκαίρι του 2000.
Ως γνωστό, ο Χατζηκώστας, έζησε στην Βιέννη την εποχή της Τουρκοκρατίας και ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου. Τότε στην διημερίδα είχε γίνει πρόταση από τον εισηγητή κ. Λαφαζάνη, προς τιμή αυτού του σπουδαίου Καλλιπευκώτη να δοθεί το όνομα σε ένα δρόμο του Χωριού. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ακόμη. Το τοπικό συμβούλιο ας πάρει απόφαση και ας ονοματίσει ένα δρόμο, δεν πρέπει να απουσιάζει από το χωριό μας η οδός ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΣΙΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ;
Τα τέσσερα – πέντε τελευταία χρόνια οι γεωργοί της Καλλιπεύκης παραπονιούνται για τα σιτάρια τους. Λένε πως δεν πάει καλά οι παραγωγή και προβληματίζονται σοβαρά. Τι άραγε φταίει και τα χωράφια ούτε με καλές καιρικές συνθήκες; Το καλοκαίρι που μας πέρασε πολλά ακούσθηκαν από τους ίδιους, αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν τη χαμηλή παραγωγή σε κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Οι περισσότεροι Καλλιπευκιώτες γεωργοί και μη, συγκλίνουν στην άποψη ότι το πρόβλημα βρίσκεται στα φράγματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια για το πότισμα της πατάτας. Το νερό που συγκεντρώνεται στα φράγματα δημιουργεί πολλή υγρασία της βραδινές ώρες, ενώ την ημέρα υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα το «βράσιμο» του σιταριού. Αποτέλεσμα, να μην ψωμώνουν και η παραγωγή να είναι κακής ποιότητας και λιγοστή.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ – ΚΡΑΝΙΑΣ
Είναι αλήθεια, ότι όλοι οι δρόμοι από Καλλιπεύκη προς Γόννους, Καριά, Πλαταμώνα είναι πλέον ασφαλτοστρωμένοι και εξυπηρετούμαστε καλύτερα και πολύς ξένος κόσμος επισκέπτεται το χωριό μας.
Όμως, τι γίνεται με το δρόμο προς την Κρανιά; Είναι ο μοναδικός χωματόδρομος που έμεινε και δυσχεραίνει την επικοινωνία με την Κρανιά – Ραψάνη και την γύρω περιοχή. Και αυτό το έργο θα πρέπει να προγραμματιστεί από τον Δήμα μας σε συνεργασία βέβαια με το Δήμο Κάτω Ολύμπου, που έχει έδρα τον Πυργετό.
Μαζί ενεργώντας και προγραμματίζοντας, νομίζουμε πως θα πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Παρατήρηση:
Ο δρόμος αυτός, ίσως έπρεπε να γίνει από χρόνια, αφού από το 1881 με την απελευθέρωση η Καλλιπεύκη είχε ενταχθεί στον Δήμο Ολύμπου με έδρα την Ραψάνη και το παράδοξο είναι ότι επικοινωνούμε ακόμα με το παλιό μονοπάτι.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ